Ne rejtsd el a szíved

Rajongók, barátok és a sajtó képviselői előtt két, élőben előadott dallal fűszerezte lemezbemutató sajtótájékoztatóját a Dóka Attila Akusztik a Muzikumban. Nem udvariaskodó, hanem őszinte, lelkes tapsot kapott mindkettő.

Az első albumok sajátossága általában az, hogy az alkotási folyamat során számtalan dal születik, s ezekből válogatják ki az együttesek tagjai a közönség elé kerülő szerzeményeket. Jelen esetben ez a megállapítás fokozottan érvényes. A zenekar névadója ugyanis igen termékeny szerző. Megalakulásuk óta mindössze egy év telt el, s akár dupla albumot is megjelentethettek volna Dóka Attila zenéivel és szövegeivel. „Jók a zenésztársak – emelte ki a csapategységet a zenekarvezető – folyamatosan inspirálnak, így folyamatosan készülnek új dalok.”

A versmegzenésítéseiről ismert gitáros-énekes Rejtsd el szíved! című nagylemeze az első, amelyen kizárólag a saját zenéjét és szövegét adja elő Kovács Sára Dizna és testvére, Dóka Péter közreműködésével. A trió hölgytagja a komolyzene felől érkezett, de mint mondta, egyáltalán nem bánkódik miatta, hogy a pályáján egyre kevesebb a klasszikus zenei projekt és egyre több lehetősége adódik az improvizációra, amely mindig vonzotta. A fuvolajátékán kívül szívesen vokálozik és énekel más zenei formációkban is. „Attila hívott – jegyezte meg a Dóka Attila Akusztik megalakulásáról Sára – és egyszer csak hirtelen zenekar lettünk.”

Dóka Péter gyerekkora óta zenél, igaz, akkor még nem is tudta, mi az a cajon, amin most játszik. Basszusgitározott, de a szépirodalom kicsit eltávolította a zenétől, hiszen az írásaival komoly sikereket ért el. „Mindig ütögettem az asztalt, dobolok a kormányon is vezetés közben – mesélt az új hangszerével való találkozásáról Dóka Péter –, ám a cajonról azt hittem, amikor először láttam egy koncerten, hogy egy őrült hangfalon dobol.” A dolog mégsem hagyta nyugodni, és karácsonyi ajándékul cajont kért. Azóta ő nem hagyja nyugodni a családtagjait, de szerencsére megbocsátják neki. „Féltem, hogy nem működik, de ez a hangszer nagyon bejön nekem. Az író tulajdonképpen egy magányos farkas, nagyon magára hagyatottnak érezheti magát benne az ember. Együtt lenni egy csapattal különösen élvezetes dolog nekem.”

A zenekar stílusáról így foglalta össze gondolatait Attila: „Az ember fejében sok hallgatott zene cirkulál. Jó zenészekkel bármerre el lehet indulni. A fuvola, a cselló (külön köszönet Kertész Endrének, aki a lemezen csellózik!) kinyitja a világot, fantasztikus módon elindítja a fantáziám. Időnként erőteljesebb hatással van rám a pop, máskor a rock, megint máskor a folk. Péter szerint mi valamiféle alternatív musicalt csinálunk. Sára szerint funky és blues elemek is keverednek a zenénkbe.”

Sára még azt fűzte hozzá, számára az a fontos, hogy jól improvizálható zene az, amit a Dóka Attila Akusztik játszik, bár egyáltalán nem könnyű a szöveg.

Nem titok, hogy Attila lassan egy évtizede szorosan együttműködik a fogyatékkal élőkkel, egy éve pedig a látás- és mozgássérültek gondjain segíteni szándékozó Mozdulj Közhasznú Egyesülettel. Az első hallásra keserűnek tűnő címadó dal az új albumon, a Rejtsd el szíved! pontosan az ellenkezőjére bíztatja hallgatóit: nyissunk embertársaink felé, és „remény nő majd a keserű földből,/ és fény árad a koromsötétből”.

Horváth Gábor Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .