Nem tudni, kinél alakul ki súlyos szövődmény a bárányhimlő miatt

Jó eséllyel belátható időn belül már csak a tankönyvekből ismerjük ezt a hólyagos, nagyon gyakori fertőző betegséget, amit csaknem biztosan megkapunk, ha közelünkben valaki érintett és mi nem vagyunk védettek. Jelenleg még sajnos évente 30 ezer feletti esetszámmal találkozunk itthon is. Az  óvodások, kisiskolások 90%-a átesik a betegségen, minden 100. érintett  kórházi ápolást igényel a kialakult szövődmények miatt – hívja fel a figyelmet Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa.

A testvérek egymásnak rövid időn belül, nagy valószínűséggel átadják a kórokozót, illetve a védettséggel nem rendelkező szülők is biztosan áldozattá válnak. Idősebb életkorban gyakoribbak és súlyosabbak a kialakuló szövődmények. Olykor hosszú hetekig felborulhat a családok napi rutinja a bárányhimlő következtében. A vírust 1954-ben sikerült izolálni, az első oltóanyag 1995-ben vált elérhetővé az USA-ban és 1998-óta nálunk is hatékony eszköze lehetne a járványok mérséklésének. A betegség cseppfertőzéssel terjed elsősorban.

A kórokozó a herpes vírusok családjába tartozik, és olyan különleges képességgel rendelkezik, hogy akár több évtizedig is „némán” elrejtőzik az érző idegvégződésekben, mint egy „időzített bomba”. Reaktiválódva a kellemetlen és gyakori övsömört okozva néhány évtized múlva, jellemzően az 50 feletti korosztályt célba véve. Akik megélik a 85. születésnapjukat, felük elmondhatja, hogy már átélte ezt hólyagokkal, fájdalommal járó betegséget. A bárányhimlő lappangási ideje 10-21 nap, de a bőrtünetek megjelenése előtt is fertőz már az érintett személy.Az 1-4 mm nagyságú, piros udvarral körülvett, viszkető hólyagok először a fejen, majd a törzsön jelennek meg, majd a betegség előrehaladtával a végtagok is érintetté válnak (ritkán a szájüreg is). A hólyagokban jelen van a vírus, tehát fertőzhet. Számuk általában 200-500 között van. Láz, levertség is gyakori.  A gyógyulás szövődménymentes esetekben két hétig tart.

A betegség jellemzően enyhe lefolyású, de nem tudható előre, hogy kiknél alakulnak ki súlyos szövődmények, melyek lehetnek:

 • a bőr bakteriális felülfertőződése (a vakarás miatt),
 • tüdőgyulladás,
 • illetve komoly központi idegrendszeri,
 • valamint több szervi érintettség: máj, szív, vese, ízületek,
 •  a szülés körül kialakuló anyai bárányhimlő esetén (ilyenkor a születendő baba még anyai ellenanyagok nélkül jön a világra) 30%-ban halálos kimenetelű a babára nézve.
Kik tartóznak a kockázati csoportokba?
 • 1 év alatti és a 15 év felettiek,
 • immunkárosodottak (HIV), akár gyógyszeres kezelés miatt is (szteroid, biológiai terápia),
 • terhesek, különösen az első 20 hétben.
Mikor és kiknek ajánlott a védőoltás?
 • Mindenkinek, aki nem vészelte át a betegséget korábban, vagy még nem kapott védőoltást,
 • mielőtt a kisgyermek közösségbe kezd járni javasolt, hogy az első védőoltáson túl legyen.

A második beadásával vélhetően egy életre szólóan győzni tud már a szervezet a vírussal szemben. Ennek legoptimálisabb ideje 4-6 évesen van.  Felnőttek esetében a két oltás között 4-6 hétnek javasolt eltelnie.

Miért jobb az időben kapott oltás, mint a betegség természetes átvészelése?

 • Nem tudhatjuk, hogy kiknél alakul majd ki a betegség lefolyása során a komoly szövődmények valamelyike (minden 60.000. beteget elveszítjük a civilizált világban is),
 • elkerülhetjük a kórházat,
 • nem fertőzünk meg másokat sem, hiszen nem leszünk betegek,
 • mert versenyelőnnyel indulunk, ha találkozunk a kórokozóval,
 • a védőoltások minimális terhet jelentenek a szervezet számára, cserébe egyfajta biztonságot, kiszámíthatóságot kaphatunk,
 • miért lenne jobb egy vad vírussal történt fertőzés, mint egy legyengített változatával történő védettség tudatos kialakítása?
 • nagy eséllyel 50 pluszosan csökkentjük az övsömör kialakulásának esélyét.

Amennyiben nem gondoltunk idejében a vakcinációra, a beteg emberrel történő találkozást követően még mindig lehet, egy utolsó esélyünk, mert az első 72 órában kapott oltás nagy valószínűséggel elkerülhetővé teszi számunkra a bárányhimlőt!

Mi a helyzet a világban? 

Jelenleg nyolc európai ország emelte be a nemzeti immunizációs programjába a bárányhimlő elleni védőoltások egyikét. Az USA 49 államában a gyermekek csak két adag bárányhimlő elleni oltást igazolva kezdhetik meg az általános iskolai tanulmányaikat! A szigorú intézkedések eredménye, hogy az érintett korosztályban 80%-ot ért el a bárányhimlő elleni átoltottság, és 90%-kal csökkent a betegség miatti kórházi ellátást igénylő esetek száma.

Hazánkban több település önerőből próbálja megoldani a problémát, ami példaértékű. Reméljük, egyre többen érzik fontosnak a jövőben is, hogy ne bízzák a véletlenre az egészségüket.

Forrás: Budai Oltóközpont, purecom
Kép: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .