Rekordlétszám a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon

A FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon, mely a 32. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál keretein belül, a BSI-vel együttműködésben került megrendezésre, minden eddiginél nagyobb létszámú mezőny állt rajthoz. A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége felhívására több mint 400-an teljesítették a 400 méteres futam távját október 14-én.

Az esemény már ötödik alkalommal került megrendezésre és célja, hogy a fogyatékkal élő gyermekek, ép társaikhoz hasonlóan, átélhessék a versenyzés örömeit és izgalmait. A futam elérte célját, hiszen, a gyülekezőnél sokan ismerősként köszöntötték a FODISZ iroda munkatársait, “pacsit kérve” a szervezőktől és örömmel kiáltották „Tavaly is voltunk, jövőre is jövünk!” Vidám, mosolygós, jó hangulatú volt ez a nap!

A mezőnyben a valamilyen sérültséggel élő gyermekek mellett sok kísérő, önkéntes, szimpatizáns is részt vett, egyrészt, hogy segítsék a gyermekek futását, másrészt, hogy kifejezésre juttassák, mennyire fontosnak tartják a társadalmi integrációt, a fogyatékkal élők ügyét és érdekérvényesítését.

Gyerekek 28 oktatási intézményből érkeztek a versenyre, a legnagyobb létszámmal (majdnem 50 fővel) a Mozgásjavító Általános Iskola és EGYMI nevezett, de az oktatási intézmények mellett az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a Suhanj Alapítvány, a Nem Adom Fel Alapítvány, a Trappancs Egyesület, a Szigethalmi Népjóléti Intézmény is részt vett a programon és természetesen a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége és a Magyar Paralimpiai Bizottság munkatársai is futottak a mezőnyben.

A futók között ott volt Pósfai Gábor, a Decathlon ügyvezetője, a FODISZ elnökségi tagja, Kis Márton, a Magyar Krikett Szövetség elnöke családjával és Gerhardt Máté, az Echo TV műsorvezetője is fiával.

A rendezvényről nem hiányoztak a példaképek sem, hiszen a résztvevők találkozhattak és együtt futhattak Suba Róbert, paralimpiai ezüstérmes kajakozóval és Lengyel Zsófia paratriatlonistával, kerékpározóval is.

A mezőnyt Szabó László köszöntötte a FODISZ és a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként.

A futáson résztvevők felfrissüléséhez, energiapótlásához ásványvízzel, a SMILE SÜTI jóvoltából SMILE palacsintával, a PIZZA FORTE felajánlásának köszönhetően pedig egy szelet pizzával járultak hozzá a szervezők.

A FODISZ megyei tagszervezeteinek köszönhetően, október 15-én sem hiányzott a FODISZ a futófesztiválról, hiszen Baranya megyéből érkező enyhén értelmi fogyatékos diákokból, szakiskolásokból álló 4 fős váltó részt vett a FLORA Maratonstaféta futamban. A FODISZ színekben induló csapat tagjai: Buzás Péter (Komló), Kósa Tamás (Pécs), Molnár Zoltán (Dombóvár), Muzár József (Pécs). A FODISZ Tolna megyei szervezetét képviselve, Orsós Zoltán, szekszárdi szakiskolás fiatalember pedig egyéniben futotta végig a 32. SPAR Budapest Maratont!