Néhány nap alatt elfogyhatnak a legjobb albérletek a ponthatárok kihirdetése után


Nem dőlhetnek hátra a diákok egy pillanatra sem

Szerdán este kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, és több mint százezer diák számára dőlt el, hogy hol folytathatja a tanulmányait. Az ünneplésre viszont nincs sok idő azok számára, akiknek a lakhatása még nem biztosított a tanévre, mert ezzel együtt elindult a roham az albérletekért. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa felhívta rá a figyelmet, aki szeretne válogatni, annak azonnali kell, mert a hónap végére a legfrekventáltabb helyen lévő és jól berendezett bérlemények el is kelhetnek.

Évről évre július vége, augusztus eleje az albérlet legaktívabb időszaka, hiszen a felsőoktatási felvételi ponthatárok bejelentését követően hatalmas mozgolódás kezdődik el a leendő hallgatók körében. A tökéletes albérlet megszerzése ráadásul idén egy fokkal nehezebb is lehet, hiszen 2023-ban összességében 126 449-entek a felsőoktatásba, ami tavalyhoz képest 34 százalékos növekedést, továbbá 2011 óta elérhető szám.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa rámutatott, a diákok nem dőlhetnek hátra akkor sem, ha felvételt nyertek az általuk megjelölt intézménybe, mert rekordgyorsasággal fogyhatnak el az egyetemekhez közeli, ár-érték arányban kiemelkedően mondható bérlemények.

„Több tízezer fiatal kereshet az elkövetkező napokban, hetekben új otthont az egyetemi évekre, ezért hatalmas lesz a verseny a lakásokért. Az albérletpiac főszezonjában kell döntéseket hozni, érdemes előre alaposan átgondolni a gyorsan átgondolni, és egy pillanatig sem szabad habozni szeretne, ha a diákok megtalálják a megfelelő bérleményt” – rá a szakemberre.

Ő azt javasolja, hogy minden esetben a hirdetésben megjelölt kaució és az első havi bérleti díj összegével a zsebükben érkezzenek a hallgatók a kinézett albérletbe, hogy azonnal lehessen azt foglalni. Jellemző ugyanis, hogy akár az egy napos gondolkodási idő is túl soknak bizonyul és a leleményesebb jelentkezők elhappolják a megtekintett ingatlant.

Elmondta azt is, egyre gyakrabban fordul elő az is, hogy a jó áron kínált albérleteket akár vakon is hajlandóak kivenni a diákokat, ha épp nincs a közelben, annak érdekében, hogy véletlenül se csússzanak le az ajánlatról.

De mibe kerülhet most egy diáknak az albérletben?

Ami az árakat illeti, Gadanecz Zoltán arról beszélt, az elmúlt egy évben fokozatos áremelkedésnek lehettünk szemtanúi az albérletpiacon, amiben közrejátszott az is, hogy a magas hitelkamatok miatt sokan elhalasztották a vásárlást, így a kereslet a bérlemények irányába terelődött.

„Egyfél, két szobás, körülbelül 50 négyzetméteres albérlet ára szinte egész Budapesten meghaladta már a havi 200 ezer forintot, és alighanem ez lesz az új normális más. A piacra rázúduló diáktömeg pedig azt hozhatja magával, hogy a tulajdonosok még tovább emelnek, így az átlagárak akár már szeptemberben érzékelhetően feljebb úszhatnak néhányat. Ez is azt mutatja, muszáj a felsőoktatásba felvételt nyert diákoknak mielőbb cselekedni, mert lehet, hogy később csak rosszabb állapotban, rosszabb helyen lévő bérleményt tudnak majd kivenni, azt is csak drágábban” – zárta gondolatait a GDN Ingatlanhálózat alapító-osa.