A Philips csoport hamburgi székháza: építészeti különlegesség Hörmann ajtókkal

A Philips csoport hamburgi központja új mércéket állít az irodakialakítás területén. A modern irodabirodalomban hagyományos paravánnal leválasztott helyiségek és szűk teakonyhák keverednek mobil munkaállomásokkal, színes és teljesen különböző módon berendezett ülősarkokkal, pihenőszigetekkel és konferenciatermekkel. A Hörmann tűz- és füstgátló ajtók is az épület kialakításának részei, a biztonságot és az átláthatóságot garantálják.

Work Place Innovation”- ez a neve annak a programnak, amely részeként a holland óriáscég megvalósította hamburgi székhelyét, ahonnan német, osztrák és svájci tevékenységét irányítja. A Fuhlsbüttel városnegyedben található épületet az ECE Projektmanagement és a szintén helyi érdekeltségű Schaub & Partner Architekten cég jegyzi, csaknem 90 éves Philips-hagyománnyal rendelkezik. Itt született meg ugyanis 1927-ben az első röntgencsövek feltalálásával és gyártásával a Philips Healthcare vállalat. Az 1000 munkatárs átköltöztetésével, akik tíz évvel ezelőtt a KSP Jürgen Engel Architekten építésziroda egyik felhőkarcolójának irodáit bérelték, most az összes hamburgi foglalkoztatott – 2000 fő – egy fedél alatt dolgozik az egyetemi városrészben, beleértve a közigazgatási, kutatási, marketing- és szervizosztályt is.

A visszafogott építészet jól igazodik a megfontolt elemekhez: vasbeton konstrukció veszi körül a mennyezetig érő, váltakozó üveg- és téglasávokat. Ez utóbbiak a raktárvárosra és Hamburg téglaépítészeti hagyományaira emlékeztetnek. A nyugati fekvésű, nagyforgalmú repülőtér tengelyéhez egy üvegezett fejépület csatlakozik, amelynek mindkét emelete kissé előrébb van tolva, így félreismerhetetlen címet ad a komplexumnak. A hosszanti északi homlokzat kissé mélyített részében található a főbejárat. Ennek a szakasznak a nagy üvegrészei már egy bizonyos nyitottságot jeleznek. Az igazi kísérleti terület az épület belsejében található. Már az előcsarnok is világos és tiszta rendezettségű. Kék fénycsíkok a padlóban, valamint a fogadópult eltolva egymás fölé helyezett, sugárzó fehér lapjai a vállalat színeit adják vissza. A mennyezet irányában hatalmas tér van, így a kék üvegkorláton keresztül egészen az első emeletig lehet látni.

A Seel Bobsin Partner (Hamburg) belsőépítészei mindegyik emeletnek egy saját színt adtak, amelyet aztán különböző árnyalatokban jelenítettek meg. További alakító elem Hamburg motívumai és témái; mint például a város vízhez való szoros kapcsolata. A tágas, három méter szabad belmagasságú, új építésű irodai szintek hármas csoportokba vannak rendezve: két sávban munkahelyekkel, – ebből kereken 85% „Open Space” és csupán 15% kabinszerű iroda – amelyek keretbe foglalják a középen levő egyéb használatú területeket és a lépcsőházközpontot. Nincsenek sem ajtótáblák, sem előszobák – nem léteznek egyéni irodák. Még maga a vezérigazgató Peter Vullinghs is lemondott a saját irodáról.

A munkatársak a munkaterületeiktől és feladataiktól függően mozognak az egész házban és oda kuckóznak be a laptopjaikkal, ahol épp szükség van rájuk. A munkakabinok egy üres asztalfelületből és egy konnektorból állnak. Még a vezetékes telefonok is hiányoznak, ezeket a mobiltelefonok helyettesítik. A munkacsoportok számára a munkahelyi anyagok tárolásához helyiségek állnak rendelkezésükre, de minden foglalkoztatottnak jut saját tárolási lehetőség is.

