Monte-Carlóban tartotta éves közgyűlését az Európai Cirkuszszövetség

    Fennállásának 45. évfordulóját ünnepli a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 20. és 29. között; a Cirkusz Világszövetség és az Európai Cirkuszszövetség (ECA) a rendezvényen tartotta pénteken éves közgyűlését  – közölte a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szombaton az MTI-vel.

    A közleményben azt írták, hogy a fesztiválon a színpadi versenyprogramok mellett szakmai egyeztetések zajlanak majd a világ vezető cirkuszi szakemberei között.


    Az ECA közgyűlésén Helmut Grosscurth ügyvezető igazgató a szövetség munkájáról tájékoztatott. A közgyűlésen Magyarországot Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója képviselte, aki a cirkuszművészet társadalmi elfogadásának maximalizálásáról és a központ szakmai sikereiről, tapasztalatairól és újításáról tartott előadást.


    Ismertette a cirkuszpedagógia fejlődését, az esélyegyenlőség jegyében indított audionarrálás fontosságát, az oktatás és a tehetséggondozás jelentőségét. A világ vezető cirkuszi szakembereinek beszámolt a klasszikus cirkusz megújításának állomásairól – tudatta a központ.


    A Cirkusz Világszövetség ügyvezető igazgatója, a magyar származású Mata Zsuzsa a Covid-19 világjárvány óta eltelt időszakról és a járvány hatásairól beszélt előadásában, valamint beszámolt az ifjúsági tagozat munkájáról. Ismertette a 12. Cirkusz Világnap programját is, amelynek költségvetését és programját is megszavazta a közgyűlés.


    Az 1977-ben alapított francia Cirkusz Világszövetség az egyik legrangosabb összefogása a cirkuszművészet iránt elkötelezetteknek, programjaiban rendszeresen bemutatja a legújabb és legmodernebb művészeti formákat és tudományágakat – olvasható a közleményben.