A porszívók energetikai besorolásának új jelölése

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

2017. szeptember 1-jétől életbe lépett a porszívók energetikai besorolására vonatkozó új Európai Uniós rendelet. Az egyik legfontosabb változás az A osztály A+, A++, A+++ fokozatokkal való bővítése, valamint az E, F, G osztályok megszűnése. A 2017. szeptembert követően forgalomba hozott porszívók a következő kritériumoknak kell megfelelniük: az éves energiafogyasztás nem haladhatja meg a 43,0kWh/évet, kötelező energiafelvétele kevesebb, mint 900 W, a szőnyeg portalanításának hatékonysága legalább 75%, ugyanez az értékhatár kemény padló esetén legalább 98%. A porkibocsátás maximum 1,00% lehet. A hangereje nem haladhatja meg a 80dB (A)-t. A porzsívócsőnek, amennyiben az a porszívó tartozéka, terhelés alatt 40 000 rezgést követően is működnie kell. A motor elvárt élettartama legalább 500 óra.

Hogyan értelmezzük az ismert betűjelzést, mit árul el a címke?

  • Energetikai osztály – ez az érték a címke felső részén található és az éves energiafogyasztásra vonatkozik (A+++, A++, A+ osztályoktól C osztályig). Az A+++ osztály a legenergiatakarékosabb, minden egyes további osztály 6kWh-val több energia felhasználását jelenti. Az A+++ és C osztály között így a különbség 30 kWh. Az átlagos éves energiafogyasztást meghatározott standard alapján számítják ki, ez pedig egy 87 m² felület évi 50-szer történő kiporszívózása utáni érték. Egy adott háztartás porszívózás utáni energiafogyasztása tehát függ a felület méretétől és a porszívózások számától.

  • A porkibocsájtás osztályozása – ez a porszívóból kiáramló levegő tisztaságának mutatója. Az A osztály esetében a porszívóból kiáramló levegő potrartalma kevesebb, mint 0,02%. B osztály esetén ez az érték 0,02 – 0,08 %, az F osztály esetében pedig több, mint 1 %. A szűrés hatékonysága mindeközben nem csak attól függ, hogy milyen HEPA szűrő található a porszívóban, hanem attól is, hogy a készülék hogyan szigetel. Nagy mennyiségű porszemcse juthat a levegőbe éppen amiatt, mert nem megfelelő a porszívó szigetelése, és ezen a legjobb szűrő sem tud segíteni.

  • Hangerő – ez az érték a címkén decibelben található (dB). Az igazán halk készülékeknél ez az érték 69 dB(A), vagy kevesebb (A osztály). A 80 dB(A)-nél hangosabb porszívók 2017.09.01-et követően nem helyezhetők forgalomba.

  • A szőnyegek portalanításának hatékonysága, és ennek osztályozása– a szőnyegek porszívózásának hatékonyságmértékét A – E skálán határozzák meg. Az egyes értékek közt az eltérés 4 %. Az A osztályba tartozó porszívók a por 91 % szívják fel, a C osztálynál ez az érték 83 %, az E osztálynál csupán 75 %.

  • A kemény padlók portalanításának hatékonysága, és annak osztályozása – a szőnyegekhez hasonlóan itt is A–E skála mutatja a porszívózás hatékonyságát, ezesetben kemény padlókon történik a porszívózás (például a csempén, parkettán, hajópadlón, stb.). Az egyes osztályok közti különbség ezesetben 3 %, miközben egy A osztályú készülék a kemény padlón található por több, mint 111%-át szívja fel. A 100 % feletti értél abból adódik, hogy a porszívó feje oldalról is szívja a port.

A

ROWENTA SILENCE FORCE CYCLONIC 4A

ROWENTA SILENCE FORCE 4A ANIMAL CARE PRO

z Európai Unio rendelete egyértelműen meghatározza, hogy hogyan kell a címkének kinéznie. A rajtuk található adatoknak pontos képet kell adniuk a porszívó fogyasztásáról, porkibocsájtásáról (azaz a porszívózást követően a levegőbe visszajuttatott porszemcsék mennyiségéről), a hangerejéről és a szőnyegek, valamint a kemény padlók portalanításának hatékonyságáról. A címkék – az azokon található értékek jó értelmezése esetén – komoly segítséget nyújthatnak a porszívó-kínálat összehasonlításában, és így a megfelelő készülék kiválasztásában. Így a fogyasztók pénzt takaríthatnak meg, és az egészségüket is jobban megóvhatják.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .