Pop-up tárlatsorozatot indít a Néprajzi Múzeum

    Blutusz – Pop-up néprajz címmel társadalmi aktualitásokra újszerű megközelítésekkel reagáló kiállítás-sorozatot indít a Néprajzi Múzeum. A Bekötik a fejét című, multimédiás kamaratárlat szerdától egy olyan ruhadarabot állít középpontba, amelynek viselése vagy elhagyása Irántól Afganisztánig a szabadság jelképe lett.

    A pop-up kiállítás gyorsan megvalósítható műfaja lehetővé teszi, hogy az intézmény múzeumi eszközökkel, gyűjteményi tárgyakon, dokumentumokan és fotókon keresztül reagáljon társadalmi, kulturális aktualitásokra. A most indult Blutusz sorozat célja, hogy egy-egy eseményt, aktuális témát kontextusba helyezzen, több szempontú rátekintést adjon, értelmezési és feldolgozási útvonalakat kínáljon – mondta el a sorozat és a Bekötik a fejét című kiállítás szerdai sajtóbemutatóján Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.


    Szarvas Zsuzsa kurátor felidézte, hogy szeptemberben járt Iránban, éppen abban az időszakban, amikor a közel-keleti országban kirobbant az azóta is tartó tüntetéssorozat. Ennek kiváltó oka az volt, hogy egy fiatal kurd lányt, Mahsza Aminit halálra vert az erkölcsrendőrség, amiért félrecsúszott fejkendőben látták meg az utcán – emlékeztetett.


    Ezt a sajnos még jelenleg is aktuális történetet bedolgozva kíván szélesebb áttekintést adni a kiállítás a muszlim, a zsidó és a magyar paraszti kultúra fejbefedési szokásairól – fűzte hozzá.


    Szarvas Zsuzsa elmondta, a múzeum MÉTA terében létrehozott, multimédiás elemekben bővelkedő kamaratárlat egyaránt felvonultat archív és mai fotókat, de néhány tárgyat is a múzeum gyűjteményéből.


    Éliás István főosztályvezető hozzátette, hogy a sorozat kiállításait kortárs irodalmi és képzőművészeti alkotásokkal is tágítják. Ezúttal Weöres Sándor Rongyszőnyeg (122) című költeményével és Oberfrank Luca videoinstallációjával találkozhat a látogató, de minden témához készülnek videoriportok és helyben vagy a közösségimédia-felületeken várják majd a látogatók történeteit is.


    A Bekötik a fejét című, multimédiás kamaratárlat a sorozat következő kiállításának elkészültéig, a tervek szerint a következő félévben látható a Néprajzi Múzeum MÉTA terében.