A kosárlabdázás hősei a Hősök terén

 

  • Két napos ingyenes program Budapesten –

Horgony 2017. szeptember 22-én és 23-án a Hősök tere teljes területe streetball- és kosárlabdapályává alakul át: 22 db műanyag burkolatú pálya kerül felállításra Budapest legszebb terén a Kosárlabdázás Napja alkalmából. Ezen a két napon bárki kipróbálhatja ezt az egyre népszerűbb sportágat, amely immár 25 éve indult útjára Magyarországon. A Kosárlabdázás Napján fellép majd a Harlem Wizards, a Face Team és más meglepetésvendégek is várják a kilátogatókat.

25 éves kort ért meg a Streetball Challenge, a 3×3 játék pedig olimpiai rangra emelkedett, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége pedig 75. jubileumát ünnepli – a Kosárlabdázás Napja ezekre az évfordulókra is hivatott felhívni a figyelmet.

A kosárlabdázás hétvégéjének programja:

Szeptember 22. péntek

15:30 Honvéd – MAFC bemutató mérkőzés

16:30 Face Team show

17:00 75 éves az MKOSZ (Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége) ünnepi köszöntés

Dér Heni fellépése

17:30 NBA Junior program

Találkozás NBA játékossal

18:00 25 éves a streetball – köszöntés

18:30 Harlem Wizards USA show

Szeptember 23. szombat

9:00 Megnyitó

9:00 – 17:00 streetball és B33 mérkőzések 22 pályán

10:00 – 11:00 Nemzeti Közművek kerekesszékes torna

11:00 – 12:00 Old Boys kosárlabda torna

11:00 – 15:00 dobóversenyek

12:30 Olimpikonok, élsportolók köszöntése

13:00 NBA Junior program – NBA sztár

autogram és foto session

14:30 Fellépő – Curtis

15:00 Face Team show

14:00 eredményhirdetések, köszöntések

16:00 Harlem Wizards USA show

A mérkőzésekre előzetesen kell nevezni a http://www.streetballnet.hu/nevezes.html oldalon.

A központi programok a center pályán kerülnek lebonyolításra, ahol közel 2 500 fős lelátó várja az érdeklődőket.

Néhány imponáló adat a streetball 25 éves történetéből:

  • Az elmúlt huszonöt évben 22 városban 197 alkalommal szerveztünk eseményt.
  • 2415 pályát állítottunk fel, amin 15 760 csapat kosárlabdázott.
  • Ma már nem ritka, hogy a harmadik generáció jelentkezik a streetballra, azok a büszke nagymamák, nagypapák hozzák unokájukat az eseményre, akik a kezdetekkor versenyzőink voltak.

A támogatókról: a tömegsporton belül a csapatjátékokban egyedülálló rendezvénysorozat sikere rengeteg kisebb és nagyobb jelentőségű szponzort tud maga mellett. A teljesség igénye nélkül: adidas, OTP Junior, NKM Nemzeti Közművek (korábbiakban ENKSZ FŐGÁZ), Fornetti, T Mobile, Sprite, Samsung, Yukos, Fuji, Sport szelet, valamint számos további cég volt már partnerünk.

Felkai György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója mondta: „Idén már az egységes Nemzeti Közművek márkával vagyunk a rendezvénysorozat főszponzora. Célunk, hogy névadó szponzorként átadjuk a résztvevők számára a sportolás örömét, és hogy a fiatalok is megismerjék az országos kiterjedésű, egységes Nemzeti Közművek márkát.”

A kosárlabdázás hazai története

A magyar férfi kosárlabdázás sokáig Európa és a világ élvonalához tartozott, amit egy Európa-bajnoki bronz (1946), ezüst (1953), valamint aranyérem (1955) is mutat. Ezt követően inkább a női nemzeti csapat sikereiről szóltak a hírek, különösen a nyolcvanas években volt meghatározó a magyar női válogatott, hiszen 10 év alatt öt Európa-bajnokságon négyszer bronzérmesek lettek.

A magyar kosárlabdázás múltja a sikerről szól, s legnagyobb örömünkre a jelene és a jövője és biztató képet mutat, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége fennállásának legfontosabb időszakát éli.

A női és a férfi válogatott hosszú idő után egyszerre volt ott az Európa-bajnokságon, azaz felnőtt szinten is a kontinens legjobbjai között tartják immár számon. A női utánpótlás az idei világversenyek eredménye szerint a második legjobb Európában. A vasárnapi magyar-szerb kosármeccsen mindössze 8 ponttal kaptunk ki az olimpiai ezüstérmestőlígy búcsúztunk Isztambulban a férfi kosárlabda EB-n a nyolcaddöntőben.

A kosárlabdázás Magyarországon a megújulás útjára lépett, évente egyre több gyerek választja ezt a remek sportágat, eközben a szövetség az állam által biztosított társasági adóból származó forrásokból folyamatosan fejleszti az infrastruktúrát, erősíti a szakmai vonalat.

Szalay Ferenc, MKOSZ-elnök: „A női és a férfi válogatottunk, valamint utánpótlás csapataink sikerei azt igazolják, hogy szisztematikus, tudatos munkával meg lehet valósítani álmainkat, s Magyarország ismét visszakerülhet a kontinens élvonalába ebben a rendkívül szép sportágban is. Mindent megteszünk azért, hogy méltók legyünk a nagy elődök, Kuncze Géza, Hepp Ferenc, Zsíros Tibor, Hódy László, Greminger János, s megannyi kiváló sportember emlékéhez.”

Bodnár Péter, MKOSZ főtitkára: „A kosárlabda régen látott fejlődésen megy keresztül Magyarországon. Sorra épülnek a sportcsarnokok, újulnak meg a tornatermek, akadémiák, kiváló egyesületek nevelik az utánpótlást. A szövetség vezetése azon dolgozik, hogy a rendelkezésünkre álló remek lehetőségeket a lehető legjobban hasznosítsuk a jövő kiválóságainak nevelésében, s hosszú távon biztosítsuk a kosárlabda fejlődését.”

Minden további információ megtalálható http://www.streetballnet.hu oldalon.