A Magvető Kiadó októberi újdonságai

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

 

Horváth Viktor: Tankom

A Török tükör szerzőjének új regénye

Horváth Viktor: TankomNem baj, ha vannak játékkatonáim? Lehetek attól még felnőtt? És ha kis tankjaim és repülőim is vannak? Ha háborút indítok a játékkatonáimmal és a játéktankjaimmal, lehetek felnőtt? És ha a katonáim és a tankjaim igaziak?
Tankom történelmi regény: Csehszlovákia 1968-as lerohanásáról szól. Horváth Viktor mesekönyv-realista művének főszereplője katonatiszt, a nép vezetőiben védelmező apákra ismerő alattvaló, a népi demokratikus tévésorozatok rajongója, aki politikai tolmácsként akaratlanul is az események alakítója lesz. Komolynak szánt, fergetegesen és keserűen mulatságos beszámolóját gyerekes-középkorias betétdalok szakítják meg; de ha olvasás közben fülelünk, hallatszik a történelmi zenés színpad többi száma is, indulók, sanzonok, népies műdalok, rock and roll.

Kötetbemutató a Margó Irodalmi Fesztiválon október 19-én 20:30-kor

Megrendelés
Megjelenés: 2017. október 2.
Oldalszám: 276 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Flexi
Ár: 3499 Ft
ISBN: 978 963 14 3603 7

 

Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Parti Nagy Lajos: LétbüféParti Nagy Lajos tizennégy év után jelentkezik újra verseskötettel. A Létbüfé a költészet igazi mesterfoka. Parti Nagy lírai teremtménye, Dumpf Endre létiparos itt van újra. 2000 óta írja verseit a kórházkerttől a létbüféig és tovább. Sorai mögött ott a komplett lírai emlékezet, és Dumpf is ott van minden félrecsúszott fülkefényben.
Létbüfé hatalmas szövegterében minden töredék, és minden egész. Bármerre elindulhat az olvasó, ez a büfé mindig nyitva. Bravúrlíra, az egyik legklasszikusabb műfajnak és beszédmódnak, az elégiának a továbbgondolása; matt-mély vallomás a nyelv végtelen lehetőségeiről, az élet érzéki szépségéről a halál állandó közelében.

Kötetbemutató a Margó Irodalmi Fesztiválon október 21-én 20:30-kor.

Előrendelés
Tervezett megjelenés: 2017. október 17.
Tervezett oldalszám: 248 oldal
Méret: 135 x 197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3499 Ft
ISBN: 978 963 14 3601 3

 

Potozky László: Égéstermék

Már a forradalom sem a régi

Potozky László: Égéstermék„Felkerült egy kép a Facebookra, hiába csinálták drónnal, még a parlament se látszik rajta jóformán, annyian bejelölték magukat, nincsenek fejek, esernyők se, csak rengeteg név.”
A nagy visszhangot kiváltó generációs regény, az Éles szerzőjének új könyve egy olyan utópiát mutat be, amely bármikor valósággá válhat: forradalom tör ki a 2010-es években egy közép-kelet-európai ország fővárosában. Alulnézetből látjuk, hogyan válik egy kívülálló a népfelkelés részesévé, és hogyan gyalogol át rajta a történelem anélkül, hogy azt ő észrevenné. Végignézi, ahogy felfordul körülötte a kiábrándult, kétszínű világ, de a barikádtüzek füstjével együtt a remény is elszáll. Ingerszegény létezés egy ingerült társadalomban, ahol a hősiesség legfeljebb csak félreértés.

Kötetbemutató a Margó Irodalmi Fesztiválon október 19-én 18 órakor.

Előrendelés
Tervezett megjelenés: 2017. október 12.
Tervezett oldalszám: 168 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Flexi
Ár: 2999 Ft
ISBN: 978 963 14 3602 0

 

Szécsi Noémi: Egyformák vagytok

Történelmi regény a jelenről

Szécsi Noémi: Egyformák vagytokA kamera pásztáz: a belvárosi lakásétterem luxusházibulijától, ahol a budapesti kulturális elit felvonul, a romkocsma negyeden át a régmúltat újrajátszó filmsorozat forgatásáig. A dialógus az Angliából hazatért szabad szájú könyvkiadói jogásznő és a filmforgatáson szakértő labilis idegrendszerű történésznő között folyik. Kisebb szerepekben felvonulnak még az örök feladatuk szerint traumákat okozó családtagok, valahai és jelenlegi szerelmek, az állandó női riválisok, a jól induló pályákat kisiklató mentorok, valamint egy kísérteteket látó örökösnő.
Szécsi Noémi harsány színekkel festő, jelenről szóló történelmi regényében futnak össze (vagy feslenek szét végérvényesen) a Bárdy-család történetének a Nyughatatlanokban és a Gondolatolvasóban megismert szálai. Az Egyformák vagytokugyanakkor önmagában megálló történet. Azt mutatja meg, miért csak akkor válnak láthatóvá a múlt visszajáró kísértetei, amikor ráébredünk, hogy saját életünk szereplői, köztük mi magunk is, kísértetekké váltak.

