Lassuljunk bele a tavaszba!

Nem kell különleges alkalom a vendégségre!

Hosszú volt a tél, vagy legalábbis annak tűnt. De itt a március, itt a tavasz, itt a kikelet. Ilyenkor már annyira mennénk, szaladnánk bele a hosszabbra nyúló délutánokba, élveznénk kicsit a friss levegőt, és igazából számoljuk a napokat a nyárig. De miért is ne élvezhetnénk egy kicsit ki ezt a hónapot, ezeket a heteket is? Nincs itt még ugyan a nagyobb jövés-menések ideje, de alakítsuk úgy, hogy az otthonlét legyen a legjobb szórakozás.

Furcsán hangzik? Vegyünk példát a svédektől! A „lagom” életérzés egyik fontos része, hogy megengedjük magunknak a lazítást, és megadjuk a módját a barátokkal való időtöltésnek is. Svédországban például jóval inkább bevett szokás az, hogy vendégeket hívnak egymáshoz, mint nálunk, minden jeles alkalom nélkül, nem csupán a klasszikus ünnepek alkalmával. Hogy ennek az az oka, hogy nincs úgynevezett „kocsmakultúra”, azaz nem alakultak ki olyan kultikus helyek, ahol sikk lenne üldögélni, eszegetni, iszogatni. A lényeg az, hogy könnyen, gyorsan és főleg gyakran találnak apropót a svédek arra, hogy meghívják egymáshoz barátaikat. Legyen szó csupán arról, hogy a gyerekek együtt játsszanak, a felnőttek pedig egy spagetti mellett megváltják a világot. Ha már jobb idő van, akkor persze tarolnak a grillpartik, a közös sütögetések.

Ezeknek az alkalmaknak a motivációja általában valami közös érdeklődés. Focirajongó barátokat meccsnézésre invitálnak, filmrajongók tarthatnak egy jó kis moziestet. A kártya rajongói egy rögtönzött kis játékbarlangot nyithatnak, a gasztronómia szerelmesei pedig akár egy vacsoracsatára is kihívhatják egymást. A barátokkal töltött estének ez utóbbin kívül is mindig fontos része az évszaknak megfelelően, szépen megterített asztal. A svéd tárgykultúra a hiedelmekkel szemben nem áll meg a kék-sárga áruház letisztult tárgyainál. A legtöbb svéd családban minden eshetőségre, jobban mondva, az év minden szakára van betárazva egy-egy szép étkészlet, például az 1974 óta működő svéd Fyrklövern kollekciói közül. A tavasz beköszöntével a tányérokon, tálakon, csészéken felbukkannak a gyönyörű virág, madár- és pillangóminták, már a látvánnyal is a kikelet hangulatát varázsolva a szívekbe, no és a terített asztalra.

Ilyen például a Magic Garden étkészlet, mely a letisztult skandináv stílust ötvözi a virág szeretetével, jelesül a jerikói lonc és a szagosbükköny hangulatával. A képzőművész páros, Finn Shjoll és Anna Handell két különböző kollekciót álmodott meg, a visszafogottabbak számára a letisztultabb szürke-fehér, platinaszegélyezésű porcelánokat, illetve a tavaszhoz annyira illő színpompásabb darabokat. Egy könnyű tavaszi étkezéshez tökéletes kísérő bármelyik változat.

Még akkor is, ha nem készül más, csak egy könnyű saláta, vagy éppen az egyik legnagyobb svéd kedvenc, a „Kanelbulle”, azaz a fahéjas csiga. Ma már nehéz elképzelni, hogy ez régen luxusnak számított, a nehezen elérhető, drága, akkor még egzotikus fűszer, a fahéj miatt csak a gazdag családok kiváltsága lehetett. Azóta mindenki számára elérhető, alapértelmezett uzsonnasüti, amit mindenki örömmel majszol el egy jó kávé mellett.

Így készül a Kanelbulle >>>