Mi lenne, ha egy intelligensebb adatközpont az intelligens energiaelosztásnál kezdődne?

Hosszú éveken át az adatközpontok tervezésénél mindössze négy kulcsfontosságú összetevőre koncentráltak a szakemberek: hálózatokra, szerverekre, a szoftverre és az adattároló eszközökre. Azonban ezekben az összetett környezetekben feltétlenül szükség van megfelelő energiaelosztásra is, amiről korábban igen gyakran teljesen megfeledkeztek az adatközpontok tervezési szakaszában. Az Eaton fejlesztőmérnökei hamar felismerték, hogy az intelligens áramelosztási eszközök remek lehetőséget biztosítanak az intelligensebb adatközponti infrastruktúra megvalósításához.

Az elosztó, mint hardver (és szoftver)

A mai modern adatközpontok több milliárdnyi felhasználó számára nyújtanak szolgáltatásokat, kiszolgálnak számtalan üzleti alkalmazást, több zettabájtnyi fájltárolást tesznek lehetővé, valamint tárhelyet biztosítanak az elképesztő mennyiségű hálózati adatforgalom számára. Nem meglepő tehát, hogy ezek a komplex infrastruktúrák rengeteg kihívást állítanak a szakemberek elé. Némelyikük jelentős kihívásnak bizonyult, például az adatközponti virtualizációval, konvergens infrastruktúrákkal kapcsolatos trendek, melyek a korábbi igényeket alapjaiban változtatták meg, felvetve villamosenergia-ellátási kérdéseket is. Más, elsőre egyszerűnek tűnő problémák is folyamatosan terítékre kerültek – a kábelezés, a megfelelő légáramlás biztosítása, vagy egyszerűen a csatlakozási felületek véletlen kábelkihúzás elleni biztosítása.

Az Eaton mérnökei nemcsak hardveres, hanem szoftveres feladatként tekintettek az áramelosztó egységekre (PDU – Power Distribution Unit). Ennek megfelelően került kifejlesztésre az Eaton harmadik-generációs G3 sorozatú ePDU platformja, amely többféle technológiát – Basic, Metered Input, Metered Outlet, valamint Managed – kínál az áramelosztással kapcsolatos fokozatosan növekvő szükségletek kielégítésére.

Egy pontosabb módszer a növekvő energiaigény nyomon követésére

Az adatközpontoknak jelentős mennyiségű villamos energiára van szükségük a mindennapi működéshez, 2014-ben ez a mennyiség a világ energiafogyasztásának mintegy három százalékát jelentette.* Ez a rengeteg energia végül csatlakozódugókon, illetve csatlakozóaljzatokon keresztül jelenik meg a szerverszobákban és a rack szekrényekben, így az a kérdés merült fel az Eaton mérnökeiben: miért ne lehetnének intelligensek az áramelosztó egységeken lévő csatlakozók is?

Az Eaton Managed típusú harmadik generációs ePDU modelljeit az Eaton Intelligent Power Management szoftverrel integrált együttműködésére tervezték, az adatközpontot üzemeltető szakemberek számára követhető az energiafogyasztás a csatlakozó aljzatok szintjéig. Amennyiben egy IT eszközt újra kell indítani a vezérelhető ePDU kimondottan egyszerűvé teszi az aljzatok távvezérelt ki- illetve bekapcsolását, időt és energiát megtakarítva. Manapság az IT eszközök a lezárt rack szekrényekben amúgy sem hozzáférhetők, viszont nincs is rá szükség, hogy a helyszínre sietve manuálisan indítsuk őket újra.

Az Eaton Managed és Metered Outlet típusú G3-as ePDU készülékei fejlett fogyasztásmérési funkciót biztosítanak a felhasználók számára, melynek köszönhetően a csatlakoztatott berendezések energiafogyasztása ±1% pontossággal nyomon követhető az LCD kijelzőn vagy a webes interfészen keresztül. Ez lehetővé teszi, hogy az adatközpont-üzemeltetők megfelelő pontossággal követhessék az adatközponti szerver-infrastruktúra bérlők egyéni energiafogyasztását.

Az ePDU használatának köszönhetően az üzemeltetők jóval több információra tudják alapozni energiafogyasztás-optimalizálási döntéseiket az egyes berendezések, vagy akár az egész adatközpontra vonatkozóan. Emellett az intelligens elektronika modulok üzem közben cserélhetőek, tehát karbantartás, vagy firmware frissítés esetén terhelésmegszakítás nélkül cserélhetők.

* Forrás: http://www.datacenterjournal.com/industry-outlook-data-center-energy-efficiency/

Az ügyfelek által hitelesítve. Minden IT-környezetben használható csatlakozókhoz tervezve.

Az Eaton mérnökei már a kezdeti fázisban tudták, hogy kritikus fontosságú olyan vezető ipari szereplőkkel konzultálniuk a fejlesztés során, mint amilyen a Cisco, a VMware, vagy a SimpliVity , annak érdekében, hogy az Eaton ePDU készülékei tökéletesen illeszkedjenek a lehető legtöbb IT-környezethez. Ezt követően folyamatosan a tervezés következő fázisaiban is hitelesíttették az elképzeléseket.

Különösen érdekes kihívás volt megtalálni a megfelelő módot az ePDU széleskörű gyártására, valamint az egyedi kialakítására vonatkozóan. Számos tervezetet bemutattak, teszteltek és végül el is vetették azokat. Végeredményben az Eaton mérnökei az extrudált alumínium készülékház mellett döntöttek. Ennek köszönthetően egy egyedi U-alakú alapváz került kialakításra, amely az ePDU szerves részét képezi. Az alapváz mindhárom oldalát számítógép-vezérelt megmunkáló-központ alakítja megfelelő formára, így nemcsak bármilyen konfiguráció szerinti tömeges testreszabás, hanem minden korábbinál rövidebb gyártási idő valósítható meg.

