Mindent Az igazság ligájáról

A Warner Bros. bemutatja a RATPAC-DUNE ENTERTAINMENT együttműködésével a CRUEL AND UNUSUAL produkcióját ZACK SNYDER filmjét

AZ IGAZSÁG LIGÁJA

(Justice League)

Hivatalos magyarországi mozibemutató:

2017. november 16.

Szereplők:

BEN AFFLECK

HENRY CAVILL

AMY ADAMS

GAL GADOT

EZRA MILLER

JASON MOMOA Ray Fisher

JEREMY IRONS DIANE LANE

CONNIE NEILSEN J.K. SIMMONS

Írta:

CHRIS TERRIO & JOSS WHEDON

Producer:

CHARLES ROVEN & DEBORAH SNYDER

JON BERG & GEOFF JOHNS

Executive producer:

JIM ROWE & BEN AFFLECK

WESLEY COLLER & CURTIS KANEMOTO

DANIEL S. KAMINSKY & CHRIS TERRIO

Operatőr:

FABIAN WAGNER

Díszlettervező:

PATRICK TATOPOULOS

Jelmeztervező:

MICHAEL WILKINSON

Zeneszerző:

DANNY ELFMAN

Rendezte:

ZACK SNYDER

Facebook.com/MozICom

www.azigazsagligaja.com

A magyar változat munkatársai

Batman / Bruce Wayne (Ben Affleck) Széles Tamás

Superman / Clark Kent (Henry Cavill) Welker Gábor

Lois Lane (Amy Adams) Ruttkay Laura

Wonder Woman / Diána Prince (Gal Gadot) Horváth Lili

Flash / Barry Allen (Ezra Miller) Jéger Zsombor

Aquaman / Arthur Curry (Jason Momoa) Varga Rókus

Kiborg / Victor Stone (Ray Fisher) Gacsal Ádám

Alfred (Jeremy Irons) Hirtling István

Martha Kent (Diane Lane) Kovács Nóra

Hippolüté királynő (Connie Nielsen) Tóth Enikő

Gordon felügyelő (J.K. Simmons) Barbinek Péter

Steppenwolf (Ciarán Hinds) Rosta Sándor

Mera (Amber Heard) Bogdányi Titanilla

Silas Stone (Joe Morton) Jakab Csaba

Black Clad Alpha (Michael McElhatton) Mihályfi Balázs

Black Clad Beta (John Dagleish) Gubányi György István

Crispus Allen nyomozó (Kobna Holdbrook-Smith) Kisfalusi Lehel

Venélia (Doutzen Kroes) Laurinyecz Réka

Euboea (Samantha Jo) Sallai Nóra

Howard (Anthony Wise) Katona Zoltán

Howard felesége (Tara Ward) Menszátor Magdolna

Garret Bowman (Jack Yang) Moser Károly

Henry Allen (Billy Crudup) Miller Zoltán

Lex Luthor (Jesse Eisenberg) Hamvas Dániel

További magyar hangok

Ágoston Péter, Beratin Gábor, Bordás János, Bozai József, Csépai Eszter, Fehérváry Márton, Gubik Petra, Gyurin Zsolt, Hábermann Lívia, Horváth Illés, Imre István, Kadosa Patrik, Király Adrián, Kiss László, Lipcsey Colini Borbála, Maday Gábor, Mayer Marcell, Mesterházy Gyula, Mohácsi Nóra, Sándor Barnabás, Sótonyi Gábor, Suhajda Dániel, Szűcs Péter Pál, Törtei Tünde, Trencsényi Ádám

Magyar szöveg: Tóth Tamás

Szakértő: Harza Tamás

Hangmérnök: Illés Gergely

Rendezőasszisztens és vágó: Simkóné Varga Erzsébet

Gyártásvezető: Fehér József

Szinkronrendező: Nikodém Zsigmond

Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza: a világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, különben védtelen. Új szövetségese, Diána amazon hercegnő segítségével csapatot toboroz. Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Kiborg és Flash. De rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés, mert a Földet fenyegető veszedelem már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.

CSAK EGYÜTT MENTHETIK MEG A VILÁGOT

Támadás közeledik nagyon messziről” – mondja Bruce Wayne, mire Diána így felel: „Nem közeledik. Már megérkezett.”

Az Igazság Ligájában (Justice League) a Föld a Világegyetem egyik legsötétebb hatalmának célkeresztjébe kerül, amely siet kihasználni, hogy Superman halálával a bolygó sebezhetővé vált. Batmannak és Wonder Womannek rá kell vennie szuperhős-társait, Kiborgot, Aquamant és Flasht, hogy az emberiség védelme érdekében egyesítsék erőiket. Meg kell állítaniuk Steppenwolfot, aki csapatával az Apokolips bolygó rémálomszerű világából érkezik: nem akármilyen ellenfél, és a legyőzése sem hétköznapi feladat.

Hihetetlenül izgalmasnak tűnt – magyarázza Zack Snyder rendező –, hogy összetereljük az Igazság Ligájának tagjait, és közösen elindítsuk őket egy soha nem látott kalandra.”

