Ne dőlj be a csok plusz propagandának!

CSOK-büntetés: A CSOK Plusznál szigorú szabály várhatóAki nem teljesíti a CSOK feltételeit, súlyos milliókat kell fizetnie utólag

Még nem jelent meg a jogszabály a CSOK Pluszról, de az eddigi hírek alapján a következők biztosan tudni lehet már most is az új családtámogatási rendszerről és arról, mi vár azokra az adósokra, akik nem teljesítik a szerződésben foglaltakat.

Jobban jár a mostani CSOK-konstrukcióval, aki nem vállal gyermeket, viszont azoknak a hitelkérelmezőknek, akik 2-3 gyermeket szeretnének, a CSOK Plusz lesz az ideális. Igazán nagy dilemma elé az egy gyerek családokat állította a kormány, hiszen az ő helyzetük attól függ, mennyi hitelt szeretnének felvenni és mennyiért vásárolnak ingatlant. De mi történik, ha mégsem teljesíti egy pár a CSOK-kérelemben vállaltakat?


A büntetések változnak majd?„A bankok egy képlet szerint határozzák meg a piaci kamatot az állampapír hozama alapján – ebből kalkulálják ki a büntetést, ha valaki nem teljesíti a CSOK-feltételeit. 2023 végéig a régi CSOK-nál a büntetőkamat 12,7%, tehát ha valaki felvesz 50 millió hitelt 3 vállalt gyerekre, de egy gyermek sem születik meg, akkor a tizedik év végén több mint 30 millió forint lesz a büntetése. A falusi CSOK-nál jövőre változik a büntetés mértéke : akik 2024-től veszik fel a CSOK-hitelt (a falusi CSOK mellé) 9,59% kamattal kell számolni. Ebben az esetben is több mint 20 millió forint lenne a büntetés, ha valaki 3 utódot vállal és 10 év után eggyel sem bővül a család.“ – részletezi Valkó András jelzáloghitel- és babaváróhitel specialista, a hitelesandras.hu hitelszakértő oldal alapítója.

Egyelőre a kormány nem hozta nyilvánosságra, hogy az új CSOK-nál büntetési tételek lesznek, de nagyon valószínű, hogy a nagy összeg miatt lesz egy büntetési plafon, mint a jelenlegi CSOK támogatásnál – ez jelenleg 5% –, ami maximalizálja a büntetési kamatot. . Aki sok gyermeket tervez vagy nem biztos abban, mekkora családot szeretne, mindenképp számoljon ezzel a büntetési tétellel!


Újratervezés gyermek nélkülMéltányossági kérelem beadására később is lesz lehetőség, ahogy eddig is. Orvosi papírral kell igazolni, hogy miért nem született a családban gyermek, illetve az államilag támogatott lombikprogramban való részvételről szóló papírokkal lehet méltányosságot kérni a Magyar Állam Kincstártól. , ha biológiai, fizikai oka van annak, hogy a vállalt utódok nem születtek meg, akkor van lehetőségünk méltányosságot kérni, ha azonban a pár meggondolta magát, és mégsem szeretném bővíteni a családot, akkor ezért kell fizetni a büntetést.


Válás esetén több megoldás is lehetséges„Az a legtisztább és legpraktikusabb, ha a pár értékesíti az ingatlant, az árából visszafizetik az adósságot, a fennmaradó pénzt pedig elosztják egymás között. Ha valamelyik fél szeretné megtartani az ingatlant, akkor kivásárolhatja a másikat, de csak akkor viheti tovább a hitelt egyedül, ha a bank engedélyezi. A bank felé jelezni kell, hogy a szerződésmósodítás keretén belül az egyik fél maradna az adós, és a másik tagot engedjék ki az adóskörből, de a bank nem tudja ezt a folyamatot, ha úgy látja, az adó részéről nem lenne biztosított a maradék hitel visszafizetése. Ilyen esetben lehet szó adóscseréről, vagyis a kilépő fél helyett egy másik adóstársat kell bevonni, aki hitelképes.“ – tanácsolja Valkó András.


Újra lehet igényelni válást a CSOK-ot után?Ha vállalja a házaspár gyermeket, ám nem születik baba és kifizetik a CSOK-ot, valamint a hozzá tartozó büntetést, akkor van lehetőség arra, hogy újra szüksége van a támogatásra, vagy később az új társukkal. Ezzel a falusi CSOK-ra más vonakozik: ezt a hiteltámogatást csak egyszer lehet igénybevenni, és ha visszafizette a családot, akkor sem lehet újraigényelni. A CSOK Pluszról még nem tudjuk biztosan, hogyan szabályozzák majd az újrafelvételt, de várhatóan az új csalástámogatási rendszerben is lesz erre lehetőség.

„Arra számítunk, hogy a különbözetet is fel lehet venni, tehát aki eddig csak 15 millió támogatásra jogosult és az új CSOK-nál, már 30 milliót is kaphat, utólag igényelheti majd a nagyobb összeget a jóslatunk szerint, hiszen most is ad erre jogszabállyal. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy ha az adós még nem fizette vissza a korábbi kamattámogatást, akkor a különbözetet felveheti új ingatlancélhoz, ha például nagyobb ingatlanba szeretne költözni vagy hozzáépíteni a jelenlegi házhoz. Ez a hitelezési folyamat eddig is jól működik, ezért gondolom, hogy nem változtatta meg a CSOK Plusznál.“ – teszi hozzá a hitelszakértőt.

A speciális, egyedi eseteknél különösen fontos, hogy tapasztalt hitelszakértőtől kérjünk tanácsot, aki részletesen ismeri a friss jogszabályokat és átlátja az új lehetőségeket.