Közel 14 ezer kockából rakták ki Petőfit


Ötven ember négy órán keresztül építette Lego kockákból Petőfi Sándor arcképét múlt hétvégén Kunszentmiklóson. Az összesen 13 824 darab építőkockából álló mozaik ugyan világrekordként még nem került hitelesítésre, de a szervezők tudomása szerint korábban még hasonlót sem alkotott senki. Érdekesség, hogy az utolsó Lego kockát “maga Petőfi Sándor” illesztette a figurára.A 2022-es és 2023-as esztendő Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulójáról szól. Az emlékév apropóján különleges módon emlékeztek a nagy magyar költőre: a közösséget bevonva Lego kockákból építették meg az arcképét múlt hétvégén Kunszentmiklóson, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósult Bács-Kiskun Megyei Napok alkalmával.

Az összesen 13 824 darab építőkockából álló mozaikot több mint ötven ember építette négy órán keresztül. A Petőfi kép világrekordként még nem került hitelesítésre, de a szervezők tudomása szerint korábban még hasonlót sem alkotott senki.

“Szerettünk volna olyan rendhagyó módon tisztelegni Petőfi Sándor életműve előtt, amely örök közös emlék lehet sokak számára. A családok az építés által egy olyan kontextusban is találkozhattak a költővel, amire korábban még biztosan nem volt lehetőségük. Bízunk benne, hogy ezáltal sikerül az érdeklődésüket felkelteni Petőfi és munkássága iránt, valamint abban is, hogy a költő nevét egy életre szóló boldog emlékhez is tudják csatolni” – mondta Józan Ágota, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szakmai vezetője.

Érdekesség, hogy az utolsó Lego kockát “maga Petőfi Sándor” illesztette a figurára. A helyszínen ugyanis ott volt a Bánföldi Szilárd színész is, aki a Petőfi200 emlékév keretein belül teljesen átszellemült a költővé: kinézetében, beszédstílusában és szellemiségében népszerűsíti nyilvános rendezvényeken, de még a TikTok-on is Petőfi Sándor munkásságát.

Aki kedvet kapott egy Petőfi-lego építéséhez vagy megcsodálásához, idén két alkalommal még biztosan megteheti: október 15-én Kiskőrösön, december 17-én pedig Szabadszálláson raknak össze a költőhöz kötődő különleges installációkat.

2022-ben és 2023-ban a költő kiemelt figyelmet kap Bács-Kiskun megyében, hiszen a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan már eddig is, közel félszáz program valósult meg. A szerteágazó Petőfi-kultuszt több településen tematikus turisztikai nevezetességek ápolják, így a költő életének fontos állomásain, például Kiskunfélegyházán, Kiskőrösön, Dunavecsén és Szalkszentmártonon emlékházak és múzeumok őrzik hagyatékát, szobrok dicsőítik a költőt és munkásságát. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több színes, nívós esemény övezze a bicentenáriumot. A pontos programokról a www.petofi200.hu oldalon található bővebb információ.