Az Igazság Ligája hősei most találkoznak először a mozivászon – mondja Charles Roven producer –, és feltűnik néhány újabb karakter is, akinek a kalandjait a jövőben is követni fogjuk.”

Eltérő személyiségek, különböző erőkkel és képességekkel – teszi hozzá Deborah Snyder producer –, és nem igazán szoktak hozzá, hogy csapatban dolgozzanak. De muszáj összefogniuk, mert csak együtt van esélyük.”

Bruce és Diána Gothamtól Párizsig, a fagyos Izlandtól a napsütötte Themüszkiráig keresztül-kasul bejárja a Földet, hogy rábeszélje társait, vegyenek részt a világok sorsát eldöntő csatában. Ha sikerül meggyőzniük őket, a DC univerzum legerősebb szuperhős-csapata néz szembe a Világegyetem egyik legpusztítóbb szörnyetegével.

A LIGA

Bölcsesség, könyörület, bátorság, erő, szupersebesség, csúcsszintű kibernetika, és néhány igen spéci Bat-szállító eszköz: ha mindezt összeadjuk, elegendő lehet-e, hogy visszaverje a fenyegetést, amelyhez foghatót még nem látott a Föld?

BATMAN

Bruce Wayne a fél életét Gotham védelmezőjeként töltötte. Mestere a harcművészeteknek, erős és kitartó, az elméje csiszolt, a fegyvertára felülmúlhatatlan, anyagi erőforrásai pedig kimeríthetetlenek. És egyedül járja az útját.

Legalábbis eddig.

Most azonban neki kell csapattá kovácsolnia a többi hőst, és hidat képeznie az emberek és a metahumánok között – mondja Batmanről Ben Affleck, a film egyik főszereplője és executive produce, aki immár harmadik alkalommal ölti magára a Sötét Lovag fekete páncélját. – Batman egyfelől szuperhős, másfelől azonban éppoly halandó, mint bármelyikünk. Nem sebezhetetlen; ha megvágják, vérzik. Igazi, összetett személyiség, tele ellentmondásokkal, ami a sztori szempontjából még izgalmasabbá teszi a figuráját.”

A Batman-képregények világa csupa talány – folytatja Affleck. – A főszereplő rejtélyes alak, aki féltékenyen őrzi inkognitóját, és nem csak az élete, hanem a lelke is csupa titok.”

Superman elvesztése után Batmannek kell kézbe vennie a kezdeményezést: már nem az a kérdés, elfogadja-e mások segítségét, hanem az, hogy sikerül-e másokat rábeszélnie, hogy segítsenek neki.

A nyájasság sosem tartozott az erényei közé – mondja Raven. – Most azonban kénytelen minden trükkjét és ékesszólását bevetni, hogy társait rávegye az együttműködésre. Ben csodálatosan jeleníti meg a figurának ezt az új oldalát. Továbbra is komor, sötét alak, az a Batman, akit korábban megismertünk, de megcsillan a humorérzéke is, amit a vadonatúj helyzet csal elő belőle.”

Az első ember, aki Bruce megkeres, az a szuperhős, akivel már valamennyire összebarátkozott: Diána, az amazon hercegnő. Bruce elmondja, hogy támadás közeledtét érzi; márpedig ha veszélyről van szó, Batman ösztönei mindig hibátlanul működtek. „Egyszer tévedett hatalmasat – mondja Affleck –, amikor rosszul ítélte meg Supermant. És ennek drágán fizette meg az árát. Nem akarja még egyszer elkövetni ugyanezt a hibát.”

Batman úgy fogalmaz a filmben, hogy Superman olyan volt az emberiség számára, mint egy világítótorony – folytatja Affleck. – Izgalmas volt eljátszani, ahogy a hőst átformálja ez a felismerés, és a magányos farkas felnő a csapatjátékos szerepéhez.”

Bruce Wayne-t mélyen megérinti Superman áldozata – teszi hozzá Deborah Snyder –, és úgy érzi, Superman emlékének tartozik azzal, hogy még nagyobb felelősséget vállal a világ megmentésében. Ezért kéri meg Diánát, hogy segítsen összehozni egy csapatot.”

WONDER WOMAN

Wonder Woman az amazonok királynőjének lányaként született valamikor az idők hajnalán egy távoli, titokzatos szigetén; eredetileg Diánának hívták, és megszámlálhatatlan évig képezték, mielőtt az emberek világába lépett. Mestere mindenféle harcnak, övé az Igazmondás lasszója, karvértjéről lepattan a golyó, pajzsát nem üti át fegyver, és homlokát nagynénje, Antiopé drágaköves diadémja övezi.

Soha nem fél vakmerőn a csatába vetni magát – a férfiaknak először az I. világháborúban csodálhatták meg bátorságát –, és mindig az igazságért harcol. Nem késlekedett akkor sem, amikor Batman és Superman Doomsday ellen küzdött. Ebben a harcban veszett oda Superman, aki a magasabb jóért áldozta életét. És most egy még félelmetesebb ellenség közeleg, aki ellen csak közösen van esélyük.

