Májusban jön az Mdou Moctar eddigi legszenvedélyesebb albuma, itt a címadó dal róla

Május 3-án érkezik a 2022-ben a Bánkitó fesztivál közönségét is megtáncoltató Mdou Moctar új, “Funeral For Justice” című albuma. Az anyag a 2021-es “Afrique Victime” nevű lemezt követi, amely korábban a Fonogram – Magyar Zenei Díj egyik külföldi kategóriájában is győzedelmeskedett. Az új lemez kétévnyi világkörüli turnézás után született, és minden eddiginél szenvedélyesebb formájában mutatja az afrikai gitárzene úttörő kvartettjét: zenéjük még hangosabb, gyorsabb és vadabb, mint volt, a dalszövegeik pedig izzanak a politikai töltettől. Semmit sem fogtak vissza vagy tompítottak le közlendőjükből.

A lemez címadó dala már meg is jelent, hallgasd meg itt »

A “Funeral For Justice” dalai kíméletlenül rávilágítanak Niger és a tuareg nép nyomorúságos helyzetére. Mdou Moctar, a zenekar énekese, névadója és ikonikus gitárosa szerint a terrorizmus és az erőszak egyre súlyosabb probléma Afrikában. A címadó dalban arra szólítja fel az afrikai vezetőket, hogy vegyék vissza az irányítást országaik felett, építsék fel azokat, és ébredjenek fel.

Miley Coltun, a banda basszusgitárosa, producere és egyetlen amerikai tagja szerint “Ilana” című lemezük volt a belépő ahhoz, hogy nyers rockzenekarként jellemezhessék magukat, az “Afrique Victim” pedig ennek a víziónak az összegzése. A “Funeral For Justice” esetében azonban már kiemelten azon volt a fókusz, hogy átjöjjön a politikai üzenet. “Ahogy a zenekar élő megszólalása is egyre erőteljesebb, féktelenebb lett, úgy éreztük egyre jobban, hogy érdemes lenne megragadni ezt a hevességet és egyfajta agressziót – ez nem egy erőltetett dolog volt, hanem természetesen jött” – mondta az albumról, melyet mindössze öt nap alatt rögzítettek egy szinte teljesen bútorozatlan házban, New York állam északi részén.

2023 júliusában – miután a “Funeral For Justice” munkálatai már befejeződtek – Niger demokratikusan megválasztott kormányát katonai puccsal megbuktatták. Az elnököt házi őrizetbe helyezték, az országban pedig eluralkodott a káosz és a bizonytalanság. A franciák kivonultak. A területet továbbra is terrorizmus fenyegeti. A zenekartagok – akik akkoriban az Egyesült Államokban turnéztak – egy ideig nem is tudtak visszatérni a családjaikhoz. “Nem támogatom a puccsot” – magyarázza Mdou – “de soha életemben nem szerettem Franciaországot a hazámban. Nem utálom Franciaországot vagy a franciákat, és az amerikaiakat sem, de nem támogatom a manipulatív politikájukat, azt, amit Afrikában művelnek. 2023-ban szabadok akarunk lenni, és mosolyogni akarunk, érted?”

HALLGASD MEG A DALT »