Magyar fejlesztésű, moduláris személyfelügyelő mobiltelefon hódíthatja meg Európát

Moduláris elemekből konfigurálható mobiltelefont mutatott be a MOHAnet Mobilsystems Zrt. október 26-án Budapesten. A magyar fejlesztésű készülék lakossági és üzleti alkalmazási területen is használható, dedikált internet csatornán, állandó online elérhetőség mellett. A tizenegy éves vállalat a Moniphone elnevezésű készülékkel letarolná a nemzetközi személyfelügyeleti eszközök piacát.

 

Új készülékkel lép a telefonos távfelügyeleti piacra a MOHAnet Mobilsystems Zrt., a vállalat korábbi, szerteágazó, sokkészülékes kínálatát egy moduláris, azaz építőkockákból konfigurálható termékre cserélte, amely a korábbi eszközök felhasználási területein kínál továbbra is megoldást, költséghatékony és újrahasznosítható módon. Október 26-án, Budapesten mutatta be ünnepélyes keretek között a vállalat a “Moniphone” nevű, távfelügyelhető mobiltelefont, mely kezdetben öt, rövidesen pedig tíz alkalmazási területen lesz használható, üzleti és lakossági szegmensben egyaránt, legyen szó idősek segélyhívó készülékéről vagy fizikai foglalkoztatottak munkaeszköz mobiltelefonjáról. Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója a gálavacsorán elmondta, hogy az új fejlesztésű telefon alapötletét Dave Hakkens “phonebloks” koncepciója adta, aki az elektromos hulladéktermeléssel szemben lépett fel, s egy olyan készülék elképzelését osztotta meg a világgal, amely felhasználási területek alapján ruházza fel a telefont hardver elemekkel.

 

A MOHAnet “Moniphone” elnevezésű készülékének ötlete is ezen a gondolaton alapult. A cég fejlesztői egy olyan személyfelügyeleti telefont terveztek meg, amely a felhasználói igényeknek megfelelően alakítható, és a használat során – megváltozó szükséglet alapján – akár át is konfigurálható. A 160 gramm súlyú, nyomógombos telefon az alapfunkciók (zseblámpa, gyorsulásmérő, karóra funkció) mellett számos kiegészítővel vértezhető fel: Bluetooth, WiFi, RFID, NFC, QR- és vonalkód olvasó is beépíthető az ütés- és törésálló műanyag házba, s a technológia fejlődésével ezek az elemek a modularitásnak köszönhetően a későbbiekben cserélhetőek. A vezeték nélküli töltésre is alkalmas telefon 4G hálózatot használ, s dedikált internetcsatornán keresztül állandó online jelenlétet biztosít a felhasználónak, az internet-összeköttetés és a háttérben futó távfelügyeleti alkalmazások kikapcsolhatatlanok. A készülék ezáltal folyamatosan monitorizálható, a rendszer állandó életjelet és eseményjelzést közvetít óránként, vagy akár percenként a felügyeleti szervnek. A Moniphone ezáltal időt és pénzt takarít meg a vállalatoknak, s nagyobb biztonságot nyújt idős szeretteinknek, ráadásul az elektromos adminisztrációnak köszönhetően gyorsul az adatrögzítés. A készülék igény esetén fordított kommunikációra képes, tehát a központ jelzéseit is fogadhatja.

 

Beépített GPS-ének köszönhetően egy térképes felületen bármikor megtekinthető és ellenőrizhető a használó személy kültéri tartózkodási helye és mozgása. A beltéri ellenőrzés azonban már összetettebb megoldást igényel, erre a MOHAnet átjelző egysége, az iMachine nyújthat segítséget. Ez az eszköz Bluetooth-szal csatlakozik a Moniphone-hoz és három méteres körzetekre osztva érzékeli a készülék felhasználásának helyszínét. A zóna meghatározásnál költségesebb, azonban pontosabb megoldás, ha az adott helyiségbe háromszögelős technikával Time of Flight érzékelőket szerelünk fel, ezek segítségével ugyanis centiméter pontosan lehet meghatározni a Moniphone, ezáltal használója elhelyezkedését.

 

A Moniphone a legkisebb rezonanciát, így a légzést is érzékeli, ezért ha a munkavégzés során egy adott kolléga letenné az asztalra a mobilt, hogy elkerülje a felügyeletet, a telefon a mozdulatlanságot ájulásnak detektálja, s azonnal vészjelzést ad a diszpécserközpontnak, ami egyébként lehet egy vállalaton belüli telefonos ügyelet, de akár külső távfelügyeleti partner is. A mérnökök gyorsulásmérővel látták el az eszközt, ami így egy esést is azonnal érzékel, egyből értesítve a felügyeleti partnert, igény esetén – idősfelügyelet során – például egy családtagot.

 

“A Moniphone erős fizikai igénybevételre készült, a felhasználói igényeknek megfelelően masszív, képes ellenállni ütés, esés vagy egyéb környezeti behatásoknak. A kopás vagy nagyobb hőmérséklet ingadozás sem befolyásolja jelentősen az élettartamát. A távfelügyelhető mobiltelefon kezdetben fehér, fekete és szürke színekben rendelhető, s három éves szerződés esetén készülékár-támogatással, szolgáltatástól függő havidíjas konstrukcióban vásárolható meg.” – tájékoztatott Havasi Zoltán, a bemutatót követően. “A nemzetközi kiállításokon több olyan érdeklődőnk is akadt, aki kizárólag a készüléket szerette volna megvenni, ugyanis rendelkezett például saját IoT megoldással, de megfelelő telefont nem talált hozzá. Számukra új üzleti modellel készülünk, a korábbiakkal ellentétben már nem csak komplett megoldást értékesítünk, hanem ügyfeleinknek arra is van lehetősége, hogy a saját IoT megoldásukba illesszék a mi eszközünket. Ezzel komoly üzleti sikert érhetünk el a számottevő konkurens nélküli európai piacon” – tette hozzá.

 

A vezérigazgató a budapesti rendezvény után még azt is megjegyezte, hogy míg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. az elmúlt tíz év során közel huszonötezer átjelzőt és alkalmazás-specifikus telefonkészüléket értékesített viszonteladói partnerein keresztül, addig a Moniphone-ból és a januárban bemutatott iMachineből már tízezernél többet adott el az idei évben, így várhatóan a 2016-os négyszázmillió forintos árbevételét is megduplázza 2017-ben a vállalat. A személyfelügyelő mobiltelefonból az év végéig megközelítőleg még ötezer készülék találhat gazdára.

A Moniphone jelenlegi felhasználási területei:

  1. őrszolgálat, karbantartás
  2. idősgondozás
  3. takarítás
  4. jegyellenőr
  5. kézbesítő