Gal Gadot gyakorlatilag a Wonder Woman forgatásáról esett be Az Igazság Ligájáéba, így aztán nem esett nehezére újból magára ölteni az amazon hercegnő jelmezét.

Wonder Woman a legnagyobb hős – szögezi le Gadot. – Bámulatosan erős, ugyanakkor teli van humánummal. Törődik az emberekkel, és mindent megtesz, hogy jobb hellyé változtassa a Földet. Az élet annyira bonyolult, hogy gyakran megfeledkezünk a legegyszerűbb dolgokról; ő azonban mindig tudja, mi az igazán fontos: a szeretet, a remény és a jócselekedetek.”

Gal nagyon hasonlít a karakterre, akit megszemélyesít – mondja Zack Snyder. – Remek munkatárs, és csupa szív ember. Ő maga Wonder Woman!”

FLASH, A VILLÁM

Bruce Wayne következő célpontja Barry Allen, aki a két harcedzett veteránnal, Batmannal és Wonder Womannal szemben még soha nem vett részt igazi csatában. Néha behúzott egy-egy rosszfiúnak, aztán sebesen odébbállt – Bruce látogatásáig nagyjából ennyi volt a bűnüldözői karrierje.

De meg kell hagyni, hogy futni nagyon tud – ha azt mondjuk rá, hogy gyors, enyhén fogalmaztunk.

Amikor először találkozunk Barryvel a filmben, éppen csak kezdi kapiskálni a képességeit – magyarázza a figurát alakító Ezra Miller. – Ekkor lép színre Bruce Wayne. Barry először kicsit húzódozik, de aztán nem tud ellenállni a kihívásnak.”

A Central City College joghallgatójaként Barry büntetőjogot tanul, és nagy álma az, hogy a megszerzett tudás segítségével kiszabadítja a börtönből édesapját. Batmanhez csatlakozva hamar bebizonyítja, hogy nem csak a lába pörög villámgyorsan, hanem az esze is, és a nyelve nagyon éles. Poénjainak egy része nem a forgatókönyvíróktól, hanem magától Ezra Millertől származik.

Ezra gyakran eltért a forgatókönyvtől – mondja Deborah Snyder –, de mindig nagyon jókat mondott. Elképesztően vicces srác.”

Ráadásul nem csak jópofa, hanem nagyon mély is – teszi hozzá Roven. – Flash szerepében a humor és a szarkazmus mögött rejtőző sebezhetőséget is megmutatta.”

KIBORG

Victor Stone, alias Kiborg valamikor a Gotham City University amerikaifoci-csapatának szépreményű irányítója volt, de egy szörnyű baleset majdnem az életébe került. Apja, Silas Stone, a kiváló tudós megmentette, de Victor komoly árat fizetett érte: a műtétek óta félig ember, félig gép lényként éli életét, és éjjel-nappal saját biomechanikus testrészeinek üzeneteit próbálja megfejteni. Idegenül érzi magát új testében, amelyet még nem ural teljesen.

Kiborgot az apja által alkalmazott földön kívüli technológia szuperképességekkel ruházta fel – mondja a figuráról megszemélyesítője, Ray Fisher. – Emberfölötti ereje van, tud repülni, bármilyen technikai eszközzel képes kapcsolatba lépni, és akár távoli galaxisokból is hozzájut minden információhoz. De mindez neki is új, és folyamatos belső harcot vív, hogy uralja képességeit.”

Kiborg rájön, hogy az idegen technológia, ami megmentette, azonos azzal, ami a Földet fenyegeti – folytatja Roven. – És maga sem tudja, hogy személyiségének emberi része képes lesz-e felülkerekedni a földön kívüli technológián, vagy az fogja őt bekebelezni.”

AQUAMAN

Arthur Curry meggyőződéssel vallja, hogy egy erős ember egyedül a legerősebb, vagyis Batmanhez hasonlóan ő sem kifejezetten csapatjátékos. Apja ember, anyja a legendás víz alatti város, Atlantisz uralkodócsaládjának sarja, de ő sem a szárazföldön, sem a tengerekben nincs otthon. A bozontos hajú, szakállas óriás egy aprócska izlandi halászfaluban húzza meg magát, és esze ágában sincs elhagyni a közösséget, melynek védelmezője, és amely cserébe elrejti a világ elől.

Neki is szuperképességei vannak: elképesztően bánik pusztító szigonyával, villámgyorsan úszik, és a víz alatt is képes lélegezni – mondja a figuráról Arthur Curry/Aquaman alakítója, Jason Momoa. – Atlantisz trónjának várományosa, de nem úgy él, mint egy király. A fagyos északon lelt nyugalomra: védelmezi azokat az embereket, akik között önmaga lehet.”

Momoa maga is csodálkozott, hogy megkapta a szerepet, hiszen nem hasonlít Aquaman hagyományos ábrázolásaira. De ez a szereplőválasztás mélyen jellemző Zack Snyderre, aki mindig kerüli a skatulyákat.