Kötetbemutató a Margó Irodalmi Fesztiválon október 21-én, 19 órakor.

Megrendelés
Megjelenés: 2017. október 2.
Oldalszám: 240 oldal
Méret: 140 x 200 mm
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3299 Ft
ISBN: 978 963 14 3600 6

 

Totth Benedek: Az utolsó utáni háború

A halottakat egyáltalán nem érdeklik az élők

Totth Benedek: Az utolsó utáni háborúAz utolsó utáni háború posztapokaliptikus kalandregény egy fiúról, aki egy sebesült amerikai deszantossal vág neki a senki földjének, hogy megkeresse halottnak hitt öccsét.
A történet névtelen elbeszélője egy óvóhelyen bujkál a barátaival egy romvárosban, ahol az amerikai kommandósok és az orosz partizánok harcolnak egymással. A civilek élete semmit sem ér. A pusztulás nyomasztóan monoton mindennapjainak azonban vége szakad, amikor a fiú véletlenül összetalálkozik egy sebesült kommandóssal. Ebben a világban nincsenek szövetségesek, csak ellenségek, ám amikor újra záporozni kezdenek a bombák a városra, a fiú rájön, hogy csak akkor van van esélyük a túlélésre, ha összefognak. Elhatározza hát, hogy megmenti az idegent, nem sejtve, hogy ezzel egy különleges barátság veszi kezdetét.
Vajon sikerül élve kijutniuk a városból? Mi vár rájuk a város határán túl? Mi tartja őket életben, ha már minden elpusztult?
Totth Benedek első regénye, a Holtverseny valódi kultkönyv lett. A Margó-díjas szerző új regénye méltán tarthat számot hasonló sikerre. Az utolsó utáni háború egyszerre felnövekedéstörténet, háborús kalandregény, egy békében felnőtt generáció víziója a totális világégésről.

Kötetbemutató a Margó Irodalmi Fesztiválon október 20-án, 18 órakor.

Előrendelés
Tervezett megjelenés: 2017. október 12.
Tervezett oldalszám: 264 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Flexi
Ár: 3499 Ft
ISBN: 978 963 14 3536 8

 

TÉNYEK ÉS TANÚK

Vajda Mihály: Szög a zsákból

Önéletrajz és interjú

Vajda Mihály: Szög a zsákbólVajda Mihály filozófus, a Budapesti Iskola egykori tagja, Lukács György tanítványa emlékirataiban végigjárja gondolkodása alakulásának útját: szembenéz egykori hiteivel és kiábrándulásaival, kompromisszumaival és kísértéseivel, barátságaival és e barátságok széthullásával, s mindezt friss humorral, nagy adag öniróniával és mély bölcsességgel teszi. A holokauszttúlélő elhallgatásokkal és félelmekkel teli gyerekkora, ’56 és ’68 traumája, a Kádár-kor értelmiségének dilemmái, a menni vagy maradni állandóan a levegőben lógó kérdése, a rendszerváltás körüli évek reményei és kudarcai mind ott sorakoznak e gazdag életút leírásában. A kötetben olvasható az a nagyinterjú is, amelyet tanítványa és barátja, Kardos András készített Vajdával a Budapesti Iskola felbomlásától a rendszerváltásig tartó időszakról. Jegyzetek, annotált névmutató és gazdag képanyag teszi teljessé közelmúltunknak ezt az egyedülálló perspektívából megírt történetét.

Kötetbemutató a Margó Irodalmi Fesztiválon október 21-én, 17 órakor.

