Olyan vállalati vezetőkre van szükség, akik éreznek és nyitva van a szívük

A Vagány Vezetők Program csapatának coachai, beINSPIRE szervezői egy egész napos konferenciára hívták a vállalati vezetőket, vállalkozókat és menedzsereket. A közösség számos értékes programmal készült a tanulni, inspirálódni vágyó résztvevőknek, akik megoldást kerestek az önismeret, a hitelesség vagy az együttműködés témáiban. A rendezvény és neves előadói a vezetői szerep emberi oldalára irányították a figyelmet.

Az elmúlt héten zárult a Vagány Vezető Konferencia, melyen Dr. Buda László, orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta, a SzomatoDráma és az Ultrarövid Terápia módszerek megalkotója alapozta meg előadásával a nap hangulatát, az emberséges vezetésről tartott beszédében, ahol a vezetői részünk emberi oldaláról fejtette ki gondolatait. Tematikájában sorra vette azokat a pontokat, amik az emberi létezésünk alap működtetői és feltárta azok lehetséges hatásait.

„Vezetőként a múltunkkal, jelenünkkel való tudatos gondoskodás befolyásoló erővel bír a jövőnkre, a környezetünkre, ezzel a társadalmunkra is. Vajon pszichológiai szempontból mit tudunk arról elmondani, hogy miért akar valaki vezető lenni?” – vetette fel Dr. Buda László. Hozzátette: „Olyan vezetőre van szükségünk, akik éreznek, akiknek nyitva van a szívük.”

A Vagány Vezető Coachok bemutatkozása során a résztvevők saját történeteiket osztották meg, szerteágazó tapasztalataikkal és látásmódjukkal egy olyan szakmai közösséget formáltak, ami túlmutat a tanácsadói szerepen. Ahogyan a program felépítése is jól mutatta, sokkal többről van szó, mint egy coaching folyamat: ez a csapat a gondoskodás mellett, a szerepeink tudatos és átlátható megformálásáról, a jövő szervezetének, csapatának, vezetőjének „kontúrosítását” tűzte ki célul.

A coachok 3 csoportban tartottak szekcióüléseket, ahol transzparensen, a színfalak mögé betekintve, „akvárium” coachingok keretein belül zajlott egy one-on-one (egyéni), egy csoportos és egy team coaching folyamat. Mindhárom szekcióból személyes megélések születtek arról, hogy miért érdemes tudatosan dolgoznunk a szervezetünkben, csapatunkban és önmagunkban zajló folyamatokkal.

Munkaerőhiány, a fluktuáció, a bizalom, a háború, a pandémia, a generációs különbözőségek, a kiégés, a „hogyan tartsam meg a munkavállalóimat” kérdéseiben hét vezető beszélgetett két kerekasztal mellett. Izgalmas gondolatokat szültek az említett témák és azok hatásai a jelenkor vezetőire nézve. Nincs egyetemes receptúra, nincs egy mindent nyitó kulcs, mely megoldás kínál a kihívásokra, amikkel a mai szervezetek, csapatok, vezetők nap, mint nap szembesülnek, de elhangoztak olyan személyes tippek, amik segítségül hívhatóak egy-egy helyzetben.

Izgalmas vendég érkezett az eseményre. Hajós Andrással, a Dalfutár producerével és műsorvezetőjével, a program vezetője, Tóth Annamária beszélgetett az együttműködésről. András egy mainstream docu-reality show működésébe és emberi kapcsolódásaiba avatta be a nagyérdeműt, miközben egy teljesen újszerű vezetői modellt is megmutatott, amit kulcsfontosságúnak tart az éppen hetedik évadát megélő produkciójában. A beszélgetésben többször is kiemelte, hogy sem vezetőként, sem magánemberként nem létezik olyan, hogy valamit egyedül élünk meg. Minden együttműködéshez megfelelő társakra, partnerekre, és – az ő szavaival élve „kegyetlen bizalomra” van szükség.

Az első Vagány Vezető Konferencia egy olyan szakmai esemény volt, ami vállaltan nem az év végi bónusz begyűjtéséhez szükséges eszközök és módszertanok elsajátítására sarkall, hanem annak a ténynek a belátására, hogy mindahányan lépkedünk saját utunkon. Azt felelősséggel, tudatosan és egymásra odafigyelve tegyük meg. A rendezvény arra bátorított, hogy elfogadjuk önmagunkat, a kihívásainkat, a megoldásainkat, legyen az bármilyen előjelű is. Nyitott szívvel, derűsen nézzünk szembe szerepeinkkel, mert a vezető is ember.