Jason a figura összes fontos vonásával rendelkezik – mondja a színészről a rendező. – Iszonyatos energiák feszítik, ugyanakkor nagyon intelligens. Nem csiszolt hőst akartunk, és Jason egy kis rock n’ rollt vitt a karakterba.”

SUPERMAN

A filmben a Földet fenyegető hatalmas veszély – Steppenwolf démoni seregének világűrből érkező támadása – kényszeríti ki az Igazság Ligájának megalakítását. De a gyújtószikra, a valódi ok, ami Bruce Wayne-t a küldetésre indítja, egy ígéret, amit Supermannek tett.

Supermant játszani semmihez sem fogható megtiszteltetés – fogalmaz Henry Cavill, aki harmadszor alakítja minden szuperhősök legnagyobbikát. – Alig tudom elhinni, hogy nekem ennyiszer kijutott ez az öröm.”

TOVÁBBI SZEREPLŐK

A szuperhősök csapatán kívül mások is vannak, akik az igazságért harcolnak. Míg a világ Supermanben a védelmezőjét gyászolja, Lois Lane és Martha Kent vesztesége sokkal személyesebb: Martha a gyermekét, Lous pedig a szerelmét siratja.

Marthát most is Diane Lane alakítja, Lois Lane szerepében pedig Amy Adams ismétel. Hozzájuk hasonlóan Jeremy Irons is újrázik a nélkülözhetetlen inas, Alfred Pennyworth szerepében.

Alfred az a segítő, akire mindannyian vágyunk – mondja Irons. – Nem panaszkodik, elvégez minden házimunkát, ha kell, tanácsot ad, és mindig nyugalmat áraszt. Nincsenek szuperképességei, de a maga módján ő is igazi hős.”

Batman régi partnere a bűnözők elleni harcban Jim Gordon rendőrparancsnok, akit J.K. Simmons alakítja. Victor apját, a földön kívüli technológiák alkalmazásában élenjáró tudóst Joe Morton játssza, Steppenwolf Ciarán Hinds, az atlantiszi Mera Amber Heard, Hipplotüté amazonkirálynő szerepében pedig a Wonder Woman után ismét Connie Nielsent láthatjuk.

JELMEZEK

Az Igazság Ligája jelmezeit az a Michael Wilkinson tervezte, aki a szuperhős-filmek specialistájának számít. Mint korábban annyiszor, most is gúzsba kötve táncolt, hiszen a tervezés során tiszteletben kellett tartani a figurák eredetijét megteremtő grafikusok művészi hagyatékát, továbbá ügyelnie kellett megannyi praktikus részletre – például hogy a jelmezek kibírják az akciójelenetek brutális erőpróbáit, és viselésük ne legyen gyötrelem a színészek számára.

A legkorszerűbb technológiákat használtuk a munka során – meséli Wilkinson. – 3D renderelő programokkal alkottuk meg a tervek illusztrációit, a színészek szkennelése alapján elkészített életnagyságú próbababákon, illetve számítógépes modelleken próbáltuk ki a különböző változatokat, és 3D nyomtatókkal gyártottuk le a jelmezek darabjait. Uretánnal dolgoztunk: ez egy zseniális alapanyag, amivel kemény és lágy cuccok egyaránt készíthetők. A kinyomtatott elemeket rugalmas alapszövetbe ágyaztuk, és kézzel kifestettük.”

Wonder Woman ikonikus jelmeze a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala és a Wonder Woman után harmadszor tűnik fel a mozivásznon. Eredetijét Wilkinson tervezte, majd a Wonder Womanben Lindy Hemming jelmeztervező apróbb módosításokat végzett rajta, és most Wilkinson tovább csinosította. A legfontosabb részekhez nem nyúlt, de élénkebbé tette a színeket, és felerősítette a fémrészek csillogását.

Batman viszont vadonatúj jelmezt kapott: az öltözéket Bruce a legkeményebb harcokhoz tervezte, és minden eddigi ruhájánál robosztusabb.

Batman valóságos izomtoronynak hat benne – mondja Wilkinson. – De pont a méretek miatt iszonyú nehéz volt megoldani, hogy kényelmes és rugalmas legyen, és viselője ne főjön meg benne.”

Arthur Curry jelmezét maga a színész ihlette. „Jason számos tetoválást visel, és az alsó karján lévő egészen fantasztikus – meséli a jelmeztervező. – Amikor megláttam, azonnal beleszerettem, és ezt fejlesztettem tovább egy egész testet beborító tetkóvá.”

Aquaman páncélja a tetoválások 3D változata, amit színjátszó festékkel vontak be, hogy a fényben szivárványosan irizáljon, mint a halak pikkelyei.

A Liga legtöbb tagja örökölte vagy a saját pénzéből megalkotta jelmezét, Flashnek viszont se pénze, se szuperkésségekkel rendelkező felmenői nincsenek. Viszont az esze jól vág, és szereti a műszaki dolgokat.

