Legjobb úton a mozikban

Fekete-fehér magyar film

Játékidő: 63 perc

Rendezte: Túri Bálint Márk

Forgatókönyv: Túri Bálint Márk, Cservenka Ferenc

Operatőr: Kóródi Dániel

Animációs Operatőr: Kürti István

Vágó: Kővári Szabolcs

Zene: Cservenka Ferenc

Producer: Böszörményi-Nagy Orsolya

Szereplők: Cservenka Ferenc, Walters Lili, Konter László, Ambrus Asma, Medve Balázs,

Lajkó Bence, Székely B. Miklós

Nándi (31) „wannabe” zenész, aki hét év sikertelen európai vándorlás után hazatér Magyarországra. Átutazóban van, csak addig tervez maradni, amíg meg nem kapja az új-zélandi munkavállalási vízumot. Itthon találkozik anyjával, barátaival, régi emlékekkel, egy új szerelemmel, sőt, váratlanul az apjával is, akit 20 éve nem látott. Kedvenc gyerekkori játékát, Tom Kapitányt is megtalálja és elképzeli az űrhajós mostani küldetését. Mindezek a találkozások tükröket tartanak Nándi elé, rákényszerítve őt, hogy döntésre jusson az életével kapcsolatban. A színes animációs elemekkel tűzdelt független filmben a főbb szerepeket a hazai kortárs underground zenei élet szereplői alakítják. A film zenéjét a főszerepet is alakító Cservenka Ferenc szerezte, de elhangzik a női főszereplő, Walters Lili zenekara, a több filmzenét (Free Entry, Aranyélet) is jegyző Dorothy’s Legs és a Pávelt alakító Lajkó Bence (Acid Benci, Presszó, tangó, libidó, Plutó) több száma is. Egy utcazenész-cameo erejéig feltűnik Medve Balázs, az X-faktorból ismert Dynamite Dudes egyik tagja is.

A film rendezője, Túri Bálint Márk a Párizsi Nemzetközi Filmiskola diákja volt, majd a Holland Filmakadémián (NFA) szerzett MA diplomát. Első filmje, a Legjobb úton elsősorban az Y-generációt szólítja meg.

Magyarországi bemutató: 2017. szeptember 21. – Art+ mozi

PRODUKCIÓS JEGYZETEK

A cím

Amikor a rendező és a színészek a karaktereken dolgoztak, Lajkó Bence (Pável) elmesélt egy történetet egy ismerőséről, aki a jól ismert közmondást fogalmazta át – Mindenütt jó, de a legjobb úton – és használta mint ars poeticáját: Az élete abból állt, hogy fél évig dolgozott, akármit, ami eleget fizetett, majd a következő másfél évben ebből a pénzből csavargott szerte a világban, végül 40 éves korában meghalt. Ez lett Pável egyik mondata a filmben, majd később a film címe is.

A fejlesztésről

A rendező interaktív online összművészeti alkotásként kezdte el fejleszteni a projektet, de a színészekkel való közös munka során ráeszmélt, hogy az interaktivitás hasznosabb számára munkamódszerként, mint a végső produktum részeként. Hátrahagyva eredeti tervét, úgy döntött, hogy csinál egy filmet.

A gyártásról

A film mikro-büdzséből készült (kb. 8500 EUR). Egyedül a stáb lelkesedése tette lehetővé, hogy ez a film elkészüljön. Legtöbbjüknek, amint a rendezőnek is, ez az első nagyjátékfilmje. Az élőszereplős forgatás 2014 kora őszén 14 napig tartott, amit 2015 elején 8 napon át az animált részek létrehozás követett. Utána egy nagyon hosszú utómunka folyamat vette kezdetét. A vágás végül 2017-ben fejeződött be.

Rendezői koncepció – A kitérésen keresztül

Az foglalkoztat, hogy hogyan tudok az alkotásban résztvevő elemekkel egy olyan oda-vissza ható folyamatot létrehozni, amely segíti a történet fejlesztését és elmesélését. Eredeti kutatási témámat a német író W. G. Sebald (1944-2001) munkássága inspirálta. A szerzőre jellemző, hogy fikcionalizált énjén keresztül szűrt képek, emlékek, vélt és valós tények keverékéből állnak össze a narratívái. Célom egy történet elmesélése volt a főszereplő szemszögéből, a kognitív folyamataira tett kitérőkkel (álmaira, emlékeire, gondolataira, stb.).

A legelső pillanattól kezdve egy színésszel, Cservenka Ferenccel kezdtem el közösen dolgozni, írni, improvizálni. Ebből a folyamatból született meg a történet Nándiról, a fiatal zenészről, aki hosszú, sikertelen európai vándorévek után visszatér szülőhazájába és egy olyan helyzetbe kerül, ahol döntést kell hozzon az életével kapcsolatban.

Az ötlet egy online projekttervé nőtte ki magát, a különböző történetszálak és a belőlük nyíló kitérők hálózatával, amely leginkább a rizóma- szerkezetre hasonlított. Az online felülettel való interakció újabb és újabb tartalmak elérésére adott volna lehetőséget, mint egy játék, nagy szabadságot kínálva a nézőnek. A próbafolyamat során, amikor már a színészekkel közösen alkottunk jeleneteket, kiderült számomra, hogy az az anyag, amin dolgozunk, közel se olyan gyors ritmusú, mint amit egy online felület megkívánna. A témájából adódóan sem tud az lenni, hiszen az emberi kapcsolatok alkotta tájon való belső utazás egy másfajta történetmesélést kíván meg.

