Örökölt családi minták lehetnek problémáink okaiSokszor vesszük észre magunkon, hogy a szüleink, nagyszüleink mondatait, szófordulatait, gesztusait használjuk, és ekkor még nem gondolunk bele a tudat alatt ható, ismeretlennek tűnő mozgatórugóinkba. Pedig ezek észrevétlenül hagynak lenyomatot az életünkön, befolyásolják a kapcsolataink alakulását, a pénzügyeinket, vagy egyszerűen csak ugyanazokat a hibákat követjük el újra és újra. Amikor önmagunkat szabotálva kiszolgáltatottságot érzünk, amin nem tudunk úrrá lenni. Szerencsére az önmegismerés lehetőségei is fejlődnek, amivel ezek a nehézségek is leküzdhetők.

Egy felmérés szerint a több mint 100 megkérdezett fő 92%-a tapasztalta már az életében, hogy hatnak rá a generációktól származó minták, és ugyanazokba a helyzetekbe kerül újra és újra, amit a szüleinél látott. Abban a válaszadók mindegyike egyetértett, hogy nem csak a fizikai tulajdonságok öröklődnek, hanem a félelmek és a viselkedésminták is, ami egyértelműen befolyásolja az életünk alakulását, ha nem tesznek ellene.

Tipikusan abból veheted észre ezt, ha öntudatlanul szabotálod önmagad, kiszolgáltatottság érzésed van, és egyes helyzetekben nem látod a különböző lehetőségeid, csak azt, amit már rengetegszer végigjártál.

Mit mond erről a kérdésről tudomány?

A World Trade Center tragédiája után vizsgáltak várandós nőket, akiknek a tragédia hatására megnövekedett a szervezetükben a stresszhormon, a kortizol szintje. Ez értelemszerűen a magzatra is hatással volt, maradandó hormonális és idegrendszeri változásokat idézett elő, a trauma lenyomata a megváltozott genetikai képletben benne maradt. Stresszessé, hiperaktívvá vagy szorongóvá váltak a gyerekek.

Ugyanezt az eredményt tapasztalták a holokauszt túlélői esetében is, így ma már nem kérdés, hogy sejtszinten is hordozzuk akár több generációra visszamenőleg a szülői lenyomatokat.

Dr. Bruce Lipton munkássága és Rachel Yehuda a New Yorki Mount Sienna Egyetem orvosi karának idegtudományi-és pszichiátria programjában foglalkozik kiemelten a poszttraumatikus stresszel és kutatja annak hatásait.

Van megoldás a minták feloldására?

Szerencsére igen, több módszer is létezik, a legismertebbek a családállítás, blokkoldások, pszichológus segítsége vagy a Theta Healing.

Hatékonyságában, eredményeiben kiemelkedik mindezek közül a Kolozsi Mariann által kidolgozott módszer, mely a Theta Healing és az epigenetika alapjain nyugszik.

Min múlik ennek a módszernek az eredményessége?

„Elsőként egy döntést kell ahhoz, hogy változtatni akarjon, kilépve a komfortzónájából engedje a felismeréseket. Ezeknek a mintáknak a feltárása egy hatalmas lépés a komfortzónánkon kívülre, ezért legyünk türelmesek magunkkal. Ugyanakkor ha elindulunk ezen az úton, jobbíthatjuk a saját életünket vagy családi kapcsolatainkat, ha dolgozunk ezekkel a felismerésekkel. A korábbi generációknak nem volt lehetőségük arra, hogy az önismeret útján elindulva feldolgozzák a megélt helyzeteiket, így ránk maradt a feladat, hogy a „szőnyeg alá söpört” lenyomatokat kitakarítsuk és harmonikussá rendezzük az életünket.” – mondta Kolozsi Mariann.

Mi történik, amikor elkezdünk dolgozni az öröklött családi mintáinkkal?

Kolozs Mariann 2012 óta számtalan kliensével ért el gyökeres változásokat, az egyik emlékezetesről így számol be: „Egy kineziológus kliensem azzal a problémával érkezett az egyéni konzultációra, hogy a magas fizetése ellenére is mínuszba kerül minden hónapban. Felismerte azt, hogy egy öröklött családi mintája szerint nem tud bánni a pénzzel, majd dolgozni kezdett ezen. Az eredménye a munkának két hónappal később egy e-mail volt, amit tőle kaptam. Beszámolt róla, hogy minden hónapban marad pénz a számláján, amióta elkezdtünk dolgozni. Azóta pedig sikeres vállalkozást vezet, és a nagy álmát is megvalósította, építkezni kezdett.”

Egy másik esetben a dohányzásról próbált eredménytelenül leszokni egy kliense, ahol a közös munka során feltárták, hogy már az édesapja alkoholizmusa is a nagyszülőktől öröklött minta eredménye volt, miszerint a függőségektől nem lehet megszabadulni. A felismerés után a kliens nehézségek nélkül tette le káros szenvedélyét.

Rengeteg esetben számolnak be olyan tapasztalásról is, hogy megjavult családtagjaikkal az addig problémás viszonyuk, noha ők csak önmagukon dolgoztak, hosszú évek, évtizedek óta tartó konfliktusok oldódtak fel.

Hogyan induljunk el az öröklött mintáink feloldásában?

A legfontosabb ebben a helyzetben is a tudatosság, hogy felismerjük, megértsük a hátráltató viselkedésünk sejtszintű gyökerét, ami már egy konstruktív folyamat kezdete. 

A külső segítség, szakmai rálátás tud ebben segíteni, ahogy egy sebész is tudja, hol kell gyógyítania, intuitívan ráérez a probléma gyökerére. Fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal szemben, ugyanakkor legyen meg az elhatározásunk, hogy végigjárjuk az utat. A megoldáshoz pedig minden szükséges segítséget megkapunk az Öröklött családi minták oldása kétnapos trénigen, mely szeptember 7-8-ig kerül megrendezésre a Kolozsi Mariann Tréningközpontban. Aki addig is szeretne ismerkedni a témával, online is megteheti a különböző webinárokon, ahol az elméleti tudást adja át Kolozsi Mariann.

„Információkat kapunk Rachel Yehuda idegtudományi-és pszichiátria programjának legfrissebb kutatási eredményeiről egyszerű, közérthető formában, hogy megértsük, miért életbevágóan fontos tudnunk ezeket az információkat saját és családunk boldogságának és egészségének szempontjából.”

A szeptemberi tréningen pedig az elmélet mellett a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektet, melyek már jelentős változásokat hozhatnak a résztvevők életébe.