Ragyogó, ultramagas felbontású képek

A továbbfejlesztett Nonacell pixel-binning technológia 3×3 pixeles struktúrát használ a maximális fényelnyelés érdekében

A Samsung, a világ egyik vezető félvezető technológiával foglalkozó vállalata, bemutatta következő generációs 108 megapixeles képszenzorát, a Samsung ISOCELL Bright HM1-et. Az új szenzor olyan képjavító technológiákkal érkezik, mint a Nonacell, a Smart-ISO vagy a valós idejű HDR, így tiszta és részletes 108 MP-es képek elkészítését és tűéles 8K videófelvételt tesz lehetővé másodpercenként 24 képkockával, akár gyenge fényviszonyok között is.

A Samsung innovatív pixeles és logikai megoldásaival úgy alkotta meg az ISOCELL képszenzorokat, hogy azokkal még az ideálistól eltérő fényviszonyok között is megörökíthessük az élet legfontosabb pillanatait – mondta el Yongin Park, a Samsung képszenzor üzletágának ügyvezető alelnöke. – A legújabb Nonacell és Smart-ISO technológiáknak köszönhetően a 108 megapixeles ISOCELL Bright HM1 szenzorral látványos nagy felbontású képek készíthetők a legtöbb környezetben.”

Az 1/1,33 colos méret mellett 108 millió darab 0,8 μm-es pixelt tartalmazó ISOCELL Bright HM1 az elsők között alkalmazza a legújabb Nonacell technológiát, amely magasabb fényerőt tesz lehetővé alacsony megvilágítás mellett is. A Samsung 2017-ben mutatta be a Tetracell pixel-binning technológiát, amely egy 2×2-es rendszerben elhelyezkedő 4 pixelből alkotott egy nagyobb képpontot. A Nonacell a Tetracell továbbfejlesztett verziója, amely 3×3 pixeles struktúrát alkalmaz. A HM1 szenzorban a Nonacell 9 egymás mellett elhelyezkedő 0,8 μm-es pixelből hoz létre egy nagyobb, 2,4 μm-es pixelt, így a Tetracell fényelnyelésének több mint kétszeresét biztosítja.

Az összekapcsolt képpontok számával együtt nő a színinterferencia is, amely megnehezíti a pixel-binning technológiák fejlesztést. A Nonacell működését azonban nem akadályozza az interferencia a Samsung ISOCELL Plus technológiájának köszönhetően, amely jelentősen csökkenti az elmosódást és minimalizálja az optikai veszteséget és a fényvisszaverődést.

A HM1 számos fejlett pixeltechnológiai megoldással egészíti ki a Nanocell technológiát, így szinte bármilyen megvilágítás mellett kiváló képek készíthetők. A szenzor Smart-ISO funkciója automatikusan beállítja a megfelelő ISO mértéket az éles és színekkel teli képekért. A telítettség kezeléséhez sötétebb témáknál magas, míg magas fényű környezetben alacsonyabb ISO beállításokat alkalmaz.

A kihívást jelentő, vegyes megvilágítású környezetekben a HM1 valós idejű HDR technológiája optimalizálja az expozíciót, így természetesebb videókat és állóképeket tesz lehetővé. A megoldás minden egyes pixelnél egyedileg állítja be a záridőt, így több különböző expozícióval képes párhuzamosan képet készíteni, ennek köszönhetően valós időben hoz létre HDR fotókat már az előnézetben is. Az élesebb képek érdekében a HM1 támogatja a giroszkóp alapú elektromos képstabilizátort (EIS) és a Super-PD-t, amely gyors és pontos autófókuszt tesz lehetővé a fejlett fázisérzékelő technológiának köszönhetően.

A HM1 segítségével a felhasználók veszteségmentes 3-szoros zoommal készíthetnek kiváló minőségű, közeli felvételeket. A szenzor közvetlenül alakítja át a pixeleket egy beépített hardveres IP segítségével, így ezt a feladatot nem a mobil processzora végzi el. A 108 millió pixellel a szenzor akár 3-szoros zoommal is képes 12 MP felbontású képeket készíteni felskálázás nélkül.

A Samsung ISOCELL Bright HM1 szenzort már gyártja a vállalat.

*A Samsung 2013-ban mutatta be az ISOCELL technológiát, amely fizikai elválasztók alkalmazásával csökkenti a színek elmosódást a pixelek között, így a kis méretű pixelek is magas szintű színhelyességet mutatnak. A vállalat a technológia alapján dolgozta ki az iparág egyik első 1,0um-pixel képszenzorát 2015-ben, és 0,9-pixel szenzorát 2017-ben. A Samsung 2018 júniusában mutatta be továbbfejlesztett pixel elválasztó megoldását: az ISOCELL Pluszt.