Megvalósulhat a budapesti NEONFAL-MÚZEM

Közösségi költségvetés segítségével állítanák ki a megmenekült muzeális értékű budapesti neonokat

A főváros lakosságának segítségére van szükség a pótolhatatlan várostörténeti jelentőségű tárgyak megmentéséhez és kiállításához.

Először a ’70-es években váltak igazán népszerűvé Budapesten a neonfeliratok. Ezek a jelzések kezdetben ugyan csak hirdetésként szolgáltak, de az évek alatt a főváros látképét színesítő és gazdagító kulturális elemekké váltak. Mára viszont a legtöbb neonfelirat eltűnt, és a megmaradt muzeális értékkel bíró tárgyak legnagyobb része is megkopott, elhanyagolt állapotban van.

A komoly várostörténeti értéket képviselő neonok megmentése érdekében 2021-ben Patkós Luca és Racskó Tamás neonmentő aktivisták aláírásgyűjtést szerveztek, amivel arra szerették volna ösztönözni a fővárost, hogy saját gondozásába helyezze a még megmaradt neonfeliratokat. Úgy látják, hogy ezek az utolsó utáni pillanatok, hogy néhány neonfeliratot megmenthessünk és ne szeméttelepen vagy magángyűjtőknél végezzék. Az ügyben indított petíció rendkívül sikeres lett, több mint 1000 aláírás gyűlt össze. Azóta jó pár egyeztetés zajlott a város vezetésesével, melyek során megszületett a Neonfal-múzeum ötlete.

A Neonfal-múzeum egy olyan kiállítás lenne, ahol mind a budapesti és vidéki lakosok, mind a turisták élvezhető módon tekinthetik meg a főváros megmaradt neonfeliratait. Sajnos sok ilyen neon a jelenlegi helyén már nem kívánatos, ezért elhanyagolják, vagy kidobják azokat. A Neonfal-múzeum megálmodói azon tevékenykednek, hogy megmentsék ezeket az értékes darabokat. Többek között sikerült megmenteni és felújítás alá helyezni a Csemege és Élelmiszer neonfeliratokat is (lásd: csatolt kép). Elmondásuk szerint a mostani

A kiállítás egy budapesti tűzfalon akár több tucatnyi kis- és közepes méretű neont tenne közszemlére. A kezdeményezés szervezői ehhez ismét a lakosság segítségét szeretnék kérni. Benyújtották a Neonfal-múzeum ötletét a 2022-es közösségi költségvetési programba, amelynek keretében a város költségvetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói és a városban dolgozó 16 év feletti állampolgárok tehetnek javaslatot. Amennyiben elég budapesti támogatja a kezdeményezést, a főváros ~50 millió forinttal segítené a Neonfal-múzeum létrejöttét. A projektet az alábbi linken lehet szavazattal támogatni a Nyitott Budapest kategóriában: https://otlet.budapest.hu (a szavazás során több témakörben is lehet támogatni különböző ötleteket, a Neonfal- múzeumra a harmadik aloldalon lehet szavazni)

Különösen üdvözöljük azokat a pályázatokat, amelyek hozzájárulnak a város történeti örökségének megőrzéséhez és a második világháború utáni emlékeink bemutatásához” – mondta Erő Zoltán, Budapest főépítésze a mostani ötlet kapcsán.

Budapest neonfeliratai többek, mint elavult hirdetések vagy reklámipari termékek. Valódi, várostörténeti értékkel bíró tárgyak, melyek megmentéséhez a fővárosi lakosság összefogására van szükség.