Sokat törtem a fejem, hogyan védi meg magát a srác a hőtől, amit a gyors mozgás termel – magyarázza Wilkinson. – Végül arra jutottam, hogy Berry igazi okostojás, aki állandóan a neten lóg, talán a NASA kutatásaiba is betekint, és olyan űrhajóterveket is előás, amelyek feltárják a járművek technikai titkait. Aztán pedig egy lopott 3D nyomtatóval megépíti, amit innen-onnan összeszedett. Jelmezében a csúcstechnológia és a sufnituning keveredik; a ruha több mint száz darabból áll, és látszik rajta, hogy high-tech anyagokból készült, de karcos, viseltes, és az egészet keresztül-kasul behálózzák a vezetékek.”

Amikor Kiborg figurájáról beszélgettünk Zackkal – folytatja a jelmeztervező –, hamar világossá vált, hogy a jelmezét számítógépes grafikával kell megoldani. Kiborg földön kívüli technológiát használ, és ha fizikailag megépítettük volna a jelmezt, a csavarok, csuklópántok nevetségesen hatottak volna.”

Wilkinson és segítői részletes 3D modellt készítettek Kiborgról, és ezt adták át a vizuális hatások részlegének, amely Snyder irányításával, a színész alakítását is figyelembe véve továbbfejlesztette a tervet. A forgatáson Ray Fisher egy kék pöttyökkel ellátott játékrögzítő ruhát viselt, amit aztán a VFX-esek digitálisan lemásoltak.

Superman jelmezével most harmadszor dolgozott Wilkinson. „Azt akartuk, hogy Supermant a korábbiaknál is ragyogóbbnak lássák a nézők – árulja el a jelmeztervező. – Gyönyörű, fémesen csillogó alsóöltözéket készítettünk neki olyan különleges anyagokból, amelyek a korábbi változatok forgatásakor még nem álltak rendelkezésre. A felsőruházat színét pedig erősebbre állítottuk, hogy Superman figurája szinte leugorjon a vászonról. És kryptoni feliratokkal róttuk tele a ruhát: a betűk végigfutnak a nagy S betűn, körülölik a felkart, és az övön is folytatódnak.”

A ruhát a legkorszerűbb nyomtatási technikával hozták létre, így még szebb és ellenállóbb,mint a Batman Superman ellen – Az igazság hajnalában. A nyomtatásnál használt tinták gazdagon rétegzett felületet hoztak létre, és az új festékekkel szinte tökéletesen utánozni tudták a krómozott hatást.

Az összes apró változtatás célja az volt – összegez a jelmeztervező –, hogy a jelmez még hősiesebben hasson.”

Az ilyen óriásméretű produkciók általában alvállalkozóknak adják ki a jelmezek legyártását, Wilkinsonék viszont az összes ruhát házon belül készítették el. Ez valóban gigászi feladat volt, hiszen a hat szuperhős-jelmezen (amelyek mindegyikéből több példányról gondoskodta) és civil alteregóik ruháján kívül 180 színészt és háromezer statisztát kellett felöltöztetni.

A forgatás előtt az összes főszereplő intenzív izomnövelő tréningen esett át: volt, aki testsúlyának tíz százalékával gyarapodott! Normál esetben a jelmezkészítő csapat a haját tépte volna ilyenkor, ám Wilkinsonék a számítógép alapú gyártási technológiával gond nélkül lekövették a változásokat.

A jelmezek legnagyobb próbáját a „hangvilla”jelentette. Ez az eszköz, amit a Mátrix –Forradalmakban (The Matrix Revolutions) használtak először, egy hatalmas hangvillára emlékeztet – nevét is innen kapta –, és arra szolgál, hogy a közepére szíjazott színésszel a szabad szárnyalást, vagy a víz alatti lebegést imitálják. A filmben Superman ezzel repül, Aquaman ezzel lebeg.

Az ellensúlyokkal ellátott berendezést korábban hét kaszkadőr mozgatta: feladatukat Az Igazság Ligájában precíziós robotkarok vették át, amelyek mozgását a robotsebészetben alkalmazott szoftverek vezérelték, mégpedig oly megbízhatóan, hogy a beprogramozott mozdulatokat 0,2 milliméteres pontossággal képesek voltak bármikor megismételni.

JÁRMŰVEK

Batman járműparkjának ékessége a legendás Batmobil: ez a járgány Gotham utcáinak csúcsragadozója, a védelemben és a támadásban egyaránt felülmúlhatatlan, maximális sebessége pedig eléri a háromszáz kilométer/órát.

Batman jelmezéhez hasonlóan a Batmobil a Batman Superman ellen – Az igazság hajnalában látott változatra épült, de kapott némi tuningot. „Végtére is földönkívüliek ellen harcolunk – magyarázza Patrick Tatopoulos díszlettervező –, úgyhogy egy kicsit megerősítettük.”

Fontos szerephez jut a filmben Batman egyik újabb haditechnikai remeke: egy négylábú tank, az Árnyék, amely mindenféle terepen boldogul, emellett félelmetes fegyverzettel, többek között rakétakilövővel és aknavetővel rendelkezik.

A tankból több verzió készült, mindegyiknek volt egy acélváza, amire alumínium karosszéria került, a belsőt pedig méhsejtes szerkezetű habból formálták ki. A praktikus kialakításnak köszönhetően könnyű és strapabíró volt: motor híján, mozgatásáról robot gondoskodott.

