Májusban felélénkült a lakáseladási kedv

    Májusban felélénkült a lakáseladási kedv: a múlt hónapban több mint 38 ezer eladó lakóingatlan jelent meg a kínálatban, ami 1 százalékos növekedés éves szinten; az ingatlanpiac keresleti oldalát továbbra is a bizonytalanság jellemzi – közölte az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.

    A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com gazdasági szakértőjét, aki elmondta, hogy bár az 1 százalékos emelkedés szerénynek mondható, mégis idén ez volt az első hónap, amikor éves összevetésben több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Főként a Budapesten kívüli piac, azon belül is a községekben és a városokban bővült a friss kínálat: előbbiekben 13 százalékkal, utóbbiakban 9 százalékkal volt magasabb a feladott hirdetések száma, mint tavaly májusban.


    Azt is kedvezőnek értékelték, hogy a lakáspiaci aktivitás az országban egyre nagyobb területet fed le. Az ingatlan.com elemzése szerint ugyanis a májusban feladott ingatlanhirdetéseknek 1762 település ad otthont, ami 11 százalékos növekedés éves szinten. Idén az év első öt hónapjában pedig 2500 településen jelent meg friss eladó lakóingatlan, ami 4 százalékos növekedésnek felel meg.


    Arra is kitértek, hogy egy eladásra kínált lakóingatlan-hirdetésre vetített érdeklődések száma áprilishoz képes 1 százalékkal csökkent, éves szinten azonban 9 százalékkal mérséklődött.


    Balogh László a közleményben hozzátette, havi szinten minimális csökkenésről lehet beszélni, de éves szinten még nem kapaszkodott vissza a kereslet. Ennek továbbra is a bizonytalanság az oka, a gyorsuló infláció, az emelkedő kamatkörnyezet, továbbá a háborús hatás elbizonytalanítja a vevőket.