Őszi szívmelengetés a Big Thief énekesnőjének új lemezeivel

Big Thief rajongói örülhetnek, hiszen a tavaly a Sziget Fesztivált is megjárt zenekar énekesnője, Adrianne Lenker ismét elővette szólóprojektjét. A napokban két kiadványt is megjelentetett “songs” és “instrumentals” címekkel, illetve egy videóklip is érkezett a “zombie girl” című dalához.

“Lenker gyakran ír az időről és a veszteségről – arról, hogyan ragaszkodunk ahhoz, amire szükségünk van, és engedünk el minden mást. Számára a dalírás egyfajta módja annak, hogy a különleges tapasztalatokat vagy emlékeket megőrizze és rögzítse, akárcsak egy pillangót az üveg alatt”
 – írja Amanda Petrusich rendkívül találóan a New Yorker hasábjain, az NME pedig “nyugtató balzsamként” definiálta.

Előbbi szándék bontakozik ki a “zombie girl” meghitt szövegében is, melyben Adrianne Lenker dokumentálja a kapcsolat vége után érzett ürességet: “I was frozen in bed with a zombie girl // vacant as a closed-down fair // sleep paralysis, sworn I could’ve felt you there // and I almost could’ve kissed your hair // but the emptiness withdrew me // from any kind of wishful prayer.” A dalhoz egy hangulatos DIY-videóklip készült a faházban – és az azt övező erdőben – ahol az albumokat rögzítették.

Nézd meg a “zombie girl” videóját ide kattintva »
A “songs” és az “instrumentals” két külön gyűjtemény, mindkettő áprilisban íródott és rögzült, miután a Big Thief márciusi turnéját hirtelen meg kellett szakítani a koronavírus miatt. A tér érzésének megragadására törekvő Adrianne Philip Weinrobe mérnök segítségét kérte, aki rendhagyó hangrögzítési technikákat és felszereléseket gyűjtött csokorba. Míg a “songs” dalai a líraibb és hagyományosabb dalszerzést képviselik, addig az “instrumentals” instrumentális darabjaiban Lenker két hosszabb szerzeményben “nyújtja ki és fedezi fel” a teret. Az egyedi atmoszférát helyenként az eső megnyugtató kopogása erősíti.

A vinyl felvétel 100% analog-analog-analog (AAA). A hangfelvétel előállításához semmilyen digitális eljárást nem használtak. Az albumok lenyűgöző borítói Adrianne nagymamájának, Diane Lee-nek az akvarell festményei. Mindkét lemez megjelenik dupla LP, CD és kazetta formájában is.

HALLGASD MEG AZ ALBUMOKAT »