Segítenek a Virtuózok

 

A Virtuózok az elmúlt években valódi mozgalommá vált, s egyik legnagyobb sikerének tekinti, hogy a klasszikus zenét közel hozta az emberekhez, ezzel minden eddiginél szélesebb rétegeket nyert meg ennek a csodálatos műfajnak.

Ifjú tehetséges zenészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a tanulásra, a fejlődésre, támogató segítséget kapnak, neves művészekkel állhatnak egy színpadon, csodálatos helyszíneken léphetnek fel. A 2017. december 6-án a Müpában rendezett „Mester és tanítványa” koncert több szempontból is bizonyítja e jellemzőket.

Nem mindennapi találkozásnak lehetnek tanúi ezen az estén. Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, mint „mester”, és a Virtuózok felfedezettje, a Junior Prímadíjas Boros Misi, mint „tanítvány” állnak együtt színpadra. Két generáció, a bölcsesség és a játékosság találkozik egymással. Schubert és Mozart műveit hallhatja a közönség a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kíséretében, Bogányi Tibor vezényletével. A színpadon a művészek két Bogányi-zongorán játszanak.

A koncert különlegessége, hogy első alkalommal mutatkozik be az a 296 centiméter hosszú új Bogányi-zongora, amely a 2015 januárjában debütált hangversenyzongora nagytestvére. A „csodazongoraként” emlegetett hangszerrel azonban csak formavilágában egyezik meg, műszaki tartalma teljesen új, egyedileg fejlesztett. Nem csak rezonánsa, hangzóegysége karbonkompozit alapú, hanem annak teljes kalapácsmechanikája is, amely belépő az európai zongoragyártás számára a karbonmechanikával sorozatgyártott zongorák világába.

A Kis Virtuózok Alapítvány missziója a tehetségek segítése, minden szempontból. A Virtuózok 3. évadában feltűnt 23 éves hegedűművészt, Bonino Anna-Sofiát szklerózis multiplexszel diagnosztizálták, de ő úgy döntött, hogy nem hagyja abba a zenélést. A fiatal művész gyógykezelésének támogatására egy jótékonysági árverést indítanak, melyhez csatlakoztak a Formula 1-es versenyzők is. A pilóták – többek között Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso – által dedikált bukósisak kerül kalapács alá, amelyre 2017. szeptember 27-én kezdődik a licitálás. Az árverés bevételéből befolyt összeget a koncert keretében adják át Anna-Sofinak.

Az Alapítvány tavaly hagyományteremtő szándékkal hozta létre „A legjobb zenetanár díját” amellyel azok előtt kívánnak tisztelegni, akik kimagasló szakmai munkájukkal régóta segítik a magyar zenetanítást. A kuratórium idén három tanárnak ítéli oda az elismerést, melyet egy ünnepélyes díjátadó keretében adnak át december 6-án, a Müpában.

Mester és tanítványa”: Bogányi Gergely és Boros Misi közös koncertje

2017. december 6., Müpa

Mester és tanítvány találkozása ünnep. Ünnep, amely megmutatja, hogyan alkot együtt két generáció, és épül fel a híd két művész között. Izgalmas zenei párbeszéd, ahol a résztvevők ugyanazon a nyelven, de két különféle értelmezésben kommunikálnak egymással. A mester bölcsessége, tapasztalata és a fiatal tanítvány játékossága, frissessége a művészet és az örömzenélés új formáját hozza létre. Ezt a különleges kapcsolatot ünnepli Bogányi Gergely és Boros Misi közös koncertje két Bogányi-zongorán, melyen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara kísér, valamint a Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész testvére, Bogányi Tibor vezényel.

Műsor:

  • Schubert: Marches caractéristiques No. 2, D. 886
  • Schubert: Négy impromptu, op. 90, D. 899 – c-moll, Esz-dúr, Gesz-dúr, Asz-dúr
  • Schubert: f-moll fantázia, op. 103, D. 940
  • Mozart: A varázsfuvola, K. 620 – nyitány
  • Mozart: Esz-dúr zongoraverseny, K. 365

A mester: Bogányi Gergely

Liszt-, Kossuth- és Prima díjas zongoraművész

Számos nemzetközi zongoraverseny nyertese, többek között első helyezett lett az 1993-as Budapesti Nemzetközi Chopin- és Mozart zongoraversenyeken, 1996-ban aranyérmes a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc versenyen, a világ egyik legrangosabb vetélkedőjén. 2000-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. 2002-ben a Fehér Rózsa Lovagrend Érdemkeresztje kitüntetést adományozta neki a finn köztársasági elnök. 2004-ben Kossuth-díjjal ismerték el művészetét. Ahogyan Liszt a saját korszakának zongoraújításaitól inspirálva, úgy ő is törekszik a tökéletességre. Ebből a törekvésből született a forradalmi Bogányi-zongora, amely az elmúlt 150 év leginnovatívabb hangversenyzongora-áttervezéseinek egyike.

