Mióta van rock and roll Magyarországon?

A brit tudósok mindig lényegtelen dolgokkal vannak elfoglalva, így magunknak kell felkutatnunk a műfaj eredetét: a rock and roll kifejezést 1953-ban használták először Amerikában, de a zenei stílus születését mégis 1954-re teszik, amikor Bill Haley sikerre vitte “Rock Around The Clock” című dalát. A rock and roll villámsebességgel hódította meg a világot, ám a ’60-as évek elején jött a Beatles, és a gombafejűek vették át a hatalmat a zenei életben.

Magyarországon a stílus – az akkori politikai viszonyok között – nem terjedhetett el, mire pedig lazultak a könnyűzenei korlátok, a fiatalok már a beat bűvöletében éltek. Bár 1968-ban a Hungária Ki Mit Tud?-ot nyert a “Csavard fel a szőnyeget” című slágerrel, az igazi áttörést Mr. Rock&Roll, azaz Fenyő Miklós hozta el a műfaj számára az újjáalakuló Hungária együttessel. 1980 óta megszámlálhatatlanul sok sláger és több százezer eladott lemez övezi a hazai stílusalapító munkásságát, aki ma is ezreket mozgat meg egy-egy koncertje alkalmával, és estéről estére bizonyítja: a legjobb bulik elképzelhetetlenek a magyar rock and roll slágerek nélkül.

De hogy pontosan mióta van rock and roll Magyarországon? A kérdésre csak egy ember tudja a pontos választ: Fenyő Miklós. Ígérete szerint augusztus 26-án, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a 20. Dunaparti Randevún meg is adja.

Jegyinformáció: www.fenyo.koncert.hu