Másfél millióval több amerikai fiatal szívott e-cigarettát tavaly, mint egy évvel korábban

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti: 
    Másfél millióval több amerikai fiatal szívott e-cigarettát 2018-ban, mint az előző évben.  

    Csaknem 4.9 millió amerikai tinédzser élt tavaly e-cigarettával – jelentette be a szövetségi betegségmegelőzési és -ellenőrzési hivatal (CDC).

    Robert Redfield, a CDC igazgatója újságíróknak hangsúlyozta: “a fiatalok e-cigaretta használatának egekbe szökő növekedése azzal fenyeget, hogy a dohányzás csökkentésében elért eddigi eredményeink semmivé foszlanak”. Redfield szerint egy egész nemzedék válhat nikotinfüggővé. 
 

   Az adat arra késztette a dohánykereskedelmet is ellenőrző Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) vezetőjét, hogy új szabályozást javasoljon az e-cigaretták forgalmazására. 

    Scott Gottlieb, az FDA vezetője elkeserítőnek nevezte az e-cigaretták növekvő elterjedését. “Attól tartok, hogy ez a tendencia 2019-ben is folytatódik, következésképpen kénytelenek vagyunk a szabályozást érintő néhány kemény döntést meghozni” – fogalmazott Gottlieb újságíróknak. Hozzáfűzte, hogy szerinte egyetlen fiatalnak sem szabadna dohányoznia, vagy bármilyen, nikotint tartalmazó terméket használnia.

      Gottlieb azonban egyelőre nem közölte, hogy milyen intézkedésekkel kívánják szabályozni, illetve visszafogni az e-cigaretták fogyasztását. 

    Az Altria – amely a világ egyik legnagyobb dohányvállalata – tavaly csaknem 13 milliárd dollárt fektetett be egy e-cigarettát gyártó cégbe. Tizenhat amerikai kutatóintézet pedig – amelyek közül 11 intézmény adományokat kap dohánygyártóktól – a múlt héten az FDA-hoz címzett nyílt levélben szorgalmazta, hogy ne szabályozzák az e-cigaretták forgalmazását. Azzal érveltek, hogy a szabályozás munkahelyeket szüntetne meg.