Megrendelés
Megjelenés: 2017. szeptember 28.
Oldalszám: 368 oldal
Méret: 124 x 197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 4499 Ft
ISBN: 978 963 14 3533 7

 

MAGVETŐ ZSEBKÖNYVTÁR

Kertész Imre: Sorstalanság

Kertész Imre: SorstalanságFokozatosan egyre mélyebbre merülünk a lágeréletbe, ahogyan általában megszoktuk a túlélők emlékiratai és regényei alapján, mégis, a regény első mondataitól kezdve valami mást kapunk, többet, mint szokványos regénytől, akár lágerregénytől is várhatnánk, valami lényegit, egzisztenciálisat: létfilozófiát, amely szinte már-már az irodalom korlátait is szétrobbantja, és amilyen még nem volt sem (láger) regényben, sem filozófiai rendszerben. Ez a robbantás azonban irodalmi módszerekkel történik. Regény tehát a Sorstalanság, csak éppen nem olyan.” (Spiró György)


Előrendelés
Tervezett megjelenés: 2017. október 27.
Tervezett oldalszám: 288 oldal
Méret: 90 x 145 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 1999 Ft
ISBN: 978 963 14 3635 8

 

CSÁTH GÉZA NAPLÓI

Csáth Géza: Sötét örvénybe süllyedek

Naplófeljegyzések és visszaemlékezések 1914–1919

Csáth Géza: Sötét örvénybe süllyedekA naplófolyam befejező kötete az első világháború kitörésétől az író haláláig eltelt több mint öt év naplófeljegyzéseit és az ez idő alatt írt nagyobb lélegzetű visszaemlékezéseit tartalmazza. Az első háborús évek feljegyzésein még átsugárzik az ígéretesen induló író és orvos, a magabiztos férj öntudata, miközben egyre nyilvánvalóbbá válik a drogoktól való szabadulás képtelensége, s ennek nyomában az eltávolodás az irodalmi élettől, a lemondás az orvosi ambíciókról, végül a visszafordíthatatlan mentális hanyatlás nyomában a biztosan bekövetkező összeomlás ígérete. A Sötét örvénybe süllyedek egyre vészjóslóbb bejegyzéseiben már nyoma sincs a korai évek könnyedségének: az életszeretet helyébe az élet szeretetének fájdalmas vágya lép. A kötet különlegessége, hogy számos szöveg most először válik hozzáférhetővé a széles olvasóközönség számára; olvashatók benne Csáth első világháborús emlékiratai, valamint a házassága történetéről szóló, korábban meg nem jelent visszaemlékezése is. Az értelmezést lábjegyzetek és az orvosi kifejezések szótára, a tájékozódást pedig névmutató könnyíti.

Előrendelés
Tervezett megjelenés: 2017. október 30.
Tervezett oldalszám: 596 oldal
Méret: 135 x 197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 4499 Ft
ISBN: 978 963 14 3604 4

 

VILÁGIRODALOM

Per Olov Enquist: Példázatok könyve – Szerelmes regény

Fordította: Kúnos László

Svédország, 1949. Egy 15 éves fiú találkozik egy 51 éves nővel. Ami ezután következik, katartikus élmény, amely a fiú egész életére kihat. Annál is inkább, mert senkinek nem beszélhet róla.
De vajon meddig tart ez a tilalom?
Idős korában visszatekintve az életét mélyen és mindörökre megváltoztató kapcsolatra, Per Olov Enquist, a svéd irodalom élő klasszikusa úgy döntött, felfedi elhallgatott történetét: megírta azt a könyvet, amelyet egész életében megíratlanul hordozott magában.
A kötet a nagy sikerű önéletrajz, a magyarul 2011-ben megjelent Egy másik élet „javított kiadás”-a, amelyben Enquist megírja a megírhatatlant.

Előrendelés
Tervezett megjelenés: 2017. október 25.
Tervezett oldalszám: 240 oldal
Méret: 123 x 184 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2999 Ft
ISBN: 978 963 14 3439 2

 

Daniel Kehlmann: El kellett volna menned

Fordította: Fodor Zsuzsa

Daniel Kehlmann: El kellett volna mennedAz elhagyatott hétvégi házba családjával érkezik az alkotói válságban lévő forgatókönyvíró. Először úgy tűnik, hogy azért nem tud dolgozni, mert állandóan civakodik a feleségével, ráadásul a négyéves kislánya is ott lábatlankodik, de idővel rejtélyes dolgoknak lesz tanúja. Az olvasó az elbeszélő feljegyzéseiből vele együtt próbálhatja kinyomozni a történteket.
Daniel Kehlmann könyvei A világ fölmérése óta töretlen szakmai és közönségsikerek. A szerző ezzel a könyvével bebizonyítja, hogy kísérteties történetet is mesteri módon tud írni.