Arra jutottam, hogy az interaktivitás és a játék sokkal inkább a munkamódszeremhez kötődik, mint magához az általam létrehozni kívánt alkotáshoz. Továbbá alkotóként és befogadóként is sokkal jobban érdekel a mozi, mint a játékok és az interaktív online média világa.

Rendező – Túri Bálint Márk

Túri Bálint Márk 1985-ben Budapesten született, és a gyerekkorát Gödöllőn töltötte. 14 éves korában kezdett el a fotózni, majd hamarosan filmezni is. Középiskola után pszichológiát hallgatott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, majd elvégezte a CEU forgatókönyvíró kurzusát. 2007 és 2010 között a Párizsi Nemzetközi Filmiskola diákja volt, ahol BFA filmrendezői diplomát szerezett. 2012-től a Holland Filmakadémián (NFA) volt mesterszakos hallgató, ahol 2015 júliusában megkapta MA diplomáját.

Munkájában azok a határhelyzetek érdeklik, ahol a karakterek személyes traumáik megértésén és elfogadásán keresztül át tudnak lépni egyik létállapotból egy másik létállapotba. Törekszik ezeket az átmeneteket rituálékon és játékokon keresztül a színészekben is megteremteni, valamint mindezt egy friss audiovizuális nyelvre lefordítani.

Szereplők

Cservenka Ferenc 1980-ban született Budapesten. Színpadi színésznek tanult Zalaegerszegen majd a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, ahol utána évekig színészkén dolgozott. Több alternatív színházi társulat tagja volt országszerte. 2013 óta az Apró Színházban játszik, a társulat gyerek közönség számára adaptálja színpadra különböző népek meséit. Évek óta dráma instruktorként is dolgozik, jelenleg drámatanárnak tanul.

Zenészként dudán és basszusgitáron játszik, a zeneszerzést autodidakta módon tanulta. Számos színpadi előadás zenéjét szerezte és adta elő, a Legjobb úton az első filmzeneszerzői munkája. Zenészként főként a népzene, a klasszikus és a rock zene hatottak rá. Nemrégiben alapította meg „Újváros” nevű zenekarát, amiben basszusgitáron játszik és énekel.

Walters Lili Magyarországon nőtt fel, de kétnyelvű környezetben, angol édesapjával és félestvérével. Gyermekkorában kezdett el érdeklődni a színjátszás iránt, majd később, mikor már filmelméletet hallgatott komolyabban is foglalkozni kezdett a színészettel. Eleinte főleg a kamera előtt volt alkalma szerepelni, játszott videoklipben (Lamb-Wise Enough/rendező: Vandad Kashefi/) kisjátékfilmben (Batka Máté: LÁV on the MÁV) majd nagyjátékfilmben is (Török Ferenc: Senki szigete). Közben lehetősége nyílt a színház világában is próbára tenni tehetségét (Hajdú László: Liliomfi /Mariska/Gózon Gyula Színház). Lili ebben a környezetben is nagyon otthon érezheti magát, hiszen azóta a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakos hallgatója lett. Az előadóművészet más területén is szerzett már tapasztalatot, mint a Dorothy’s Legs nevű zenekar énekesnője. Az utóbbi időben a TV képernyőn is feltűnt különböző sorozatok szereplőjeként (Zomborácz Virág: Egy nyári kaland 2., Nagypál Orsi: Tóth János).

SZEREPLŐK & STÁB

Nándi – Cservenka Ferenc

Szilvi – Walters Lili

Béla bácsi – Konter László

Nándi anyja – Ambrus Asma

Matyi – Varga Norbert

Anna – Tarr Judit

Lacika – Lekly Nimród

Fecó bá – Székely B. Miklós

Toni – Szitás Balázs

Szintis – Szilágyi Máté

Kriegler Gyuri – Turi Bálint

Kristóf Pál – Gőz István

Halász Gergő – Boda Tibor

Halász Lóci – Szivák-Tóth Viktor

Pável – Lajkó Bence

Utcazenész – Medve Balázs

Narrátor – Böszörményi-Nagy Marci

Rendező – Túri Bálint Márk

Forgatókönyvíró Túri Bálint Márk

– Cservenka Ferenc

Producer – Orsolya Böszörményi-Nagy

Operatőr – Kóródi Dániel

Animációs Operatőr Kürti István

Vágó – Kővári Szabolcs

Animátor – Mirella Benes

Látványtervező Filcsik László

Animációs

Látványtervező Pázmány Virág

Hang – Bodnár W. Dávid

– Érsek Lajos

Zeneszerző – Cservenka Ferenc

Gyártásvezető Szabó István

Fővilágosító Pethő Kristóf

Art Director – Lukács Mihály

Vezető sminkes Laura Tégely

Animációs utómunka

– Zsély Csilla

– Máriás Attila

VFX – Hermán Árpád

Colorist – Gaál László

Helyszíni hang Hörömpöli Márk

Zenei keverés – Máté Péterffy

Hanutómunka – Saint Audio Studio

További zenék szerzői

– French Lips

– Dorothy’s Leg

– Lajkó Bence

– Anima Sound System

– Medve Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .