A lítiumion-akkumulátorok meghódítják az adatközpontokat

 A Bloomberg 2025-re 40 százalékos Li-ion penetrációt jósol a szerverparkokban

Ma már egyre több adatközpont-tulajdonos tudja, hogy az elmúlt néhány évben megjelenő lítiumion-akkumulátorok rendkívüli előnyöket jelentenek az adatközpontok készenléti tartalékrendszerei, köztük a szünetmentes tápegységek (UPS) számára. A Bloomberg New Energy Finance jelentése szerint 2025-re a szerverparkok tartalékkapacitásának 40 százalékát a Li-ion akkumulátorok fogják biztosítani, így egyre nagyobb szerephez jutnak a hagyományos, ólomakkumulátorokkal (VRLA) szemben. Ezt a tendenciát erősíti a Schneider Electric is, amely 2016-ban elsőként jelent meg a piacon a lítiumionos szünetmentes tápegységek technológiájával.

Li-ion vs. VRLA

Az üzleti szempontból létfontosságú alkalmazásokat és IoT-rendszereket egyre több vállalat helyezi közelebb a hálózat pereméhez a gyorsabb reagálás és a hatékonyabb teljesítmény érdekében. Ezeken a helyszíneken azonban nem mindig állnak rendelkezésre megfelelő szakemberek az áramellátási feladatok megoldására. Emiatt a folyamatos áramellátást biztosító berendezések – köztük a szünetmentes tápegységek – rendszeres karbantartása elmaradhat, ami egyrészt a vállalat működését negatívan befolyásoló, váratlan leállásokhoz, másrészt költséges eszközcserékhez vezethet.

Ezekre a kritikus helyzetekre vonzó megoldást nyújthat a lítiumionos akkumulátortechnológia, elsősorban az elosztott IT-infrastruktúrát használó vállalatok számára. A Li-ionos rendszerek legfőbb előnyei a VRLA típusú akkumulátorokhoz viszonyítva a következők:

  • Jobb teljesítmény: kétszer hosszabb, akár 10 évig tartó üzemidő

  • Kisebb méret és tömeg: a magasabb energiasűrűségnek köszönhetően a lítiumion-akkumulátorok helyigénye akár 75 százalékkal is kevesebb, és körülbelül 30 százalékkal könnyebbek

  • Alacsonyabb karbantartási és teljes birtoklási költség: akár 53 százalékkal alacsonyabb költségvonzat

  • Hatékonyabb felügyelet: a beépített felügyeleti rendszerek megbízhatóbb teljesítményt és akkumulátorállapotot eredményeznek

  • Kisebb hűtési igény: magasabb hőmérsékleten (pl. 40 °C-on) is működőképesek a UPS élettartamának csökkentése nélkül

  • Széles körű felhasználási terület: különféle piaci szektorokban és bármilyen méretű adatközpontban alkalmazhatók

Habár a VRLA típusú áramforrásoknak egyelőre kedvezőbb a beszerzési költségük, a lítiumion-megoldások ára számottevően csökkenni fog a következő évtizedben, többek között az elektromos járművek elterjedésével járó keresletnövekedés miatt. Ez az árcsökkenés, valamint az új típusú technológia adatközponti alkalmazása hozzájárul a gyors, globális térnyeréshez.

A lítiumion-akkumulátoroknak főként az Amazonhoz, a Facebookhoz vagy a Google-höz hasonló internetóriások nagyméretű szerverparkjaiban lesz jelentőségük, ahol a legkisebb energiamegtakarítás is jelentős költséghatékonysággal jár. A Bloomberg Finance becslése szerint 7 éven belül a Li-ion-technológia ezen adatközpontok tartalékkapacitásának 55 százalékát fogja kitenni.

Lítiumion a Smart-UPS-ben

A Schneider Electric a piacon úttörőként célozza meg a korszerű technológiák fejlesztését ösztönző felhasználói igények kielégítését. A vállalat néhány éve már jelen van Li-ion rendszerű megoldásaival – köztük háromfázisú és Back-UPS-eivel –, melyeket azóta több mint húsz helyszínen vezette be, köztük pénzügyi és ipari nagyvállalatoknál vagy kiszolgálótermekben, összesen 10 MWh kapacitással. Nemrég azonban új, egyfázisú Smart-UPS termékcsaládjában is bevezette a lítiumion használatát.

A SmartUPS OnLine hálózati áramvédelmi eszköz az alábbi tulajdonságokkal egészíti ki a lítiumionos akkumulátortechnológia előnyeit:

  • Biztonság: az előnyös termékkialakítás és a biztonsági szabványoknak (UL 1973, UL1642/IEC62133) való megfelelés megbízható teljesítményt biztosít.

  • Hosszabb üzemidő: az UPS több lítiumionos akkumulátorral is felszerelhető, ami fokozza a hatékonyságot.

  • Távfelügyelet: a beépített hálózatkezelő kártya (NMC) felügyeleti és vezérlési funkcióival átláthatóbbá válnak a peremhálózati környezetek.

Az egyszerű karbantartás és a legoptimálisabb teljesítmény érdekében a megoldás integrálható a Schneider Electric felhőalapú EcoStruxure™ IT platformjával is, amellyel a felhasználók jól hasznosítható adatelemzéseket kapnak szünetmentes tápegységük állapotáról.