Batman arzenáljának legnagyobb darabja a Repülő Róka névre hallgató repülőgép, amely egy bombázó teherbírását egyesíti egy vadászgép mozgékonyságával. Sebessége megközelíti az 1600 km/órát, támadási magassága a 15 kilométert, és függőlegesen is képes le- és felszállni. Óriás teste több szintes, és még a Batmobile-t is szállítani tudja. Belsejét stúdióban építették meg, külseje utómunkával készült.

Ez volt a kedvenc díszletem – árulja el Tatopoulos. – Olyan repülőt akartam létrehozni, ami egyszerre bombázó és vadászgép. A kialakítása a második világháborús Spitfire-t idézi, ahol a pilótafülke az orrtól távolabb helyezkedik el. A modern gépekben a pilóta már egészen elöl ül, de úgy gondoltam, hogy ez a fajta a hagyománytisztelet jól is illik Bruce Wayne karakteréhez.”

Amikor épp harci járműveit vezeti, Bruce szívesen pattan Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismójának volánja mögé. Amikor Zack Snyder meglátta a Mercedes új csodaautóját, azonnal döntött: megszerzi Bruce-nak! A probléma az volt, hogy a VGT egyelőre csupán koncepcióautó formájában létezik, működő változata nincs, ráadásul belső tere túl szűk a 193 centis Ben Affleck számára. A józan ész azt diktálta volna, hogy az alkotók más irányban keresgéljenek tovább, ám Snyder hajthatatlan volt.

A Mercedes végül belement, hogy megépít egy darabot, ráadásul tíz százalékkal nagyobb méretben, és a belső elrendezést is a forgatás igényeihez alakította. Motorja továbbra sem volt a járműnek, de ezt egy speciális vontatókötélzet, illetve a VGT hátuljára szerelt motor segítségével megoldották a filmesek.

IRÁNY A BARLANG

Bruce Wayne búvóhelye, fegyvertára és kísérleti laboratóriuma a Denevérbarlang. A Batman Superman ellen – Az igazság hajnala díszletét már lebontották ugyan, de előtte digitálisan rögzítették minden részletét, hogy a Batman-saga újabb részeiben ne legyen gond a folytonossággal. Az Igazság Ligájában a barlang bizonyos részeit újra felépítették, a többit pedig utómunkában adták hozzá a díszlethez.

Batman repülőgépének elhelyezésére gigantikus, mintegy harminc méter hosszú és hét méter magas hangárt tervezett Tatopoulus, amit utómunkával 150 méter hosszúra és 25 méter magasra növeltek. Az ipari hangulatot árasztó díszlet vastag betonalapra épült, hogy a legnehezebb járműveket és építményeket is elbírja.

A hatalmas díszlet bevilágítása Fabian Wagner operatőrre várt. Wagner legutóbbi munkáit – köztük a Trónok harca (Game of Thrones) több epizódját – digitális technikával forgatta, most azonban visszatért a hagyományos filmhez, Zack Snyder ugyanis ragaszkodott ehhez a nyersanyaghoz. A felvételek során Leica objektíveket használt, mert azokhoz a szférikus felvételekhez, amelyek Snyder nagy kedvencei, ezek a legmegfelelőbbek.

A film túlnyomó részét London északkeleti részén, a Warner Bros. műtermeiben vették fel. A külső helyszínek közül a legnagyobb kihívást az Izland északnyugati részén fekvő kis halászfalu, Djúpavík jelentette. Itt az infrastruktúra hiánya jelentette a nehézséget: a településen egyetlen aprócska szálloda volt, úgyhogy viszont több mint kétszáz fős filmes csapat nagy része sátrakban lakott. Az egyik jelenetet a falu fölött, egy ötszáz méteres magaslaton forgatták: három helikopter szállította fel ide a több tucat színészt és a stábot, valamint a forgatási kellékeket, köztük egy méretes kránt.

A SZEREPLŐK

BEN AFFLECK (Bruce Wayne / Batman) kétszeres Oscar-díjas színész, rendező. Legsikeresebb filmje, a 2002-es Argo-akció (Argo) Oscar- és Golden Globe-díjat nyert, és Affleck alakítását is Golden Globe-díjjal ismerték el.

Affleck az 1995-ös Shop-showban (Mallrats) tűnt fel, majd Matt Damonnal megírta a Good Will Hountingot, amelynek eredeti forgatókönyvéért 1997-ben Oscar- és Golden Globe-díjat kapott. Láthattuk még a Daredevil – A fenegyerekben (Daredevil), a Füstölgő ászokban (Smokin’ Aces), a Vakszerencsében (Runner, Runner), és a Holtodiglanban (Gone Girl).

A Batman Superman ellen – Az igazság hajnala után most másodszor alakítja Batmant.

HENRY CAVILL (Clark Kent/Superman) első sikerét a 2002-es Monte Cristo grófjában (The Count of Monte Cristo) aratta, de igazi világsztár Superman szerepével lett Az acélemberben.

