Öt hely, amiről megfeledkezünk takarításkor

Szeptember 16-a a takarítás világnapja, ami remek alkalom egy alapos takarításra. A nyár végével elpakoljuk a nyaraláskor elengedhetetlen strand-szetteket, a könnyű, szellős ruhákat, pólókat, rövidnadrágokat, az iskolakezdéssel pedig előkerültek az irodaszerek, tankönyvek és táskák. A nagy pakolással járó felfordulás eleve lehetőséget ad a szortírozásra, és ha már elővesszük a tavasszal eltett holmikat, érdemes a portól is egyazon lendülettel megszabadulni. Összeszedtük, mik a legelhanyagoltabb terültetek és mire érdemes különös figyelmet fordítani takarításkor.

Rendezett otthon, rendezett élet

A minimalizmust nem mindenki szereti, de nem csak egy alapos takarítás első lépéseként hasznos elpakolni, hanem a mindennapi életünket is megkönnyíti, ha minél kevesebb olyan tárgy van a környezetünkben, amit nem használunk. A mindenhol heverő papírok, ruhaneműk, füzetek-könyvek hamar túltelítik az ember érzékeit, és rontják a produktivitást, ezért érdemes szelektálni és a ritkábban használt, vagy nem az adott helyiségbe való tárgyakat eltenni. Az átláthatóbb helyiségen könnyebb módszeresen végigmenni portalanításkor és porszívózáskor, de még így akadnak trükkös helyek!

Természetesen nem kell minden héten polcokat tologatni vagy függönyt mosni, azonban ha észben tartjuk a kritikus helyeket, sokkal hatékonyabban tehetünk otthonunk tisztaságáért, és a kellemes, higiénikus környezet megteremtéséért. A Dyson szakértői néhány jó tanáccsal segítenek hatékonyabban venni ezt a kihívást.

  1. A mennyezet is a szoba része

A különböző sarkok ideális környezetet teremtenek a pókhálóknak, a por pedig a mennyezet egész felületén megtud tapadni. A legpraktikusabb eszköz ennek a területnek a tisztítására a porszívózás. Ha tehetjük, akkor használjunk olyan eszközöket – például porszívónk résszívóját – melyek megkönnyítik, hogy a nehezen hozzáférhető sarkokat is elérjük.

  1. A matracok se maradjanak ki!

A matracok a házi poratkák ideális élőhelyéül szolgálnak. A Dyson nemzetközi felméréséből kiderült, hogy mi magyarok szívesen elhanyagoljuk az ágyunk takarítását. Pedig egyetlen matracban több millió poratka is megtelepedhet, és minden egyes atka naponta körülbelül 20 ürülékszemcsét termel. Erre válaszol szervezetünk allergiás reakcióval. A matractakarítás során nagy segítségünkre lehet egy jól megválasztott porszívó, az erre kialakított kárpittisztító fejek remek segítséget nyújtanak a kellemetlen betolakodóktól való szabadulásban. Emellett az ágyneműk, takarók magas hőfokon történő mosásával is sokat tehetünk egészségünkért.

  1. Legyen egy bejáratott rutinunk

Nemcsak a portalanításra igaz, hogy sok kicsi sokra megy. Egy bejáratott esti vagy reggeli rendrakási-takarítási rutin nagyban segíti azt, hogy ne kelljen hétvégén órákat ezzel foglalkoznunk. A hálószoba például sokkal rendezettebbnek tűnik attól, ha reggel gyorsan beágyazunk, a nappalink vagy a dolgozó sarkunk pedig attól, ha a nap végén a mosogatóba tesszük az ott használt piszkos csészéket, tányérokat.

  1. Az ablak nem csak az üveget jelenti

A legtöbben meg szoktak feledkezni a függöny és redőny takarításról. A függönyök, más lakástextilekhez hasonlóan ideális élőhelyei a sokaknál allergiás reakciókat kiváltó poratkáknak, a redőnyök réseiben pedig könnyedén nagy mennyiségű por telepedhet meg, így erről se feledkezzünk meg takarításkor. Ha nem szeretnénk túl gyakran függönyt mosni, akkor egy könnyű, vezetéknélküli porszívó remek alternatíva lehet – ezzel magasabbra érhetünk el, és a speciális kiegészítők, mint például egy puhasörtés fej a redőny réseibe is könnyedén elérnek – hívják fel a figyelmet a Dyson mérnökei.

  1. Fontos felmosni, de nem mindegy, hogy hogyan!

A felmosás a takarítás egyik kulcsmozzanata, melynek során eltávolítjuk a padlón lévő, apró, mikroszkopikus szennyeződéseket, kórokozókat, ezért nem mindegy, hogy milyen technikával dolgozunk. Bár dupla munkának tűnhet, mindig alaposan portalanítsunk felmosás előtt – ugyanis, ha enélkül állunk neki a nedves tisztításnak, akkor a por a padlóra kenődhet, így pedig nemhogy tisztább, hanem akár piszkosabb felületet hagyunk magunk után.

+1 Mivel takarítsak?

A porszívózás egy praktikus és gyors módja annak, hogy tisztán tartsuk otthonunkat, arra azonban sokkal nehezebb választ adni, hogy mégis ilyen gyakran „kell” készülékünket beizzítani. Erre a kérdésre talán nincs is univerzális, minden háztartásra érvényes válasz. A legtöbben egyetértenek, abban, hogy egy átlagos háztartásban minimum heti egyszer érdemes porszívózni. Ezt természetesen sok minden módosíthatja: ha kisállat él a háztartásban, mely hullatja a szőrét, vagy allergiás személy, akkor a napi porszívózás javasolt, akár többször is. Ez bizony egy nem megfelelő porszívó esetén komoly kihívást jelent. Senki nem szereti a kamrából vagy a szekrény mélyéről előbányászni a porszívót, konnektorba dugni, majd egyik szobáról a másikra haladni, miközben rendszeresen bútorokba, küszöbökbe és más zavaró tárgyba ütközünk, miközben a porszívónk kellemetlen szagot áraszt. Ugye ismerős?

A Dyson szakértői összegyűjtötték, mikre érdemes figyelnünk a megfelelő porszívó kiválasztásánál. Ha tehetjük, több szintű, zárt szűrőrendszerrel rendelkező készüléket válasszunk, hogy amit felszívunk az bent is maradjon. Nagy könnyebbséget jelenthet az is, ha a porszívó vezeték nélkül működik, így sokkal könnyebben elérjük az eldugott sarkokat és magasabban fekvő helyeket is és könnyen mozoghatunk a helységek között. Ha pedig készülékünket szeretnénk például matractakarításra, vagy éppen autónk tisztántartására is használni, akkor válasszunk olyan modellt, mely az ezekhez a feladatokhoz tervezett, speciális fejekkel rendelkezik és nem utolsósorban erőteljes szívóerővel bír, hogy ne kelljen többször végigmennünk egy-egy felületen.


Tekints rá exkluzív tartalmainkra is!

https://www.begurulva.hu/exkluziv-toyota-land-cruiser-2024-podcast/
https://www.begurulva.hu/land-cruiser-2024-first-edition-podcast/
https://podcars.hu/toyota-land-cruiser-2024-podcast/