Ők lettek a Virtuózok V4+ idei legjobbjai

Dávid Roland Mózes a magyar nyertes, Patricija Avšič a szupergyőztes

Heteken át tartó izgalmak után kiderült, hogy Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia tíz versenyzője közül ki az az öt tehetség, aki a komolyzenei tehetségkutató idei nyertesként térhet haza, és ki a szupergyőztes.

Tehetséges fiatalok, csodás előadások, felemelő pillanatok – ez volt a Virtuózok V4+ Szlovénia évada. A fináléban Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia két-két fiatal klasszikus zenei tehetsége vívott párbajt a nemzetközi zsűri előtt. Dávid Roland Mózes és Somogyi Levente (Magyarország), Ondřej Toman és Roman Červinka (Csehország), Klára Valentovičová és Mário Gecašek (Szlovákia), Maciej Kasperek és Paweł Libront (Lengyelország), valamint Evelin Greblo és Patricija Avšič (Szlovénia) lenyűgözte a zsűritagokat, akik többször is állva tapsolták meg a produkciókat.

Miklósa Erika világhírű operaénekes, a horvát sztárcsellista, HAUSER, Guy Pratt, a Pink Floyd basszusgitárosa, Harvey Goldsmith nemzetközileg elismert producer, Pablo Sáinz Villegas klasszikus gitáros, Eugene Kohn karmester, valamint a szuperzsűri, Maestro Plácido Domingo titkos szavazással döntött a győztesekről.

Az eredményhirdetés előtti felfokozott percekben extra produkcióként HAUSER sztárcsellista a világhírű olasz tenor, Andrea Bocelli fiával, Matteo Bocellivel lépett színpadra, és drámai erővel adták elő a Caruso-t.

A tehetségek olyan kimagaslóan teljesítettek, hogy a szlovák versenyzőknél szavazategyenlőség alakult ki, így a Maestro döntött a végeredményről.

Az öt ország győztesei: Dávid Roland Mózes – zongora (Magyarország), Roman Červinka – hegedű (Csehország), Klára Valentovičová – furulya (Szlovákia), Maciej Kasperek – fuvola (Lengyelország) és Patricija Avšič – hegedű (Szlovénia) egyenként bruttó tízezer Eurót, egy közös Hungaroton lemezfelvételt, valamint fellépési lehetőséget nyert Maestro Plácido Domingo koncertjén 2023. március 4-én Budapesten, az MVM Dómban.

A második helyezettek sem távoztak üres kézzel, egy-egy Hollóházi porcelánhegedűvel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával közös koncertlehetőséggel gazdagodtak.

Maestro Plácido Domingo nem tudott személyesen részt venni a versenyen, de az elődöntőt és a döntőt is követte online. A tehetségkutatóban nyújtott teljesítménye alapján kiválasztott egy olyan versenyzőt, aki bár nem jutott a döntőbe, a Maestro méltónak tartja arra, hogy támogassa fejlődését. A szlovén szaxofonos, Maksim Gal Šehić különdíjként bruttó háromezer Eurot és névre szóló Virtuózok hegedűt kapott, amit Plácido Domingo Jr. adott át.

Emellett pedig a műsor nemzetközi szériájában először a versenyzők is szavaztak arról, hogy ki legyen a Best of Talents díjas, azaz a szupergyőztes. A Best of Talents díjat Patricija Avšič (Szlovénia) kapta, aki egy világsztárral együtt adhat koncertet a HAUSER és Harvey Goldsmith által közösen alapított HAUSER Virtuosos Talent Managament jóvoltából.

Az elmúlt négy hétben öt ország hét tévécsatornáján egyszerre, egy időben láthatták a nézők a Virtuózok V4+ Szlovénia versenyét, mely adásonként akár 70 millió emberhez is eljutott. A Virtuózok V4+ jövőre is folytatódik, hogy újabb klasszikus zenei tehetségeket fedezhessen fel, akik nagy hatással lesznek a jövő komolyzenéjére.

A Virtuózok V4+ Szlovénia győztesei

Magyarország – Dávid Roland Mózes (zongora),

Csehország – Roman Červinka (hegedű)

Szlovákia – Klára Valentovičová (furulya)

Lengyelország – Maciej Kasperek (fuvola)

Szlovénia – Patricija Avšič (hegedű)

Best of Talents – Patricija Avšič (hegedű)