Minden eddiginél egyszerűbb válasz az adatrobbanás problémájára

Mostantól a Ceph része az openATTIC tárolófelügyeleti keretrendszer, amely még hatékonyabb és egyszerűbb felügyeleti képességeket biztosít, ezzel is elősegítve a megoldás vállalati használatát

A növekvő adatmennyiség tárolása új kihívások elé állítja a vállalatokat, amelyek leküzdéséhez modernebb és hatékonyabb adattárolási módszerekre van szükségük. Ezt a törekvést támogatva a SUSE bejelentette, hogy a nyílt forráskódú Ceph projekt rendelkezésére bocsátja a birtokában lévő openATTIC tárolófelügyeleti keretrendszer szakértői erőforrásait és architektúráját. A jövőben az openATTIC lesz a szoftveresen vezérelt Ceph tárolóplatform alapértelmezett, beépített felügyeleti és monitorozó megoldása. A vállalatok így még egyszerűbben kihasználhatják a szoftveresen vezérelt tárolási rendszerek előnyeit, és orvosolhatják az adatrobbanás okozta problémákat.

Amint arra a 451 Research nemrégiben közzétett kutatása is rámutatott, az üzleti informatikában minden korábbi elképzelést meghaladó mértékben nő az adatok mennyisége, és ennek üteme várhatóan nem is lassul a közeljövőben. A vállalatoknál használt fájlok túlnyomó része ma már strukturálatlan adat, ami nem rendszerezhető előre meghatározott módszerek alapján, viszont fontos információkat, számokat, tényeket tartalmazhat. Ilyenek például a hangfelvételek, a videók, a fotók és a különféle szenzorok által érzékelt információk. Ez új igényeket hoz létre az adattárolásban, és megköveteli az eddigi szemlélet megváltoztatását. A kutatóvállalat szakértői szerint az új generációs rendszereknek nagyobb rugalmasságot és döntési szabadságot kell nyújtaniuk, és lehetővé kell tenniük, hogy a szervezetek hatékonyabban és automatizáltan kezeljék, kategorizálják és hasznosítsák ezeket az adatokat.

A strukturálatlan információk tárolásánál a vállalatok egyre gyakrabban használnak szoftveralapú tárolókat (Software Defined Storage – SDS). Ezt az új szokást figyelembe véve napjainkban már minden nagyobb tárolószállító kínál általános célú tömeghardverekre épülő, horizontálisan skálázható (scale-out) SDS-megoldást. Ez a szállítóspecifikus termékekével egyenlő esélyeket kínál a nyílt forráskódú SDS-megoldások számára, amelyek ugyanúgy képesek biztosítani az integrált blokk-, fájl- és objektumalapú képességeket, és kapacitásuk modulárisan bővíthető. A 451 Research tanulmánya szerint a Ceph-hez hasonló következő generációs, nyílt forráskódú platformok segítségével a vállalatok megfelelően és költséghatékonyan, általános célú szerverhardvereket alkalmazva gondoskodhatnak az egységes tárolófelügyeletről és a biztonságos adattárolásról.

Az adattárolási trendeket bemutató videó megtekintéséhez kattintson a fenti objektumra vagy a következő linkre: https://www.youtube.com/watch?v=XNK_nXGxQ1s

„A SUSE szakértői a nyílt forráskódú, elosztott tárolási rendszerek közül a Ceph technológiát tartják a legkiemelkedőbbnek, ezért ennek közösségi fejlesztéséhez járulunk hozzá évek óta, és saját szoftveresen vezérelt tárolási megoldásunk, a SUSE Enterprise Storage alapjául is ezt választottuk. Jól alátámasztja a projekt iránti elkötelezettségünket legutóbbi bejelentésünk, amely szerint megosztjuk a Ceph közösséggel az openATTIC-architektúrát, amelyet a SUSE 2016-ban vásárolt meg a németországi it-novum vállalattól” – mondta Hargitai Zsolt, a Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési igazgatója.

Az elsőként a Ceph Mimic verziójában megjelenő, az openATTIC-re épülő, továbbfejlesztett irányítópult jelentősen egyszerűsíteni fogja a Ceph tárolóplatform felügyeletét és monitorozását a projekt felhasználói, különösen a parancssori utasítások használatában kevésbé tapasztalt szakemberek számára. A Ceph-projekt központi szereplőjeként a SUSE teljes fejlesztői csapatot biztosít a közös munkához.
Az openATTIC felügyeleti keretrendszer már korábban is elérhető volt a SUSE Ceph-alapú, szoftveresen vezérelt tárolási megoldásában. A SUSE Enterprise Storage segítségével a szervezetek nagyvállalati tárolóinfrastruktúráikat gazdaságos, jól skálázható és rugalmas környezetté alakíthatják költségkímélő, általános célú szerverek és lemezmeghajtók alkalmazásával, ezáltal könnyebben alkalmazkodhatnak az üzleti és adattárolási igények változásához.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .