Ha jóváhagyják a Pfizer-BioNTech vakcinát, Nagy-Britannia megkezdi alkalmazását

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
     Ha a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság jóváhagyja a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari cégek által kifejlesztett koronavírus-vakcinát, