Pénteken kezdődik a 18. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest

A nyitófilm rendezőjével on-line közönségtalálkozó

November 6-án 19.30-kor Francesco Bruni Vajon mi lesz? című alkotásával a budapesti Puskin moziban kezdődik a 18. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest. A vetítés után a rendezővel on-line közönségtalálkozót tartanak. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén november 6-16. között 13 kortárs olasz alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Hat film – köztük a 77. Velencei Filmfesztiválon több díjat nyert Miatyánk és Ragadozók című alkotás – az ország egész területéről elérhető lesz a távmozin keresztül. A filmek egy részét Szegeden (Belvárosi mozi) és Debrecenben (Apollo mozi) is vetítik majd.

November 6-án a budapesti Puskin moziban Francesco Bruni negyedik filmjével, az idei Római Filmfesztiválon debütált Vajon mi lesz? című alkotással nyílik a 18. Olasz Filmfesztivál. A film sajátos iróniával mesél egy férfi (Kim Rossi Stuart) betegségen átvezető utazásáról, a halállal való szembenézéséről. A vetítés után a rendezővel on-line közönségtalálkozó lesz. A filmet november 11-én 19.30-kor a TÁVMOZIBAN is levetítik.

November 7-én, szombaton a TÁVMOZIBAN (https://film.artmozi.hu/) két filmet is vetítenek. 17.30-kor aLife is a B movie-t, mely Piero Vivarelli – a spagettiwestern előfutárának számító Django forgatókönyvírója – nyugtalan életét és sokoldalú pályáját mutatja be, 20 órakor – majd november 8-án 17.30-kor – pedig az Utódokat, melyben a második gyermek, Pietro érkezése felborítja a családi idillt, tragikomikus helyzeteket idézve elő. A filmfőszereplőjét, Valerio Mastandreat a magyar nézőka Teljesen idegenekLelejeként ismerhetik.

November 8-án és november 10-én 19.30-kor a TÁVMOZIBAN lesz elérhetőClaudio Noce harmadik egész estés filmje, a 77. Velencei Filmfesztiválon bemutatott Miatyánk című alkotás, melynek főszereplője Pier Francesco Favino, aki elnyerte a legjobb férfi főszereplőért járó Coppa Volpi díjat. A film valóságos történeten alapul, melynek maga a rendező is szomorú elszenvedője volt. 1976-ban Rómában, az úgynevezett ólomévekben a rendező apja, Alfonso Noce, a terrorellenes egység helyettes vezetőjeként egy merénylet alatt megsebesült.

November 9-én 19.30-kor a TÁVMOZIBAN lehet megnézniA Macaluso nővérekcímű családtörténetet,mely öt nőről szól: azokról, akik elmennek, akik maradnak és akik kitartanak. November 9-én és 10-én 19.30-kor szinténa TÁVMOZIBAN vetítik Pietro Castellitto első filmjét, a Ragadozókat, mely a 77. Velencei Filmfesztiválon elnyerte a Legjobb Forgatókönyvért járó Horizont-díjat. A film hamisítatlan iróniával mesél a társadalmunk minden rétegében szinte uralkodóvá vált magányról, a kommunikációs nehézségekről és a megértés hiányáról.

November 12-én 19.30-kor a Puskin mozibanfut majd a 2019-es Torinoi Film Fesztiválon díjat nyert A nagy lépéscímű alkotás. A filmben Mario fásult életét gyökerestül felforgatja a hír, hogy testvérét – akit mindössze egyszer látott – gyújtogatással vádolják, és börtönbe került és ő az egyetlen, akire számíthat. A film egyik főszereplője a Teljesen idegenekPeppéjeként ismert Giuseppe Battiston. November 13-án 19.30-kor a Puskin mozibanlesz láthatóa Majdnem kifogástalan szülők című fanyar, de szórakoztató vígjáték, amely egy nyolcéves szülinapi zsúrján keresztül iróniával ábrázolja az egyedülállókat, a modern családokat és a szülők egy új generációját is. A filmfőszereplőnője, Anna Foglietta, a Teljesen idegenekCarlottáját alakította. November 14-én 17.30-kor az Időiszony című pszichológiai dráma pereg majd a Puskinban, melyben két olyan ember élete szembesül egymással, akik önmaguk vállalták magányosságukat. Aznap 20 órakor a Csak az elevenek halnak című filmben a 40 éves Orlandót a2012-es földrengés arra kényszeríti, hogy megváltoztassa egész addigi életét.

November 15-én 17.30-kor a Puskin moziban lesz látható az Oscar-díjas Gabriele SalvatoresNe félj, ha megölellekcímű alkotása megrendítő érzékenységgel ábrázolja azt a folyamatot, ahogy a 16 éves autista Vincent és vérszerinti apja megismeri és valóban megszereti egymást. Aznap 20 órakor vetítik a Gyűlölöm a nyarat című filmet. A szívet melengető vígjáték három nagyon különböző életről szól, amelyek véletlenül találkoznak az olasz tengerpart egyik kis szigetén. Végül november 16-án 19.30-kor egyszürreális komédia, A nélkülözhető boldogság pillanatai zárja a 18. Olasz Filmfesztivált, melyben a közismert Pif olyan alapvető kérdésekre próbál választ adni, mint pl. Miért zárják gyakran az üvegtörő kalapácsot üvegszekrénybe?

https://www.facebook.com/events/409249473400975 https://puskinmozi.hu/programok/18-olasz-filmfesztival