Meghosszabbították a kedvezményes lakásáfa határidejét

Újabb két évre kapnak engedményt az új lakások vásárlói

Két évvel, 2024. december 31-ig hosszabbítja meg az új lakások értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfa alkalmazhatóságát a kedden elfogadott őszi adócsomag. Ezzel az a kormányrendelet emelkedett törvényi szintre, amely 2022. július 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A határidő az építési engedély véglegessé válását vagy az építés egyszerű bejelentését érinti, az értékesítésre vonatkozó pedig 2026. december 31-ről 2028 végére módosul. A legfontosabb tudnivalókat Gyányi Tamás adószakértő, a WTS Klient senior partnere foglalta össze.

Változó határidők

A lakáspiac fellendítését célzó, új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot először 2016-ban vezették be, és 2019 végéig volt érvényben. Egy 2020. októberi áfatörvény-módosítás aztán visszahozta a kedvezményes lakásáfát, és 2021 januárjától 2022 végéig ismét lehetővé tette annak alkalmazását. Pontosabban 2026 év végéig, amennyiben az építési engedély 2022. december 31-ig véglegessé vált, vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2022. december 31-én bejelentették. Ez utóbbi 2026-os határidőt egy, a 2022. december 31-i kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály tartalmazza, amely a korábbi tervek szerint 2023. január 1-jén lépett volna hatályba.

A júliusi, szintén 2023. január 1-jén életbe lépő, kedden törvényi szintre emelt rövid kis kormányrendelet azonban toldott most még két évet az új lakások 5 százalékos áfakulcsán. Vagyis a kedvezményes áfakulcsra vonatkozó áfatörvény-módosítás 2023. január 1-jétől 2024. december 31-ig a korábbi feltételeknek megfelelően érvényes, a 2026-ig történő alkalmazás lehetősége pedig 2028 végéig tolódott ki.

Változatlan feltételek

Az új lakások kedvezményes áfakulcsához kapcsolódó feltételek nem változtak: az 5 százalékos kulcs a lakás céljára létesített, illetve az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlanra vonatkozik. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen a garázsra, a műhelyre, továbbá az üzleti célú vagy gazdasági épületekre.

„Újnak akkor minősül a lakóingatlan, ha első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy megtörtént ugyan, de az arra jogosító hatósági engedély véglegessé válása és az értékesítés között még nem telt el két év. Az új lakások kedvezményes áfája továbbá csak akkor alkalmazható, amennyiben az összes hasznos alapterület nem haladja meg többlakásos lakóingatlan esetében a 150 négyzetmétert, egylakásos családi házak esetében pedig a 300 négyzetmétert” – mondta Gyányi Tamás, a WTS Klient senior partnere.

Az új lakások áfájának jövője

„Az új lakások 5 százalékos áfájára vonatkozó határidő-hosszabbítás esetén a helyzet kicsit emlékeztet a mezőgazdasági termékekre vonatkozó fordított áfás szabályra” – tette hozzá Gyányi Tamás.

Ez utóbbi ugyanis 2012. július 1-jén lépett hatályba ideiglenesen két évre, azaz az eredeti szándék szerint 2014. június 30-ig, majd a szabály alkalmazhatóságának többszöri meghosszabbításával még a mai napig is érvényben van. Bár a fenti kormányrendelet a szakértő szerint bizonyára kedvezően hat az építőiparra, a szakma és az érintett piacok szereplői jogosan érezhetik most a bizonytalanságot.

„Jelen pillanatban igen nehéz megítélni, hogy ez a szabály hasonlóan a mezőgazdasági termékek fordított adózásához velünk marad még egy ideig vagy 2024 végén elbúcsúzhatunk tőle örökre, esetleg a környezetvédelmi és energiatakarékossági igényeket szem előtt tartva átalakul. Érthető módon a jogalkotó szándéka is változhat közép- és hosszútávon a jelenlegi és a közeljövőben várható világgazdasági helyzetet figyelembe véve” – összegezte az adószakértő.

Az építésügyi áfa is változik

Az áfatörvény több ponton tartalmaz egyes építésügyi szabályokra, jogintézményekre való hivatkozást. A kedden elfogadott adócsomag leköveti a használatbavételre vonatkozó építésügyi szabályokban bekövetkezett változásokat az egyértelmű jogalkalmazás érdekében. Szintén az építésügyi szabályozásban bekövetkezett változások indokolják az ingatlanok létesítésére, átalakítására vonatkozó fordított adózási szabályokat érintő módosítást. A módosítás révén minden olyan, ingatlan létesítésére, átalakítására, rendeltetésének megváltoztatására stb. irányuló építési-szerelési, egyéb szerelési munka a fordított adózás hatálya alá esik, amely hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött (pl. örökségvédelmi engedélyhez vagy bejelentéshez, rendeltetésmódosítási engedélyhez vagy településképi bejelentési eljáráshoz kötött munkák).