Ne sminkkel tüntessük el a bőrhibákat!

Egy frissen előbukkanó pattanás, pirosas, pikkelyes folt, hajszálértágulat, mitesszerek – mind olyan elváltozások az arcok, melyeket igyekszünk azonmód eltüntetni. Sokszor, a problémás terülteken nem kímélve, vastag korrektor, és alapozó réteggel fedjük le az arcunkat, hogy ne látszódjanak. Ezzel sokszor sokkal többet ártunk, mint gondolnánk – többek közt erre hívja fel a figyelmet Dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

Nagyon nehéz megállni, hogy az ember ne nyomkodja a pattanásait, pedig a gyulladás hamarabb elmúlik, ha nem piszkáljuk. A piros, kisebesedett seb sokáig ott marad, eltüntetni pedig nemcsak nehézkes feladat, de sokszor újabb problémák forrása is. Nem szabad zsíros, alapozóval, színezett, fedőkrémmel vagy korrektorral eltakarni a sérülést, mert ezek úgy fedik le a sebet, hogy az nem tud szellőzni, ráadásul a gyógyulás üteme is lassul – pláne, ha elfertőződik.

Nem csak a bőrápolásra kell figyelni

Dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista elmondása szerint a pattanásos bőr kezelése bizonyos életviteli alapelvekre épül: nem csak a bőrápolásra, hanem a helyes táplálkozásra is oda kell figyelnünk. A zsírban és cukorban gazdag ételeket ajánlott kerülni azoknak, akiknek problémás a bőre, helyettük rostokban gazdag táplálékot, gyümölcsöt, zöldséget és sovány húsokat kell fogyasztani. “A pattanások kordában tartásában sokat segítenek a célzott kozmetikai kezelések, emellett sok esetben látványos eredményt hoznak az A-vitamin származékok – gyakran szükséges baktériumellenes szerekkel való kombinációjuk. Ezek a faggyúmirigyek kivezető nyílásait szűkítik, és gátolják a baktériumok túlszaporodását”- mondja a szakember.

További hatóanyagok lehetnek a kozmetikai kezelés során: a bőrnyugtató hatású azulén, tápláló borágó- és jojobaolaj, hidratáló hialuronsav és epigran. Ha az arcon már mély hegek, sebes területek vannak, indokolt esetben bőrgyógyász-kozmetológus (nagyon zavaró elváltozás esetén plasztikai sebész) segítségét lehet kérni. “A bőr felső rétegének ledörzsölésével, és lézeres kezeléssel lehet a hegeket halványítani. Fontos megjegyezni, hogy csak szakképzett, tapasztalt orvostól várhatjuk a megfelelő kezelést.”Nem lehet megelőzni

Mitesszerek a bőr elszarusodási zavara miatt jelentkeznek az arcunkon, a legtöbbször az orr, illetve a T-vonal területén. Ilyen esetben nem optimálisan válik le az elszarusodott bőrréteg, az elhalt hámsejtek elzárják a pórusok kivezető nyílását, és a faggyú nem tud a bőrfelszínre jutni. A kezelést érdemes szakemberre bízni, ha rendszeresen eljárunk kozmetikushoz tisztításra, hosszútávon tapasztalhatjuk, hogy a mitesszerek száma csökken. “Az aknét nem lehet megelőzni, az elfertőződését és hegesedését viszont igen. A többszöri arcmosás bőrbarát, lehetőleg illatszermentes, nem allergizáló, bőrközeli tisztítószerrel elegendő. A haj lehetőleg ne lógjon az arcba, a sminktermékek (a gyógykozmetikumok kivételek) pedig kerülendők. Jól alkalmazhatók a faggyúmirigy-működést szabályzó, pórusösszehúzó termékek.

Bármilyen bőrproblémával is küzdünk, az első megoldás mindig az, hogy szakemberhez fordulunk, és a kozmetikusok, orvosesztétikai-specialisták tanácsait betartva kezeljük ezeket – ha megoldást keresünk a problémára, ne a vastag, színezett alapozó mellett döntsünk!Forrás: NewBeauty, purecom
Képek: Pinterest