Professzionális követelményeknek megfelelő, kimagasló videórögzítési teljesítmény

A LUMIX GH5 volt a világ első*1 tükör nélküli fényképezőgépe, amely 4K 60p/50p videófelvételt készített, az új GH5S viszont már C4K 60p / 50p minőségben is képes videót rögzíteni*2. A fényképezőgép ráadásul belső 4:2:2 10-bites videórögzítésre*3 is alkalmas, amely a filmkészítésnél használt, élethű színmegjelenítést biztosító színminta-vételezés. A felhasználók szabadon választhatnak a MOV, MP4, AVCHD Progressive és AVCHD formátumok között, amelyeket a felhasználástól függően [1. ábra] különböző kamerasebességgel használhatnak, és a felvételek időtartama sincs korlátozva*4 se Full HD-ban, se 4K videónál. A LUMIX GH5S 4:2:2 10-bites 400- Mbps All-Intra tömörítéssel Cinema 4K 24p és 4K 30p/25p/24p felbontással, valamint 200-Mbps All-Intra tömörítéssel Full-HD felbontásban is rögzít videókat. A professzionális felhasználók számára a rendszerfrekvencia is rugalmasan állítható 59,94Hz / 50,00 Hz / 24,00 Hz között. A LUMIX GH5S megfelel a 4K HDR videófelvételek követelményeinek. A HDR (High Dynamic Range) képes megjeleníteni egy kép sötét és világos részeit olyan formában, ahogyan azt az emberi szem is látja. A kamera a videókat egy adott gammagörbével rögzíti, ami kompatibilis az ITU-R BT.2100-zal, és a felhasználók mostantól a Hybrid Log Gammát (HLG) is választhatják a [Photo Stlye]/[Fotóstílus] beállításnál. Ez utóbbit nem csak 4K/FHD felbontással, hanem 10-bites videórögzítési üzemmódokban is lehet használni. HLG-hez rendelkezésre áll egy alacsony bitrátájú 4K HEVC felvételi mód is, amellyel a videók lejátszhatók olyan, a HEVC tömörítési formátummal kompatibilis audiovizuális készülékeken, mint amilyenek a Panasonic 4K HDR televíziók.
A videós műfaj kifejezési eszköztárának bővítéséhez több effekt is rendelkezésre áll a LUMIX GH5S-en. A VFR (Variable Frame Rate – változtatható kamerasebesség) funkcióval a felhasználók lassított vagy gyorsított videót készíthetnek C4K/4K (60 fps, maximum 2.5x lassított 24p-ben) és FHD (240 fps, maximum 10x lassított 24p-ben) felbontásban [2. ábra]*5. A gyorsított videónál a legkisebb kamerasebesség 2 képkocka/másodperc. A Fókuszátvitel (Focus Transition) funkció az előzetes beállításnak megfelelően automatikusan helyezi át a fókuszt egyik témáról a másikra. Statikus jelenetnél ez vizuális vezetést ad a célalanyhoz vagy mozgáshoz.
A V-LogL már gyárilag megtalálható a LUMIX GH5S-en. A Log formátumú felvétel rendkívüli rugalmasságot és az utómunkálatok során történő színszerkesztéshez nagyobb dinamikus tartományt biztosít. A V-Log L funkció a logaritmikus karakterisztikát 12 állásra terjeszti ki. A Rec.709 szabvány szerinti LUT (Look Up Table – színhivatkozási táblázat) gyárilag megtalálható a fényképezőgépen, a felhasználók pedig VLT formátumban személyre is szabhatják. A felvételt a LUT megjelenítésével nem csak az élőképpel lehet megnézni, hanem a V-LogL View Assist funkcióval lejátszás közben is. Videórögzítésnél a filmkészítési szempontból hasonló gammabeállítási tulajdonságokkal rendelkező “Cinelike D” és “Cinelike V” is elérhető a Fotóstílus menüpontban. A LUMIX GH5S „Like709” funkciót is biztosít a HDTV-vel való kompatibilitáshoz. „Like709” beállításnál aktív a Könyökbeállítás (Knee Control) is. Mostantól a V-LogL és a Like709 is használható a Késleltetett exponálási (Time Lapse Shot) üzemmód megadott időközönként készített felvételeinél.
A LUMIX GH5S kompatibilis az Időkód BE/KI (Time Code IN/OUT) funkcióval, amelyet a gyári csomagolásban lévő BNC átalakító kábellel és BNC kábellel, valamint a vakuszinkronizáló aljzattal együtt lehet használni. Így egyszerűen megvalósítható a több fényképezőgéppel rögzített felvételek nemlineáris szerkesztése. A 3,5 mm-es mikrofoncsatlakozó támogatja a LINE bemenetet. Ez lehetővé teszi a hangfelvételt egy külső audioeszközről, amivel még hatékonyabbá válik a videókészítés.
Olyan praktikus eszközök is rendelkezésre állnak, mint a Waveform Monitor és a Vector Scope. HDMI A típusú csatlakozó is megtalálható. A HDMI kábelhez egy kábelrögzítőt is mellékeltek a LUMIX GH5S-nél, hogy forgatás közben véletlenül se essen ki a kábel.
Ezenfelül a LUMIX GH5S egy külön mikrofonnal is rendelkezik, amely a fényképezőgépben és az objektívben az elmozdulások által keltett zajt figyeli és szűri. Ez -10dB-lel csökkenti a mechanikus zajt, hogy még tisztább és minőségibb legyen a hangfelvétel.
*1 4K 60p/50p (tükör nélküli fényképezőgépnél), 4:2:2 10-bites (cserélhető objektíves fényképezőgépnél) (2017. január 4-i állapot)
*2 A Digital Cinema Initiatives (DCI) által meghatározott Cinema 4K (C4K:4096×2160) felbontásnak megfelelő tükör nélküli fényképezőgépek között (2018. január 8-i állapot). Egy Panasonic tanulmány eredménye alapján.
*3 4:2:0 8-bites felvétel C4K 60p/50p és 4K 60p/50p felbontással SD memóriakártyán
*4 Amíg az SD memóriakártya tárhelye el nem fogy vagy az akkumulátor le nem merül.
*5 24p lejátszásnál. A hatás értéke a felvétel formátumától és frekvenciájától függ. A látószög szűkül 204 vagy annál nagyobb kamerasebesség használatakor.