2022. évi egészségügyi szűrés kalendárium

2022. évi egészségügyi szűrés kalendárium

Új év – új élet: ne feledkezzen meg a javasolt egészségügyi szűrésekről, amelyek életet menthetnek! Cikkünkből megtudhatja, hogy milyen vizsgálat mikor, kinek ajánlott.

Új esztendő kezdetén sokan fogadkoznak, hogy egészségesebb életet élnek. Ez azonban nem csak a kiegyensúlyozott táplálkozást, a rendszeres mozgást, a káros szokások (dohányzás, alkoholfogyasztás) elhagyását jelenti, hanem azt is, hogy egészségtudatosabban éljünk, beleértve a különböző szűrővizsgálatok elvégzését. A szakértők szerint ugyanis az időben diagnosztizált, még kevésbé súlyos betegségeket sokkal könnyebb meggyógyítani, kezelni. Ezért fontosak a szűrővizsgálatok, amelyek jórészt a vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségeket, illetve a rosszindulatú daganatos elváltozások minél korábbi felismerését célozzák. Felvetődik a kérdés, hogy miért ez a fent említett két betegségcsoport áll a szűrések középpontjában. Feltehetően azért, mert ezek a kórképek érintik a legtöbb embert Magyarországon, és ezek felelősek a hazai halálesetek kétharmadáért. Ezzel kapcsolatban Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója kiemelte: „Az emberi szervezet is folyamatosan igényli az odafigyelést. Mint ahogyan a személyautónkat is rendszeres karbantartjuk és szervízbe hordjuk évente, úgy a saját testünkkel is ezt kellene tenni. Minden évben részt kellene venni az ajánlott szűréseken, akkor is, ha semmilyen egészségügyi panaszunk nincs.” Az alábbiakbanröviden összefoglaljuk, hogy mely szűrővizsgálatokat érdemes elvégeztetni minden évben, amelyek igénybevétele kapcsán az Affidea Magyarország a járvány idején is zavartalanul biztosítja ezek elérhetőségét.

A halálozások 49%-át a szív-és érrendszeri betegségek okozzák, emiatt 2019-ben mintegy 64 000 ember hunyt el Magyarországon.1 Sajnos a magyar lakosság 30%-a magas vérnyomástól szenved, illetve átlagosan évente 22 ezren kapnak infarktus, míg további 2000-en agyvérzést. Ezek az adatok is mutatják, hogy milyen nagy szükség van a szív- és érrendszer folyamatos szűrésére. A szűrővizsgálat általában a belgyógyász vagy kardiológus feladata. Ezen általában készül egy nagy labor, amelyből felmérhetők az esetleges rizikófaktorok (például: húgysavszint, vércukorszint, vérzsírok szintje stb.) A vérvételt érdemes kiegészíteni terheléses és nyugalmi EKG-val, vérnyomás ellenőrzéssel, szív-ultrahanggal és indokolt esetben egyéb célzott vizsgálatokkal. Mivel a helytelen életmód (elhízás, alkoholfogyasztás és dohányzás) már 40 éves kor körül érezteti hatását, így efölött az általános szív- és érrendszeri szűrés évente javasolt. Ha valaki nem sportolt korábban, ugyanakkor az új évben szeretné elkezdeni a rendszeres mozgást, akkor mindenképpen konzultáljon előtte orvossal, különösen abban az esteben, ha nemrégiben átesett a COVID-19 fertőzésen. Ez utóbbi ugyanis számos szív- és érrendszeri szövődményt hozhat létre.

A második leggyakoribb, súlyos betegségcsoportnak a rosszindulatú daganatos elváltozások számítanak. Évente körülbelül 8000 férfit és 10000 nőt diagnosztizálnak bőrrákkal, amelynek szűrése 35-40 éves kortól javasolt bőrgyógyászati vizsgálat keretében. A második leggyakoribb ráktípus, a tüdődaganat közel 6000 férfit és 4200 nőt érint, a szűrés itt nem kor függvénye, hanem elsősorban a dohányosoknak ajánlott. A tüdőrákszűrésen az alacsony dózisú mellkas CT-vizsgálat segítségével már igen korai stádiumban felismerhető a kóros elváltozás, és így a beteg jóval nagyobb esélyt kaphat a gyógyulásra. A harmadik helyen a gyakorisági listában a férfiaknál a prosztata rosszindulatú daganata áll évi 4600 esettel, ezt az urológiai szakrendeléseken manuális vizsgálattal és laborvizsgálattal szűrik, amely kiegészíthető ultrahanggal is, illetve MR-vizsgálattal is szükség esetén. Az emlőrákot évente körülbelül 8400 hölgynél diagnosztizálják, szűrési alapmódszere a röntgenmammográfia. Szintén igen sűrűn előfordul a vastagbéldaganat is, amely közel 8000 főt érint évente, a szűrés CT-kolonoszkópiával vagy endoszkópos vastagbéltükrözéssel történhet, ez a vizsgálat 45 év fölött 4-5 évente javasolt, illetve az eredményektől függően gyakrabban. Ha valakinek a családjában előfordult valamilyen rosszindulatú daganatos betegség, akkor neki kiemelt figyelmet kell fordítani az adott betegség szűrésére, amelyet 5-10 évvel korábban kell megkezdeni daganattípustól függően, mint ahogyan azt a családtagnál diagnosztizálták.

1 https://www.ksh.hu/infografika/2020/szivunk_napja_2020.pdf