„Remélem, hogy az ősi elemek új ötvözete másokat is arra ösztönöz, hogy alkossanak, és megtalálják a saját hangjukat” – Vincent Moon

Az elismert független filmes, Vincent Moon egész héten Budapesten nyer ihletet és forgatja a Budapest Ritmo egyik különlegességét, a Dalindával közös élő film performanszát. Ez csak egy a „felfedezések fesztiváljának” egyedülállóan sokszínű programjai közül: a Ritmón észt professzorok, bantu punk kollektíva, isztambuli dizőz és az afropop élő legendája váltják egymást a színpadon. Április 11. és 13. között vár mindenkit a főváros legdiverzebb zenei eseménye, a Bartók Tavasz keretében megvalósuló Budapest Ritmo.


 
Budapesten, Európa mértani közepén természetes a Ritmo kínálatát átszövő fúziós elv, ami nélkül nem létezne zene, de talán kultúra sem – döbbenhetünk rá az anatóliai pszichedelikus rock, a húszperces afrofuturista számok, balkáni népdalok vagy a ciprusi sound artist szettjének hallgatása közben. Ismerős lehet a Romano Drom felszabadult világzenéje, Ágoston Béla vad imprói, a Duckshell édesbús ska-punkja, vagy akár a balkáni rezes muzsika, amit Džambo Aguševi és bandája művel mesterien, de a Ritmón távolabbi asszociációk is testközelbe kerülnek. 


 
Gaye Su Akyol, a török pszichedélia színpadra született dívája legújabb lemezének anyagát mutatja be, Salif Keita, az afropop atyjának tartott zenészlegenda egy kisebb formációval ad intim hangulatú koncertet, a Puuluup észt duója pedig a sífutás és a szerelem árnyalatait tárgyalja egy középkori hangszeren, a talharpán. Amíg a Nouvelle Vague-gal is kollaboráló Gérald Toto éteri hangja a péntek éjjelt rezgi át, másnap a Földközi-tenger kalózai, Luca Bassanese aktivista-költő és csapata táncoltatja meg a közönséget. A lista korántsem teljes, de ennyiből is látszik, a Ritmo különleges fúziós felhozatallal érkezik Budapestre, az Akvárium Klubba, ahol mindenki találhat magának új kedvencet, de felszabadult pillanatokat egészen biztosan. 


 
A Ritmo filmprogramjában idén az olyan kimagasló női előadókra kerül a hangsúly, mint Omara Portuondo, a WOMEX-díjas Lakatos Mónika, Věra Bílá, Ida Kelarova és Elis Regina – női hangok, akiket az egész világ ismer, női életutak, amelyeket annál kevesebben. A fesztivál minden évben felvonultat saját produkcióban készült zenei filmeket, ezúttal Vincent Moon részben élő alkotása tölti be ezt a szerepet: „Az ötlet alapja mindig egy remix: az érdekel, hogyan alakítjuk át a káoszt, milyen új formát alkothatunk. Az én mozim egy mágikus leves, új alapanyagokból, új ízekkel, kalandokkal. Izgatott vagyok, hogy ezt most Budapesten a Dalindával próbálhatjuk meg, egyesítjük a zene és a mozi világát, lerakunk valami újat az asztalra, amiben a párbeszéd a fontos” – osztotta meg Moon a forgatás előtt gondolatait.


 
A zenei filmekkel és szakmai programokkal a Ritmo új szintre emeli a fúziós koncepciót, a fesztivál immár kilencedik éve művészeti ágak, szakma, zenészek és a közönség olvasztótégelye. A Bartók Tavasz keretében három napon keresztül három helyszínen várja ismét kíváncsi és kapcsolódni vágyó közönségét a Budapest Ritmo. 


 
Jegyek a helyszíneken és elővételben is kaphatóak, további információ és részletes program a budapestritmo.hu weboldalon.