További filmjei: Batman Superman ellen – Az igazság hajnala, Csillagpor (Stardust), Halhatatlanok (Immortals), Az U.N.C.L.E. embere (The Man from U.N.C.L.E.).

AMY ADAMS (Lois Lane) Golden Globe-díjas színésznő, akit ötször jelöltek Oscar-díjra. A 2002-es Kegyetlen játékok 2-ben (Cruel Intentions 2) ugrott ki, Golden Globe-díját a 2013-as Amerikai botrányért (American Hustle) kapta. Ezenkívül olyan filmekben láthattuk, mint a Kapj el, ha tudsz Catch Me If You Can), Az acélember (Man of Steel), a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala, A nő (Her) és az Érkezés (Arrival).

GAL GADOT (Diána / Wonder Woman) Izraelben született, és a Miss Izrael cím birtokosaként hazáját képviselte a 2004-es Miss Universe-en. Első amerikai szerepét a 2009-es Halálos iramban (The Fast and the Furious) című akciófilmben kapta.

A Batman Superman ellen – Az igazság hajnalában játszotta először Wonder Woman szerepét, majd a Wonder Womanben újrázott. További filmjei: Tripla kilences (Triple 9), a Beépített tudatban (Criminal), Kémek a szomszédban (Keeping Up with the Joneses)

EZRA MILLER (Flash / Barry Allen) kisebb szerepek után a Beszélnünk kell Kevinről (“We Need to Talk About Kevin) című filmdrámával ugrott ki, amelyet a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmára jelöltek. Játszott az Öngyilkos osztagban (Suicide Squad), a Kész katasztrófában (Trainwreck), A stanfordi börtönkísérletben (The Stanford Prison Experiment), a Legendás állatok és megfigyelésükben (Fantastic Beasts and Where to Find Them) és egy rövid cameo erejéig a Batman Superman ellen – Az igazság hajnalában.

JASON MOMOA (Aquaman / Arthur Curry) Honoluluban született, és 1999-ben első lett a Hawai’i Model of the Year versenyen. 2005-től a Csillagkapu: Atlantisz (Stargate Atlantis) című tévésorozat egyik főszereplője volt, 2011-ben pedig Khal Drogót alakította a Trónok harcában (Game of Thrones). Első fontos filmszerepe Conan volt a 2011-es Conan, a barbárban (Conan the Barbarian), azóta játszott a Fejlövésben (Bullet to the Head), a Farkasokban (Wolves) és a Vadcsapásonban (Road to Paloma).

Ray Fisher (Kiborg / Victor Stone) a Batman Superman ellen – Az igazság hajnalában már alakította Kiborgot.

JEREMY IRONS (Alfred) A szerencse forgandó (Reversal of Fortune) című filmdrámában nyújtott alakításáért 1991-ben megkapta a legjobb férfiszínésznek járó Oscar- és Golden Globe-díjat. Első játékfilmje A francia hadnagy szeretője (The French Lieutenant’s Woman) volt 1981-ben, és azóta is folyamatosan dolgozik. Pályáját olyan sikerek fémjelzik, mint A misszió (The Mission), a Pillangó úrfi (M. Butterfly), a Die Hard 3. – Az élet mindig drága (Die Hard: With a Vengeance), Az időgép (The Time Machine), és az Éjféli gyors Lisszabonba (Night Train to Lisbon). A Batman Superman ellen – Az igazság hajnala után most másodszor alakítja Alfred szerepét.

DIANE LANE (Martha Kent) 12 éves korában Lawrence Olivier partnereként kezdte pályáját Az egyik kis romantika (A Little Romance) című filmben. 2003-ban A hűtlen (Unfaithful) női főszerepéért Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték, és a rákövetkező évben a Napsütötte Toszkánáért (Under the Tuscan Sun) ismét Golden Globe-jelölést kapott. További filmjei: Séta a Holdon (A Walk on the Moon), Kutyátlanok kíméljenek (Must Love Dogs), A paripa (Secretariat), Batman Superman ellen – Az igazság hajnala.

CONNIE NEILSEN (Hippolüté) dán színésznő, játszott a Gladiátorban (Gladiator), Az ördög ügyvédjében (The Devil’s Advocate), a Veszett vadban (The Hunted), a Titkok és vallomások (Le confessioni) című olasz-francia thrillerben. Hippolütét alakította a Wonder Womanben.

J.K. SIMMONS (Gordon kapitány) Oscar- és Golden Globe-díjas: mindkét elismerést a Whiplash című film mellékszerepével nyerte el 2015-ben. 1986 óta van a pályán, néhány filmje a közelmúltból: A félszemű (True Grit), A jó orvos (The Good Doctor), A zene tovább szól (The Music Never Stopped), Hogyan írjunk szerelmet (The Rewrite), A könyvelő (The Accountant).

AZ ALKOTÓK

ZACK SNYDER (rendező) első sikerét a 300-al aratta, majd megrendezte a Watchmen: Az őrzőket (Watchmen), az Álomháborút (Sucker Punch), Az Acélembert és a Batman Superman ellen – Az igazság hajnalát.