Előrendelés
Tervezett megjelenés: 2017. október 12.
Tervezett oldalszám: 96 oldal
Méret: 110 x 180 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2499 Ft
ISBN: 978 963 14 3607 5

 

Daniel Kehlmann: Én és Kaminski

Fordította: Fodor Zsuzsa

Daniel Kehlmann: Én és KaminskiSenki sem tud olyan tehetségesen írni ma a középszerűségről, mint Daniel Kehlmann. Az Én és Kaminski a világhírű szerző első átütő sikere, lendületes szatíra a szerző kedvenc témáiról: a kortárs művészeti szcéna belterjességéről, az önmegvalósítás lehetőségeiről és a történetek váratlanságáról.
Egy eltökélt fiatal újságíró és egy idős festőművész különös kapcsolatáról szól ez a könyv: Sebastian Zöllner élete nagy dobását reméli attól, hogy könyvet ír Manuel Kaminskiról, az elfeledett legendáról. A zsémbes, vak öregurat azonban jóval nehezebb kiismerni, mint elsőre tűnik: egy idő után már nem tudni, ki keveri a lapokat.
Magyarországon is nagy sikerrel vetítették a regényből 2015-ben készített filmet, amelyet a Good Bye, Lenint is jegyző Wolfgang Becker rendezett, Daniel Brühl főszereplésével.

Előrendelés
Tervezett megjelenés: 2017. október 25.
Tervezett oldalszám: 192 oldal
Méret: 110 x 180 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2999 Ft
ISBN: 978 963 14 3634 1

 

Karl Ove Knausgård: Szerelem – Harcom 2.

Fordította: Petrikovics Edit

Karl Ove Knausgård: Szerelem – Harcom 2.Hogyan lehet alkotni a családi boldogság mellett, amikor a mindennapokat a babakocsizások és a szülői értekezletek tagolják? Knausgård most is a problémák mélyére néz: mit jelenthet a férfiszerep napjainkban? Mi az erő, és mi a gyengédség? Miképpen viszonyul egymáshoz a szabadság és a boldogság?
Szerelem lapjain folytatódik Karl Ove Knausgård küzdelmekkel teli életének története. Az önéletrajzi regényben az elvált író Stockholmba költözik, és kénytelen egyszerre folytatni és újrakezdeni az életét. Itt találkozik második feleségével, leendő gyermekei anyjával. A norvég író hatkötetes regényfolyamának darabjai nem egyenes folytatások, inkább folyamatos újrakezdések és bejárások. Nyitások a létezés újabb és újabb feltáruló zárványai felé. Bárhol kezdjük is olvasni, egy ponton a saját életünkre tudunk rápillantani.

Előrendelés
Tervezett megjelenés: 2017. október 25.
Tervezett oldalszám: 588 oldal
Méret: 140 x 215 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 4999 Ft
ISBN: 978 963 14 3605 1

 

Gabriel García Márquez: Baljós óra

Fordította: Benczik Vilmos

Gabriel García Márquez: Baljós óraA rothadás bűze lengi be a fekvő falut, amely a kolumbiai polgárháború után néhány évvel látszólag békésen szunnyadozik. Ezt a baljós nyugalmat zavarják meg a rejtélyes falragaszok, amelyek reggelente megjelennek a házfalakon, s elindítják az események végzetes láncolatát. „Nem a falragaszok okoznak álmatlanságot az embereknek, hanem a falragaszoktól való félelem” – hangzik el az egyik szereplő szájából a kulcsmondat, s lassan arra is fény derül, mi táplálja a falubeliek rettegését: a rothadás bűze már-már emberi alakot ölt, amikor az elöljáró, a véres polgárháborúban győztes új hatalom helyi képviselője rászabadítja a terrort a falura. A kisregényt Benczik Vilmos fordításában olvashatjuk.

Előrendelés
Megjelenés: 2017. szeptember 26.
Oldalszám: 224 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 3499 Ft
ISBN: 978 963 14 3621 1

 

Gabriel García Márquez: Egy emberrablás története

Fordította: Székács Vera

Gabriel García Márquez: Egy emberrablás történeteA könyv cselekménye megtörtént eseményen, egy Dél-Amerikában korántsem szokatlan emberrablás történetén alapszik: a mű hőseit, tíz férfit és nőt fél évig tartották fogságban – az író pedig nyomozásba fogott: Hogyan élték meg a történteket a legkülönbözőbb természetű, beállítottságú emberek; hogyan küzdöttek a hozzátartozók szeretteikért? „Kemény naturalizmus, babonás-mágikus realizmus, latin-amerikai bőség és spanyolos szikárság, metafizikai sejtelmek és politikai riportázs végtelenül változatos, sokszínű és bravúros együttese a regény.” (Legeza Ilona)
A művet Székács Vera fordításában olvashatjuk.