Ez a megoldás számos egyéb előnnyel is jár. A könnyűsúlyú alumínium használata csökkenti a szállítási költségeket, illetve egy nagy adatközpontnál több száz ePDU esetén jóval kevésbé fárasztó feladatot jelent a beépítés. Emellett az alumínium segíti a hőelvezetést is, így az ePDU 60°C-nál magasabb hőmérsékletű környezetben is megbízhatóan tud működni. Az aluház alacsony profilú szerkezete optimális a rack szekrény hátsó vagy oldalsó részén való rögzítésére úgy, hogy ne érintkezzen a ventilátorokkal, tápegységekkel, valamint a kábelekkel. Az előre elhelyezett rögzítő elemek révén a szerszámmentes szerelés rendkívül gyorsan kivitelezhető.

A biztos csatlakozás megoldja a kábelekkel kapcsolatos gyakori problémákat is

A standard IEC csatlakozódugókat alapvetően arra tervezték, hogy a felhasználók egyszerűen csatlakoztathassák vagy kihúzhassák berendezéseiket a hálózatba vagy hálózatból. A gyakorlatban könnyen előfordulhat, hogy egy-egy ilyen csatlakozódugót véletlenül kihúznak az aljzatból, ami kritikus infrastruktúrák esetében teljességgel megengedhetetlen. A probléma megelőzéséért az adatközpont-üzemeltetők általában drága zárrendszeres csatlakozókat voltak kénytelenek vásárolni, vagy olyan kábelmenedzsment rendszereket alkalmazni, melyek biztosítják, hogy a kábelek fizikailag nem tudjanak elmozdulni. Válaszul erre a tendenciára az Eaton mérnökei a következő kérdést tették fel maguknak: mi lenne, ha az Eaton ePDU készülékei adnának megoldást erre a problémára?

Több száz óra tervezés és tesztelés után egy egyszerű és elegáns megoldást találtak a csatlakozók megfelelő rögzítése érdekében. Az Eaton G3 típusú ePDU készülékein lévő IEC aljzatok olyan szabadalmazott, integrált biztonsági elemmel rendelkeznek, amely megakadályozza a csatlakozódugó aljzatból való véletlen kihúzását, valamint szükségtelenné teszi a légáramlást korlátozó és a karbantartást jelentősen megnehezítő kábelrögzítő rendszerek használását is.

Az Eaton G3 típusú ePDU csatlakozói színkóddal vannak ellátva, így egyszerű megállapítani, hogy az adott aljzat melyik megszakítóhoz tartozik, illetve egyszerűbb a terheléskiegyenlítés is. Az ePDU G3 Metered és Managed modelljei esetén sorba kapcsolva nyolc darab ePDU köthető össze, ilyenkor egy IP-címről illetve egyetlen hálózati portról érhetők el az ePDU-k. Ennek köszönhetően akár 87,5%-kal csökkenhetnek a hálózati költségek. 

Több energia a vállalatoknak

Összegezésként elmondható, hogy az Eaton G3 típusú ePDU platformja 16 olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami alapján saját kategóriában a lehető legjobbnak tekinthető. Az Eaton számára ennek bizonyítéka az ePDU készülékeket aktívan használó ügyfelek reakciói voltak. A könnyűsúlyú aluház, a szerszámmentes szerelhetőség, az integrált kábelmenedzsment rendszer és a megbízható csatlakozást biztosító aljzatok több régóta fennálló problémára nyújtanak megfizethető megoldást. Az a tény, hogy a G3 ePDU platformot valós ügyfelek IT környezeti igényeihez terveztük, azt jelenti, hogy az ügyfelek vállalati folyamatai zavartalanul és minden korábbinál hatékonyabban tudnak működni.

Tudjon meg többet az Eaton G3 típusú ePDU platformról és ismerje meg, hogyan adnak világszerte energiát az Eaton innovatív termékei a különféle iparágak szereplői számára.

Ha többet szeretne megtudni az Eaton minőségi energiaelosztási és áramellátási megoldásairól, kérjük látogasson el a www.eaton.hu weboldalra. A legfrissebb hírekért látogasson meg minket a Twitteren a @ETN_EMEA címen, vagy keresse fel az Eaton LinkedIn cégoldalát.

Néhány szó az Eaton vállalatról

Az Eaton vállalat villamosipari ágazata globális vezető szerepet tölt be és szakértői tapasztalattal rendelkezik az energiaelosztás, az áramkörök védelme, a szünetmentes energiaellátás, a vezérlés és automatizálás, a világítástechnika, a strukturális megoldások és a csatlakozástechnika, a szélsőséges és veszélyes környezetekhez nyújtott megoldásokban és a mérnöki szolgáltatásokban. Komplett termékportfóliójának köszönhetően az Eaton mindig képes megoldásokat kínálni napjaink legnehezebb villamosenergia-gazdálkodási kihívásaira.

Az Eaton egy energiagazdálkodással foglalkozó társaság, amelynek 2016-os árbevétele elérte a 19,7 milliárd amerikai dollárt. Energiahatékony megoldásainkkal ügyfeleink eredményesebben, biztonságosabban és fenntarthatóbb módon oldhatják meg elektromos, hidraulikus és mechanikus energetikai feladataikat. Az Eaton elkötelezte magát az életminőség és a környezet jobbá tétele mellett energiagazdálkodási technológiák és szolgáltatások segítségével. Az Eaton körülbelül 96 000 munkatársat alkalmaz, és több mint 175 országban értékesíti termékeit az ügyfeleknek. További információkért látogasson el az www.eaton.eu webhelyre.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .