Magyar filmet nézni menő!

Az idei évben több mint húsz magyar filmet mutattak be, filmgyártási szempontból tehát mindenképpen mozgalmas és bizakodó év volt. Ami az elmúlt időszakban változott az az, hogy a lelkesedés nézői oldalról is egyre inkább jelen van. A kétmillió fő idei nézőszám nem lehet a véletlen műve. A közönség kezdi felfedezni a magyar filmet, hiszen van is mit. Milyen jó lenne természetesnek venni lassan, hogy ha magyar film indul valamilyen nemzetközi megmérettetésen, ott meg is nyeri a kategóriáját. A Saul fia óta akár ezt is el tudjuk képzelni.

A sikerhez sok minden kellett, kell. Támogatás, megfelelő népszerűsítés és persze jó filmek. Ezekben mostanában nem volt hiány. A Kincsem évtizedes nézői rekordot döntött meg, de a Viszkis is éppen jó úton halad efelé. A népszerűség általánosan is jót tesz a hazai alkotásoknak, nagyobb hajlandóság mutatkozik bármilyen magyar film megtekintésére. A jelenséget támasztja alá például az is, hogy a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete szokásos, több témában is indított tesztsorozata idén egy Nagy Magyar Filmteszttel indult, mely a 14-20 éves korosztály körében igyekszik népszerűsíteni a magyar filmeket, eddig elég szép sikerrel: már több ezren kitöltötték az online tesztet, a legjobbak pedig egy élő döntőben, közönség előtt bizonyíthatják majd filmes tudásukat.

A filmgyártás tehát nem pihen, ha minden jól alakul, a következő Oszkár-díj átadón is reményekkel telve ülhetünk majd a televízió képernyők elé, hogy hazai alkotásnak szurkoljunk. Addig pedig jobbnál-jobb magyar filmeket nézhetünk meg a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Filmakadémia Egyesület és az NMHH Médiatanácsa  támogatásával, február második hetében zajló 4. Magyar Filmhét keretén belül. A Magyar Filmdíjak ünnepélyes díjátadója március 11-én lesz a Vígszínházban.