Megrendelés
Megjelenés: 2017. október 2.
Oldalszám: 364 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 3999 Ft
ISBN: 978 963 14 3622 8

 

FRISS KLASSZIKUSOK

Hazai Attila: Feri: Cukor Kékség

Regény a csokoládéról. Itt az ideje leszokni!

Hazai Attila: Feri: Cukor KékségA Magvető Kiadó 2015-ben kezdte kiadni a tragikusan fiatalon elhunyt Hazai Attila életművét. A posztumusz novelláskötet, A maximalista után a sorozat a szerző egyik emblematikus regényével folytatódik.
Feri nemcsak szereti a cukrot és a csokit, hanem egyenesen imádja. E beteges vonzódása az édességekhez már jó ideje figyelmetlenné teszi a külvilág más jelenségei iránt. Többnyire belső életműködésének és perverz gondolatainak vizsgálatával van elfoglalva, lányokkal könnyen ismerkedik, de csak felszínes kapcsolatot képes velük kialakítani. Olykor hallucinál, rémálmai vannak, sőt: még a saját anyját sem ismeri fel! Feri tizenöt éve nem járt Magyarországon. E regény azt az időszakot mutatja be életéből, melyet bolyongásai után Budapesten tölt, ahol ráébred: itt az ideje leszokni a csokoládéról!

Előrendelés
Tervezett megjelenés: 2017. október 31.
Tervezett oldalszám: 116 oldal
Méret: 123 x 184 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2999 Ft
ISBN: 978 963 14 3611 2

 

Oravecz Imre: Héj

Az életműsorozat új kötete

Oravecz Imre: HéjNegyvenöt éve, 1972-ben jelent meg először Oravecz Imre első, nagy hatású verseskötete, a Héj. A könyv a rendszerváltás után teljesebb lett: visszakerültek azok a szövegek, amelyeket annak idején a cenzúra húzott ki, és Oravecz részben át is dolgozta művét. Visszapillantva láthatjuk a fiatal Oravecz Imre merre és miképpen nézett előre lírájában: hogyan kísérletezik a formákkal és talál hangot, hogyan lesz ez a költészet egyszerre képi és fogalmi.


Előrendelés
Tervezett megjelenés: 2017. október 31.
Tervezett oldalszám: 120 oldal
Méret: 135 x 197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2999 Ft
ISBN: 978 963 14 3543 6

 

Szvoren Edina: Pertu

Szvoren Edina: PertuPertu a közelmúlt legfontosabb írói indulása volt, és a könyv első megjelenése óta mit sem veszített elevenségéből. A kritikai figyelem az elmúlt harminc év legfontosabb novelláskönyvei között tartja számon, a szerzőt pedig a legfontosabb novellistának. Nem véletlenül: Szvoren Edina prózái megdöbbentő erővel és egyedi érzékenységgel mutatják meg az emberi viszonyok émelyítő bonyolultságát. Már a Pertu novellái is azt tudják, amit kevesen: egy minden mondatában összetéveszthetetlen atmoszférát teremtenek meg, saját világunk máshonnan megismerhetetlen oldalát.


Előrendelés
Tervezett megjelenés: 2017. október 11.
Tervezett oldalszám: 256 oldal
Méret: 120 x 197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3499 Ft
ISBN: 978 963 14 3599 3

 

A Magvető októberi utánnyomásai

(További információért kattintson a kötet címére!)
Boldizsár Ildikó: Mesék anyákról
Ár: 2990 Ft

Boldizsár Ildikó: Mesék apákról
Ár: 2990 Ft

Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – A kardozós változat
Ár: 2990 Ft

Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – A Márk-változat
Ár: 2990 Ft

Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló
Ár: 3490 Ft

Grecsó Krisztián: Jelmezbál
Ár: 3490 Ft

Michel Houellebecq: A csúcson
Új ár: 3499 Ft

Spiró György: Álmodtam neked
Ár: 3490 Ft

Spiró György: Magtár
Ár: 3490 Ft

Ljudmila Ulickaja: A mi urunk népe
Új ár: 3990 Ft

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .