Rákgyógyítás és autóipar kéz a kézben

Hogyan találkozhatnak úgy a rákgyógyítás és az autóipar jó ötletei, hogy mind az autósok, mind a betegek a hasznát lássák?

Amikor Mike Butlernél rákot diagnosztizáltak, a Ford igazgatóját lenyűgözte a gyógyítás folyamata – közben pedig rájött, hogy az általa jól ismert autógyári megoldásokkal még gördülékenyebbé lehetne tenni a kezelést.

A Ford kölni összeszerelő üzemének minőségbiztosítási igazgatója és kollégái ezért kutatásba kezdtek, és végül olyan változtatásokat javasoltak, amelyeket most be is vezetnek Európa legnagyobb, kifejezetten rákos betegek kezelésével foglalkozó intézményében.

Ám a történet hamarosan kétirányú ötletbörzévé változott, mivel a Kölni Egyetem Onkológiai Központjának (CIO) munkatársai is hasznos ajánlásokkal álltak elő azzal kapcsolatban, hogyan hasznosíthatná a Ford a klinika tapasztalatait a big data adatelemzés területén a jövő autóinak kutatásában.

“Öt évet töltöttem a különféle kezeléseken, és közben azon gondolkoztam, hogyan tehetném kellemesebbé a páciensek életét,” mesélte Butler, aki éppen gyógyulófélben van a vastagbélrákból. “Egyszer csak belém villant, hogy az autógyárak zökkenőmentes működését biztosító renszerek egy kórházban is beválhatnának. Jelenleg egy erről szóló eszmecsere folyik, aminek a páciensek már ma is hasznát látják, és ami segíthet a kórházi munka hatékonyságának további növelésében. Minél többet dolgozunk együtt, annál több hasonlóságot fedezünk fel a Fordnál végzett munkánk és a rák kezelésének kihívásai között.”

Egyébként már 2008-ban is egy egészségügyi csoportnak mutatták be először azokat a fejlett technológiákat és módszereket, amelyek a világ leghatékonyabb autógyárává avatták a kölni Ford Fiesta gyárat. A Ford-mérnökök 10-15 fős csapata egy kórházi adminisztrátorokból, betegekből, nővérekből és orvosokból álló csoportot vezetett körbe az üzemben; tulajdonképpen ezzel kezdődött meg a Ford és az egészségügy együttműködése.

Annak érdekében, hogy a kezelés stresszmentesebb és gyorsabb legyen, színes csíkok futnak a kórházi padlókon és falakon, mutatva az utat a személyzetnek, a pácienseknek és a látogatóknak, míg az egészségügyi dolgozók egymás közti kommunikációját nagyméretű képernyők segítik. A csapat javaslatai közt rugalmasan alakítható szobák is szerepelnek, amelyek elmozdítható térelválasztókkal helyettesíthetnék a szilárd falakkal határolt osztályokat és nővérszobákat. Mindez már most is 30 százalékkal javította a betegek közlekedését és szállítását az intézményen belül.

Ugyanakkor a kórház orvosai is bemutatták a Fordnak azt az eljárást, ami egészen újszerű módon teszi lehetővé a rák kezelését. Ennek eredményeképpen a vállalat most vezeti be a jövő autóival és új technológiáival kapcsolatban a “rugaszkodjunk el a megszokott-tól” szemléletet.

“A gyógyítás egy örökké változó tudományág, ahol az apró változások is hatalmas hatást gyakorolhatnak a betegek életére,” vélekedett Prof Dr Michael Hallek, a Cancer Aid címmel többszörösen kitüntetett és első számú onkológiai központként ismert CIO igazgatója. “A Ford segítségével sikerült előre lépnünk, ami a következő években megkönnyíti betegeink életét és kezelését. Ahogy remélhetőleg a mi eljárásaink is segítenek a Fordnak, hogy kidolgozza a jövő mobilitását.”