CHRIS TERRIO (forgatókönyvíró / executive producer) Az Argo-akció forgatókönyvéért Oscar-díjat kapott. Ő volt a Superman ellen – Az igazság hajnala egyik forgatókönyvírója.

JOSS WHEDON (forgatókönyvíró) jegyzi a Bosszúállók (The Avengers) és a Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron) forgatókönyvét. A Toy Story forgatókönyvéért Oscar-díjra jelölték.

CHARLES ROVEN (producer) több évtizede van a pályán. Néhány cím gazdag életművéből: Batman Superman ellen – Az igazság hajnala (Batman v Superman: Dawn of Justice), Az acélember (Man of Steel), Batman: Kezdődik!, A sötét lovag (The Dark Knight), A sötét lovag – Felemelkedés (The Dark Knight Rises), Wonder Woman, Öngyilkos osztag (Suicide SquaD).

DEBORAH SNYDER (producer) Az Acélember, a 300, a 300 – A birodalom hajnala (300: Rise of An Empire), a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala és a Wonder Woman egyik producere volt

JON BERG (producer) Warner Bros. Pictures társelnökeként olyan filmek megszületésénél bábáskodott, mint A sötét lovag – Felemelkedés, Az Argo-akció, Batman Superman ellen – Az igazság hajnala és a Wonder Woman.

GEOFF JOHNS (producer) napjaink egyik legsikeresebb képregény-szerzője, egyben a DC Entertainment (DCE) elnöke. Korábban részt vett az Acélember, a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala és a Wonder Woman elkészítésében is.

JIM ROWE, BEN AFFLECK, WESLEY COLLER, CURTIS KANEMOTO, DANIEL S. KAMINSKY (executive producerek)

FABIAN WAGNER (operatőr) idáig elsősorban tévés munkáival hívta fel magára a figyelmet: a Trónok harcában hat, a Sherlockban három epizódban állt a kamera mögött. Legutóbbi filmes munkája a 2015-ös Victor Frankeinstein volt.

PATRICK TATOPOULOS (díszlettervező) jegyzi a 300 – A birodalom hajnala, a Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed (Live Free or Die Hard), A függetlenség napja (Independence Day), a Dark City, az Én, a robot (I, Robot), és a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala díszleteit.

DAVID BRENNER (vágó) a Született július 4-én (Born on the Fourth of July) vágásáért Oscar-díjat kapott. Ő vágta Az Acélembert, a Batman Superman ellen – Az igazság hajnalát, a 300 – A birodalom hajnalát, A függetlenség napját (Indepencence Day), a Holnaputánt (The Day After Tomorrow), A hazafit (The Patriot) és még sok más kasszasikert.

RICHARD PEARSON (vágó) néhány filmje: A szajré (The Score), A Bourne-csapda (The Bourne Supremacy), Vasember 2. (Iron Man 2), A könyvelő (The Accountant). A United 93-as (United 93) vágásáért 2007-ben Oscar-díjra jelölték.

MARTIN WALSH (vágó) 1985 óta több tucat filmben dolgozott, a Chicago vágásáért Oscar-díjat kapott. Néhány további munkája: Bridget Jones naplója (Bridget Jones’s Diary), Iris – Egy csodálatos női elme (Iris), A titánok haragja (Wrath of the Titans), Jack Ryan: Árnyékügynök (Jack Ryan: Shadow Recruit), Eddie, a sas (Eddie the Eagle), Wonder Woman.

MICHAEL WILKINSON (jelmeztervező) a 300-ban, az Álomháborúban, a Wachman: Az őrzőkben, Az Acélemberben és a Batman Superman ellen – Az igazság hajnalában is Zack Snyder alkotótársa volt. Az amerikai botrány jelmezeiért Oscar-díjra jelölték.

DANNY ELFMAN (zeneszerző) harminc éve komponál filmekhez és tévésorozatokhoz; a Good Will Hunting, a Milk, a Nagy Hal (Big Fish) és a Men in Black – Sötét zsaruk (Men in Black) zenéjéért Oscar-jelölést kapott.

A WARNER BROS. bemutatja ”Justice League” BEN AFFLECK, HENRY CAVILL, AMY ADAMS, GAL GADOT, EZRA MILLER, JASON MOMOA, Ray Fisher, JEREMY IRONS, DIANE LANE, CONNIE NEILSEN, J.K. SIMMONS. Írta: CHRIS TERRIO, JOSS WHEDON. Producer: CHARLES ROVEN & DEBORAH SNYDER, JON BERG & GEOFF JOHNS. Executive producer: JIM ROWE & BEN AFFLECK, WESLEY COLLER & CURTIS KANEMOTO, DANIEL S. KAMINSKY & CHRIS TERRIO. Kép: FABIAN WAGNER. Díszlet: PATRICK TATOPOULOS. Vágó: DAVID BRENNER & RICHARD PEARSON & MARTIN WALSH. Jelmez: MICHAEL WILKINSON. Zene: DANNY ELFMAN. Rendezte: ZACK SNYDER