Eleinte kételkedés fogadta az egyéni belső bútorokról, az otthonról hozott kávéscsészékről és a fényképtartókról való lemondást. Az alkalmazottak azonban hamar megszokták az új felállást. A folyamatokba ők is be voltak vonva: egy intranet-oldalon láthatták a tervek aktuális állását, és egy „mintahelyiségben” elmondhatták véleményüket.

A „Touch-Down”-állomásokon, amelyek a rövid időre szóló vagy vendégmunkahelyeket jelentik, az aktuális fény- és hőmérsékleti viszonyokat maguk a használók határozhatják meg. A hangzavar ellen az íróasztalfülkék filcanyaggal bevont homlokoldalai, valamint a textil falszakaszok és szőnyegek védenek. A nyitott munkaterületek és a kevés kabinos iroda mellett vannak üvegfalakkal leválasztott, helyiségek, valamint különböző nagyméretű tárgyaló- és konferenciatermek is. Ezek az ajtók melletti érintőképernyőkön keresztül lefoglalhatók, illetve az is megtekinthető, hogy egy-egy helyiség mikor szabadul fel. A teljes helyiségprogram célja a munkatársak, sőt a részlegek közötti intenzívebb kommunikáció. Az úgynevezett „Breakout Areas” mindig a T-alakú találkozási csomópontokban helyezkednek el; ugyanitt találhatók a fekvő- és csendes terekkel ellátott nyugalmi zónák is. Kiegészítésként ide tartoznak még a kiállítói felületek és a tetőteraszos kávézó is, ami egy irodában nélkülözhetetlen.

Az ajtóknak különösen nagy szerepük van – mert még az ilyen modern irodabirodalomban is teljesülnie kell az olyan pragmatikus kritériumoknak, mint a tűzgátlás. Ehhez a Hörmann kínálta a megfelelő megoldást a füstgátló (RS) -, valamint a T30 és T90 ellenállási osztályú tűzgátló ajtók által. A Philips-központba beépített alumínium keretszerkezetes ajtóelemek egy- és kétszárnyú kivitelűek, némelyik oldalelemmel és felülvilágítóval van ellátva. Többségük a folyosókon és a lépcsőházakban a tűzszakaszok elválasztását, de helyenként irodák felosztását is szolgálja. A tűz- és füstgátló kivitelű változatok tűz kitörése esetén megakadályozzák a tűz továbbterjedését és biztosítják a menekülési utakat az épületben tartózkodó személyek számára. Ezek gyakran elektromos ajtónyitóval (mágneszárral), automatikus ajtószárny-meghajtással és felső ajtócsukóval vannak felszerelve, teljesítve a magas szintű kényelem és akadálymentesség követelményét. Az antracitszínű alumínium keretszerkezetek kellemes visszafogottságot nyújtanak, és színben az üvegfalak szegélyeivel harmonizálnak. Keskeny profiljuk miatt az ajtókban az üvegezés részaránya a lehető legnagyobb – illeszkedve az átlátszóságon és a minél több természetes fény felhasználásán alapuló térkoncepcióhoz.

Építkezés információs tábla:

 • Helyszín: Röntgenstraße/Sengelmannstraße, 22335 Hamburg

 • Építtető | befektető: ECE Zwölfte Generalübernehmer GmbH & Co. KG, képviselve az ECE Zwölfte Generalübernehmer GmbH kezelésében, Oststeinbek

 • Épület mérete: 18.000 m2 épített felület, irodai felület: 13.500 m2

 • Építési időszak: 2014 | 01 – 2015 | 12

 • Projektfejlesztés, építészet, generáltervezés, projektmanagement: ECE Projektmanagement, Hamburg

