Különleges kínálat a jubileumi Plakátaukción

Ősszel már nem csak filmes plakátok kerülnek kalapács alá a BÁV aukcióján

Jubileumi, 5. Plakátaukcióját rendezi idén ősszel a BÁV. A különleges alkalmat a különleges filmplakátok mellett a kínálat bővülésével is megünneplik, első alkalommal lesznek ugyanis elérhetők propaganda-, reklám- és kiállításhoz készült plakátok is az árverésen.

Idén ősszel immár ötödik alkalommal rendezi meg a BÁV plakátaukcióját, amelynek legjobban várt tétele minden bizonnyal Herpai Zoltán legendás, nemzetközi szinten is keresett King Kong plakátja lesz, de Bruce Lee egyik legismertebb filmje, A sárkány közbelép vagy Coppola Keresztapájának posztere is nagy érdeklődésre tart számot.

Az aukció egyik ritkasága idén Merczel Péter Kémek a sasfészekben plakátja. Érdemes lesz licitálni , Felvidéki András, Bosszúvágy Charles Bronsont ábrázoló, de emellett is világsztárokkal telezsúfolt film plakátjára, vagy a Szikszai-Boros páros Godzillájára is. Kemény György több műve közül is válogathatnak a gyűjtők, ezekből talán a legismertebb a Chaplin kölyök… A jellemzően igen kedvező, néhány tízezer forintos kikiáltási árú tételek közül Sátori Lipót az Admiral Barnak készült mesteri plakátja emelkedik ki, erre 165.000 Ft-tól lehet majd licitálni.

A külföldi filmek, mint a Volt egyszer egy Amerika vagy Fellini A bikaborjak című filmjéhez készült eredeti alkotások mellett, a világhírű magyar grafikusok egyedi értelmezései is nagyszámban felvonulnak. Ilyen például Helényi Tibor több műve is, ő A Jedi visszatér egy kisméretű plakátjával, a Ben Hurral és Roman Polanski Machbethjéhez készített alkotásával képviseli magát a kínálatban.

A magyar filmek közül most is nagy lesz a választék. Jancsó Miklós négy filmplakáttal is szerepel, de nem hiányozhatnak Gothár Péter, Sándor Pál, Tímár Péter vagy éppen Fábri Zoltán olyan kultuszfilmjei sem, mint a Megáll az idő, Régi idők focija, Csinibaba vagy A körhinta.

Az árverés kínálata eltér az eddigiektől abban, hogy most igen erős lesz a felhozatal a zenés- és koncertfilmekből. Árverésre kerül az Illés egy dedikált plakátja Szyksznian Wandától, de lesz LGT, Abba, a Madonna főszereplésével készült Kétségbeesve keresem Susant vagy éppen a legendás Queen Budapesten is.

A másik különlegessége az aukciónak, hogy nem csupán formátumukban rendhagyó, ún. rácsplakátok kerülnek árverésre, de propaganda-, reklám- és kiállításhoz készült plakátok is megjelennek a kollekcióban. Ezekkel, az eredetileg tömeggyártásban készült, mára azonban alig néhány példányban fellelhető alkotásokkal nem csupán a filmrajongóknak, de az olcsóbb lakberendezési alternatívákat keresőknek szeretne kedvezni a BÁV. Az eredeti plakátok ugyanis nemcsak a lakásunkat teszik egyedivé, de a nemzetközi trendeket figyelembe véve jó befektetésnek is bizonyulnak.

Miért különleges a magyar plakátművészet?

A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített tervet, amikből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban, a plakátművészet egy sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat.

Az 5. Plakátaukció kiállítását a 2017. szeptember 9-16. között tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi u. 3.). Az árverést ugyanitt 2017. szeptember 19-én 17:00 órakor rendezzük meg. A belépés ingyenes. További információk, tárlatvezetések és katalógus: www.bav.hu/aukcio