A tanítvány: Boros Misi

Junior Prima díjas zongoraművész

A 14 éves, óriási ismertségnek örvendő zongoraművész hároméves korától kivételes érdeklődést mutatott a zene iránt. Ötévesen bátyjával közösen kapott egy zongorát, azóta szabadidejének nagy részét a hangszer mellett tölti. Minden országos zongoraversenyt megnyert a korosztályában. Külföldön is szép eredményeket ért el: Rómában a 8. Mozart zongoraversenyen a legfiatalabbak kategóriájában abszolút győztes lett, Párizsban a 18 éven aluliak között kiemelt első díjat hozott el a Concours Musical de France nemzetközi zongoraversenyen. 2014 végén, 11 évesen tűnt fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutatóban, ahol korcsoportgyőztesként végzett. A világ legnagyobb pódiumain játszott Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában. Kimagasló tehetségét és elbűvölő személyiségét olyan mesterek méltatták, mint Placido Domingo és Vásáry Tamás. 2016-ban Junior Prima díjjal ismerték el tehetségét. Bogányi Gergellyel többször játszott már együtt, akinek ajánlására júliusban egy Bösendorfer mesterzongorát kapott.

A Virtuózok súlyos beteg tehetségének segítenek a Forma 1-es pilóták

A Virtuózok tévéműsorban feltűnt bűbájos, mindig mosolygós Bonino Anna-Sofiánál két éve szklerózis multiplexet diagnosztizáltak, de ő úgy döntött, nem hagyja abba a zenélést, nem engedi, hogy legyőzze a betegség. Nekem az a fontos, hogy elmondhassam, van remény, és a zenémmel szeretnék valami olyasmit adni az embereknek, amit szavakkal nem lehet elmondani – foglalta össze céljait a fiatal hegedűművésznő.

A Kis Virtuózok Alapítvány alapvető missziója a tehetségek segítése, ezért Anna-Sofit még az adás alatt megajándékozták egy mesterhegedűvel. Ennek a támogató segítségnek folytatásaként pedig jótékonysági árverést szerveznek a fiatal művész gyógykezelésének támogatására.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség örömmel ajánlotta fel a sisakot, mert számunkra fontosak a tehetségek, akkor is, ha nem a motorsportban bontogatják a szárnyaikat, és Anna-Sofia igazán megérdemli, hogy a magunk módján segítsünk neki – nyilatkozta Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy A társadalmi szerepvállalás mindig is fontos volt a Hungaroring számára, és ez a sisak, amelyet a 2017-es Formula 1-es mezőny minden tagja aláírt, felbecsülhetetlen eszmei értékkel bír. Anna-Sofia életigenlése és akaratereje olyan példamutató, hogy megérdemli a világ leggyorsabb autóversenyzőinek támogatását – még ha ezt közvetve, a Hungaroring közreműködésével kapja is meg.

A sisakot aláírta többek között Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Nico Hulkenberg, Fernando Alonso, Romain Grosjean.

Az aukció 2017. szeptember 27. és december 6. között tart, amely a www.virtuzok.hu oldalon érhető el.

A sisak kikiáltási ára: 300.000 Ft. (Licitálni 50.000 Ft-onként lehet.)

Licitálni kétféleképpen lehet:

  • Online licitálás a www.virtuozok.hu oldalon keresztül:

Töltse ki a sisak képe alatt található űrlapot. Ezt követően az árverés szervezői rövid időn belül felveszik Önnel a kapcsolatot és az adatok pontosítása után megjelenik a sisaknál a megtett legmagasabb licit értéke.

  • Telefonos licitálás:

A +36-30/982-4996-os telefonszám munkanapon 09.00-18.00 óra között hívható. A szükséges adatok megadása után lehetséges a licitálás.

A legjobb zenetanár díja”

A Kis Virtuózok Alapítvány hagyományteremtő szándékkal 2016-ban létrehozta “A Legjobb Zenetanár” díjat, amellyel azok előtt kívánnak tisztelegni, akik kimagasló szakmai munkájukkal régóta segítik a magyar zenetanítást. A díjjal fel szeretnék hívni a figyelmet arra az áldozatos munkára, mellyel a zenetanárok támogatják, segítik a fiatalok pályára kerülését. Sokszor emberfeletti áldozatokat hoznak és nem csak pedagógusként, hanem mentorként, támogatóként, mentális szakemberként is helyt állnak tanítványaik mellett.

A kuratórium idén három tanárnak ítélte oda a díjat, melyet egy ünnepélyes díjátadó keretében, a „Mester és tanítványa” címmel megrendezett koncerten adnak át 2017. december 6-án, a Müpában.