 • Vázlattervek és fő részlettervek: Schaub & Partner Architekten, Hamburg

 • Generál kivitelező: BAM Deutschland AG, Stuttgart

 • Belsőépítészet: Seel Bobsin Partner, Hamburg

 • Szerkezettervezés: GuD Planungsgesellschaft, Hamburg

 • Épületgépészet: IPP, Hamburg / Wrage Herzog & Partner, Mölln

 • Homlokzattervezés: Prof. Michael Lange Fassadentechnik, Hannover

 • Tűzgátlás: Hahn Consult, Hamburg

 • Kiérdemelt kitüntetés, elismerés: Arany Tanúsítvány, Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen

 • Beépített Hörmann termékek: 105 db. alumínium keretszerkezetes ajtóelem (funkció nélküli, füstgátló, T30 és T90 tűzgátló), egy részük oldalelemmel és felülvilágítóval, automatikus ajtószárny-meghajtással és elektromos ajtónyitóval (mágneszárral)

Szíves felhasználásra a mellékelt fotók, és a kísérő magyarázatok:

Hörmann_PhilipsHamburg1:

A Philips vadonatúj hamburgi központja újraértelmezi az „iroda” szó jelentését, és egy nyitott, rugalmas munka-környezetre épít. A Hörmann tűz- és füstgátló ajtók nemcsak a biztonságot garantálják, hanem az épületen belüli átláthatósághoz is hozzájárulnak.

Hörmann_PhilipsHamburg2: az épület vasbeton szerkezetét körbeburkoló, üveg- és téglasávok váltakozó játéka a raktárvárosra és Hamburg téglaépítészetének hagyományaira emlékeztet.

Hörmann_PhilipsHamburg3: a nyugati, üvegezett fejépület lépcsőszerűen előre tolja mindkét emeletet. A nagyfelületű üvegszerkezetek az épület belső tereinek átlátszóságát biztosítják.

Hörmann_PhilipsHamburg4: az előcsarnok modern és az irodai felületekkel ellentétben visszafogott kialakítású. A fénykoncepciót a vállalat színei jellemzik.

Hörmann_PhilipsHamburg5: ilyen egy „Breakout Area” – nyírfaerdővel és kerti bútorokkal, a részlegek közötti kommunikáció elősegítését és a pihenést segítik.

Hörmann_PhilipsHamburg6: többnyire loftszerű munkakörnyezet található az épületben. A nyitott terekben lévő munkafülkék homlokoldali falai akusztikai okokból filccel vannak bevonva.

Hörmann_PhilipsHamburg7: a nyitott terek, a tárgyalásokhoz és bizalmas megbeszélésekhez való zárt helyiségek szorosan egymás mellett helyezkednek el. A munkahelyek közötti tér a munkatársak szakmai és magán tároló helyiségeként áll rendelkezésre.

Hörmann_PhilipsHamburg8: a Hörmann T30 alumínium keretszerkezetes ajtóelemei garantálják a törvényileg előírt tűzszakaszok lezárását és ugyanakkor épületrészeket választanak el egymástól, hogy a menekülési utakat biztosítsák.

Hörmann_PhilipsHamburg9: az irodakabinok a munkaállomások 15 százalékát teszik ki. Itt a T90 osztályú HE911 típusú ajtóelemek üvegezése a helyszínen egy szárazragasztású bevonattal lett ellátva, így az átlátszóság mellett a diszkréciót is garantálja.

Hörmann_PhilipsHamburg10: kétszárnyú ajtóelemek teszik lehetővé az átláthatóságot és a tágasság látványát. Automatikus ajtószárny-meghajtással ellátott ajtó biztosítja a kényelmet és az akadálymentességet.

Hörmann_PhilipsHamburg11: az északi homlokzat a bevágott főbejárattal.

Hörmann_PhilipsHamburg12: a Philips-központ alaprajza.

Még több információk a Hörmann termékekről, aktuális akciók: www.hormann.hu

Sajtókapcsolat: Jani Kinga/ kinga.jani@sterncom.hu +36304174124