Rekordszinten a 100 legnagyobb vállalat piaci tőkeértéke

Az Apple hetedik éve a legértékesebb vállalat

A PwC Global Top 100 vállalati rangsora alapján a száz legnagyobb vállalat piaci tőkeértéke jelentősen, 2 597 milliárd dollárral nőtt, ami az egy évvel korábbi állapothoz képest 15%-os növekedést jelent. A rangsorban szereplő vállalatok összesített piaci tőkeértéke a globális pénzügyi válság óta évről évre emelkedik. 2017-ben a növekedés mértéke 12%-os volt, melynek 48%-át amerikai vállalatok adták. Európa változatlan piaci részesedés mellett második éve növekedést könyvelhet el a piaci tőkeérték terén.

A Top 100-as rangsorban szereplő vállalatok több mint fele immár negyedik éve egyesült államokbeli illetőségű (54 vállalat, 2017-ben 55). Ez a teljes piaci tőkeérték 61%-át teszi ki, ami csökkenés a tavalyi 63%-hoz képest.
A piaci tőkeérték abszolút növekedését tekintve a legjobb teljesítményt az Amazon nyújtotta. A vállalat értéke 2017-hez képest 278 milliárd dollárral, vagyis 66%-kal nőtt. Az Amazont két kínai cég követi a rangsorban: a Tencent 224 milliárd dolláros, vagyis 82%-os, és az Alibaba 201 milliárd dolláros, vagyis 75%-os növekedéssel. Az abszolút értéken legjobb teljesítményt nyújtó következő három vállalat – a Microsoft, az Alphabet és az Apple – mind amerikai.
Az Apple, annak ellenére, hogy abszolút növekedés tekintetében csak a hatodik helyen áll, piaci tőkeértékét tekintve hetedik éve őrzi első helyét. A második helyen álló Alphabettel szembeni előnye azonban tavaly óta 25%-kal, 175 milliárd dollárról 132 milliárd dollárra csökkent. Az Apple bármely más vállalatnál több készpénzt fizetett részvényeseinek, a 2017-es naptári évben 31 milliárd dollárt juttatva a befektetőknek osztalék és részvény-visszavásárlás formájában (a 2016-ös naptári évben ez az összeg 29 milliárd dollárt tett ki). A második helyen a JP Morgan Chase áll, mely a tavalyi 18 milliárd dollár után idén 24 milliárd dollárt fizetett a részvényeseknek.

Élmezőnyben a technológiai szektor vállalatai, Kína innovációval erősít

Ágazati szemszögből, a piaci tőkeérték tekintetében a technológiai immár harmadik éve megelőzi a pénzügyi szektort, míg a fogyasztási cikkek ágazata a harmadik helyen áll. Globálisan az első három helyen továbbra is technológiai cégek – az Apple, az Alphabet és a Microsoft – állnak, ezeket követi az ötödik helyen álló Tencent és a hatodik helyről idén a nyolcadikra csúszó Facebook.
Az európai vállalatokat különösen érzékenyen érintette az egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság, és azóta piaci tőkeértékük ingadozó. Tavaly azonban Európa folytatni tudta a közelmúltbeli fellendülést: a Top 100-ba bekerült európai vállalatok száma 22-ről 23-ra, összesített piaci tőkeértéke pedig 331 milliárd dollárra nőtt. E javulás ellenére Európa továbbra is jelentősen elmarad a 2010-es értéktől, amikor 33 európai vállalat szerepelt a Top 100-ban, a 2018-as 17%-os piaci részesedése pedig – noha 2017 óta nem változott – szintén elmarad a 2009-ben mért 27%-os értéktől.
Az előző évhez képest a Top 100-ban szereplő kínai vállalatok száma tízről tizenkettőre, piaci tőkeértékük pedig 57%-kal nőtt. Hongkongot tavaly még csak egy, idén már két vállalat képviselte. A piaci tőkeérték abszolút növekedését tekintve a kínai vállalatok közül 2018-ban már második éve a Tencent nyújtotta a legjobb teljesítményt: a vállalat értéke 82%-kal, 496 milliárd dollárra nőtt, mely összesítésben az Amazon után a második legmagasabb érték. A második legjobban teljesítő kínai vállalat, és egyben az összesített rangsor harmadik helyezettje az Alibaba, mely 75%-kal, 470 milliárd dollárra növelte tőkeértékét. Erőteljes gyarapodásuknak köszönhetően piaci tőkeérték tekintetében mindkét vállalat bekerült a Top 10-be, a Tencent az ötödik, az Alibaba pedig a hetedik helyre ugorva.

„Az idei eredmények közül a vezető kínai vállalatok értékének erőteljes növekedése a legfigyelemreméltóbb. Az amerikai vállalatok évekig növelték előnyüket a világ többi részével szemben, kiaknázva globális jelenlétüket, pénzügyi erejüket és innovációs képességüket. Kína most ugyanezen tulajdonságok révén, az óriási kínai piacra támaszkodva igyekszik lefaragni az USA előnyét. A Tencent és az Alibaba bejutása a Top 10-be egyértelműen jelzi, hogy sikerrel teszik ezt” – mondta Polacsek Csaba, a PwC Magyarország cégtársa.

A piaci tőkeérték (milliárd USD) és a vállalatok száma régiónként

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .