Megjelent Marilynne Robinson Háztartás című regénye

Marilynne Robinson első regénye, a Háztartás minden idők egyik legjobb családregénye, amelyet a Guardian a 100 legjobb könyv közé választott.

Háztartás 1980-ban jelent meg először. A minden érzékre ható, felejthetetlen regény pillanatkép két árva lányról, akiknek a felnőttkor küszöbén meg kell tanulniuk, milyen ára van annak, ha a saját útjukat akarják járni.

Ruth és Lucille egy idahói kisvárosban élnek szigorú nagyanyjukkal, majd, amikor ő meghal, különc nagynénjükkel, Sylvie-vel. Édesanyjuk elhagyta őket, és egy szikláról a közeli tóba kormányozta az autóját, ugyanabba a tóba, ahol korábban a lányok nagyapja is életét vesztette egy vonatbalesetben. Ruth és Lucille nemcsak a gyászt, de Sylvie sajátos gyereknevelési módszereit és csavargó életmódját is másképp dolgozza fel: míg az előbbi a kalandot látja benne, az utóbbi számára egyre kínosabbá válik a nő jelenléte, és mindent megtesz, hogy a családi köteléket elszakítva normális életet kezdjen.

A Nobel-díjas Doris Lessing 1981-ben, az Observerben megjelent kritikájában azt írta, olvasás közben azon kapta magát, hogy egyre lassabban és lassabban halad, mert a regénynek minden mondata lenyűgöző. A Guardian minden idők 100 legjobb könyve közé választotta, a Time magazin pedig beválogatta az 1923 és 2005 között megjelent 100 legjobb angol nyelvű regény listájára. Marilynne Robinson 1982-ben megkapta érte a PEN legjobb első kötetnek járó Hemingway-díját.

Marilynne Robinson 1943-ban született Idaho államban, Pulitzer-díjas író, esszéista. Barack Obama 2012-ben a National Humanities Medalt adományozta az írónak. 2015-ben a New York Review of Books adta közre Marilynne Robinson és Barack Obama beszélgetését Amerika történelméről és a hit szerepéről a társadalomban. Marilynne Robinson Háztartás című regénye augusztus elején jelenik meg Szabadkai Bernadett fordításában.

Megrendelés
Megjelenés: 2020. augusztus 3.
Oldalszám: 248 oldal
Méret: 123 x 184 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 4499Ft
ISBN: 978 963 14 3989 2