Okoseszközökkel sikerülhet

Az otthon töltött napok során sokan felismerték, hogy a rendszeres mozgásnak nagyon fontos szerepe van a fizikai és mentális egészség megőrzésében. Az újonnan kialakított rutinok fenntartásában nagy segítséget nyújthatnak a kifejezetten sportoláshoz kifejlesztett alkalmazások és okoseszközök.

Az elmúlt hónapokban az egészség megőrzése talán még fontosabbá vált, mint eddig bármikor. Sokaknál az új napi rutin részévé vált a rendszeres otthoni sportolás, miközben a parkok és a városi közterületek megteltek futó, kerékpározó, jógázó, vagy más egyéni sporttevékenységet végző emberekkel. Ezek az új szokások nem csak a fizikai, de a mentális egészség megőrzésében is fontos szerepet tölthetnek be. A következő tippekkel és eszközökkel bárki kialakíthatja, továbbfejlesztheti vagy fenntarthatja erőnlétét akkor és ott, amikor és ahogyan számára a legideálisabb.

Maradjunk motiváltak

Általános emberi tulajdonság, hogy segít a motiváció fenntartásában, ha a végzett tevékenységről folyamatosan visszajelzés érkezik1. Ugyan az első 30 perces futástól nem kezdenek még el leszaladni a kilók, de mégis büszkeséggel tölthet el, ha az edzés végén érkezik egy statisztika arról, hogy az adott táv hány méter volt, és mennyi ideig tartott teljesíteni azt, vagy pontosan látni, hogy a szervezet mennyi kalóriát égetett el. A Samsung Health alkalmazás folyamatosan nyomon követi a felhasználó mozgásformáit, és részletes egészségügyi adatokkal segíti az egészség megőrzését.

Játékkal minden könnyebb

Az elmúlt évtizedben a játékosítás (gamification)2 módszertana gyökeresen átalakította a mindennapi munkavégzést, és ez a sport területén sincs másképp. A módszer lényege, hogy játék közben sokkal motiváltabban és kevesebb erőfeszítés árán lehet végrehajtani a feladatokat, legyen az egy szakdolgozat elkészítése, vagy a vágyott kilométerszám lekerékpározása. A Samsung Galaxy Fit és Galaxy Fit e eszközök annyira könnyűek, hogy szinte észrevétlenül simulnak a csuklóra, miközben minden egyes mozgási adatot összegyűjtenek. A Samsung Health alkalmazással összekapcsolva pedig akár a barátokkal közösen is lehet versenyezni mozgás közben, és összehasonlítani, hogy ki tudja alacsonyabb pulzussal lenyomni az emelkedőt.

A pihenés is fontos

Amennyiben sikerül a mozgást beépíteni a mindennapi rutinba, nagyon hamar eljöhet a pont, amikor már egy kihagyott alkalom is hiányérzetet kelt. Ilyenkor sokan még többet szeretnének mozogni, amely könnyen túlerőltetéshez vezethet. Szerencsére az olyan viselhető okosórák, mint például a Samsung Galaxy Watch Active2 folyamatosan monitorozza a felhasználók pulzusát, és automatikusan értesítést küld, ha nem szokványos értékeket észlel. Az óra már 7 mozgásformát, köztük az úszást is automatikusan felismeri, így hozzájárulhat a biztonságos sportoláshoz, és a pihenés támogatásával segíthet megakadályozni a szervezet túlerőltetését.

Tűzz ki célokat!

Sportolni elsősorban az általános erőnlét és jól-lét megtartása miatt fontos, de ezek a célok a mindennapok során könnyen elhalványodhatnak. Ezért érdemes kiválasztani egy olyan középtávú célt, amely átsegíthet a holtpontokon. Ilyen lehet például egy maraton lefutása, amelytől elsőre sokan megijednek, pedig egy okosóra, vagy okoskarkötő kiválóan támogathatja a felkészülést. Ezek az eszközök folyamatosan nyomon követik a haladást, emellett pedig rengeteg futóapplikáció segíti a felhasználókat céljaik elérésében.

1 http://midra.uni-miskolc.hu/document/17771/10989.pdf

2 https://www.merriam-webster.com/dictionary/gamification