Nagykövetek, diplomaták néztek körbe a Szigeten

Tizennyolc ország nagykövetsége, valamint az Európai Bizottság budapesti missziója volt jelen képviselőjével a Sziget fesztivál negyedszázados jubileuma kapcsán szervezett pénteki eseményen.

A programon jelen volt mások mellett Iain Lindsey, az Egyesült Királyság nagykövete, Jószéf Amrani izraeli misszióvezető, Isabelle Poupart kanadai nagykövet és José Ángel López Jorrin, a spanyol képviselet vezetője, de a szervezők meghívására eljött az Egyesült Államok missziójának küldötte is.

A diplomatákat Gerendai Károly főszervező köszöntötte a Fidelio Színház- és Táncsátorban. Kiemelte: a Sziget a kezdetektől fogva az együttlét, a közösség, a sokszínűség fesztiválja és ez ma is így van.

Kardos József programigazgató az MTI-nek elmondta: a Sziget történetében nem először szerveztek ilyen jellegű programot a Budapesten működő nagykövetségeknek, két évvel ezelőtt a Magic Mirror Sátor 15. születésnapján volt hasonló. A programigazgató hozzáfűzte: a diplomaták egyébként is rendszeresen megfordulnak a rendezvényen és folyamatosan igénylik, hogy megtekinthessék saját országuk fellépőit, illetve találkozzanak velük.

“A Sziget kiváló kétoldalú kapcsolatokat ápol a budapesti  nagykövetségekkel és a kulturális intézetekkel, kiemelten azokkal az európai uniós országokkal, amelyekből a legtöbben látogatnak a fesztiválra, és a fellépők többsége is onnan jön, tehát elsősorban Hollandiával, az Egyesült Királysággal és Franciaországgal” – fejtette ki Kardos József.

Kitért arra is, hogy a Sziget szervezői nem vezetnek statisztikákat arról, miként alakul a fősodornak számító zenei koncerteken kívüli művészeti, civil és sportprogramok látogatottsága, de ezek is állandó teltházzal mennek. “Számunkra nagyon fontos, hogy az egyéb művészeti formákat is be tudjuk mutatni a Szigeten, és akik a zene miatt jönnek ki, azok is belefuthassanak egy-egy színházi, tánc- és újcirkusz-előadásba”.

A diplomaták ellátogattak a Sátor határok nélkül elnevezésű helyszínre, ahol a Néprajzi Múzeum és a francia Bevándorlástörténeti Nemzeti Múzeum tavaly után ismét közös programot állított össze, ezúttal az integráció, a bevándorlás és a befogadás, valamint a magyarországi romák kultúrája és integrációja témakörét körbejárva. A vendégek körbenéztek a Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon is, ahol megtekintették a francia Compagnie Dyptik hiphop dance csoport eladását.

http://miazablogger.hu/2017/08/12/nincs-megallas-a-szigetrol-erkezo-fotok-megosztasaban/