Mastercard biometrikus kártya már Európában is

A bolgár tesztelés során kiderült, hogy a megkérdezettek szívesen használják az új fizetési technológiát, és nagyra értékelik a kártyák által nyújtott kényelmet és biztonságot.

A Mastercard bemutatta a bolgár UniCredit Bulbankkal közösen lefolytatott biometrikus kártyatesztek eredményeit. Az új megoldás a chipes technológiát az ujjlenyomattal ötvözi, így téve még kényelmesebbé és biztonságosabbá az azonosítást bolti vásárlás esetén.

Dél-Afrika után Bulgária az első európai ország, ahol a Mastercard ezt az innovatív technológiát tesztelte. A résztvevőket arra kérték, hogy osszák meg tapasztalataikat a technológiáról, és arról, mennyire volt könnyű a használata:

  • 93%-a kényelmesebbnek találta a biometrikus kártya használatát a hagyományos PIN kódos fizetéshez képest
  • 95%-a ezt a technológiát biztonságosabbnak találta, mint a sima chipes kártyát
  • ha elérhető lenne, a résztvevők több mint 90%-a nagy valószínűséggel hozzáadná a biometrikus funkciót jelenlegi kártyájához

Az eredmények arra is rámutattak, hogy ezt az új kártyatípust szupermarketekben, éttermekben és kávézókban, kiskereskedéseknél, valamint benzinkutaknál használnák leggyakrabban. A megkérdezettek nagy többsége a biometrikus kártyát az egyérintéses funkcióval is szívesen használná.

Az UniCredit Bulbank vezető bankként tartják számon az innovációk területén is, ezt most újra bebizonyítottuk azzal, hogy Európa első bankjaként teszteltük a biometrikus kártyákat. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy felhasználóinknak innovatív, kényelmes, ugyanakkor biztonságos fizetési megoldásokat nyújtsunk. Ennek köszönhető az, hogy a Mastercard minket választott partnerének a projekt során A biometria, mint az azonosítás egyik formája, nem csak pénzügyi szektorban, de az élet összes területén jelentős hatással bír” – mondta Levon Hampartzoumian, az UniCredit Bulbank vezérigazgatója, és igazgatótanácsának elnöke.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Bulgária az első ország Európában, amelyik tesztelte a biometrikus kártyát. A fogyasztók számára a biztonság a legfontosabb, és a hitelesítéshez használt biometrikus technológia tagadhatatlanul a legmagasabb fokú biztonságot kínálja, így ez a kibocsátók számára kulcsfontosságú funkciót biztosít. A bolgár tesztelők egyértelművé tették, hogy előnyt jelent ez az innovatív technológia, a teszt időszak pedig lehetőséget ad arra, hogy gyorsan és biztonságosan fizethessenek” – mondta Artur Turemka, a Mastercard Balkáni térségéért felelős főigazgatója.

Hogyan működik

A kártyabirtokosnak regisztrálnia kell a saját pénzintézeténél, ahol az ujjlenyomatát a regisztráció során egy titkosított digitális sablonná konvertálják át, melyet a kártyán tárolnak. Ezt követően a kártya a világ bármely EMV típusú termináljánál használható lesz.

Bolti vásárlás esetében a biometrikus kártya ugyanúgy működik, mint bármelyik chipes kártya. A kártyabirtokos egyszerűen behelyezi a kártyát a terminálba, ujját pedig a beépített érzékelőre teszi. Az ujjlenyomatot a kártyán található sablon alapján ellenőrzik – amennyiben azok egyeznek, a fizetési tranzakció megvalósul, a kártyabirtokosnak ki sem kell adnia a kártyát a kezéből.

A Mastercardról

Mastercard (NYSE: MA), az egyik globális piacvezető fizetési és technológiai vállalat, mely jelenleg a világ leggyorsabb feldolgozó hálózatát üzemelteti, összekötve fogyasztókat, pénzintézeteket, kereskedőket, kormányokat és üzleti vállalkozásokat több mint 210 országban világszerte. A Mastercard termékei és üzleti megoldásai könnyebbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a mindennapi kereskedelmet, a vásárlást, az utazást, az üzleti tevékenységet, valamint a pénzügyek intézését. További információ: www.mastercard.com. Kövessen minket a Twitteren: @mastercardnews, @mastercardhu.