Összefügghet a magas vérnyomás és a vesebetegség

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

A magas vérnyomás hátterében állhat veseprobléma, de a következménye is lehet súlyos vesebetegség – mondta Barna István, a Magyar Hypertonia Társaság elnökségi tagja az M1 aktuális csatornán vasárnap este.

Barna István közölte: a statisztikák szerint Magyarországon mintegy 3,2-3,3 millió magas vérnyomásban szenvedő ember él, és legalább 800 ezer vesebeteg van.

A szakember emlékeztetett, a hipertóniát – a magas vérnyomást – azért is nevezik néma gyilkosnak, mert kezdetben semmilyen tünete nincs. Ehhez hasonló a vesebetegség is, amely eleinte szintén nem okoz panaszt.

Az emelkedett vérnyomás esetén különböző vizsgálatokkal – köztük a vesék ultrahangos vizsgálatával – lehet kideríteni, mi állhat a háttérben – jegyezte meg Barna István, hozzátéve: vesebetegségre utaló jel lehet, ha valaki a vizelet mennyiségében észlel változást.

Barna István felhívta a figyelmet: a helyes diagnosztikához fontos, hogy hitelesített műszerrel, és megfelelő módon mérjék a vérnyomást.

 

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .