Lázár Egon – Ráadás

A könyvről:

 

A kilencvenöt éves Lázár Egon a bölcsességével és tapasztalatával lett a magyar színházalkotók doyenje. Finom öniróniával, úri tartózkodással meséli el életét, amely azonossá lett a színházéval. Elsősorban a Vígszínházéval, ahol négy nagyszerű igazgatónak volt biztos támasza. Lázár Egon fogalom, a színházi világban tájékozott emberé. Kitűnő író is, persze, az anekdotamesélés tette azzá. Az anekdota pedig a halhatatlanság biztos előlege.

Ungvári Tamás

Lázár Egon nemcsak együtt él a színházzal, hanem szinte a színházban él, mint gazdasági tanácsadó, még ma, kilencvennegyedik életévében is mindennap bejár a Vígszínházba, róla aztán igazán el lehet mondani a közhelyet, hogy élete a színház. Mindenekelőtt a Vígszínház. (…)

Egon erőssége a mesélés, nemcsak ezekben a részekben, hanem az élettörténet anekdotákban való elbeszélésében is. Ezek a frappáns, szellemes, olykor poénra kihelyezett mozaikok, amelyek szereplői nemcsak színészek, kollégák, hanem politikusok is, mélyen jellemzően, ironikusan bevilágítanak a kor valóságába. Akinek volt alkalma rá, tanúsíthatja, hogy Egon a nyilvánosság előtt ugyanezzel a nyomdakész, lekerekített, pontos fogalmazással képes élőszóban is elbűvölni a hallgatóságot.

Koltai Tamás (2015)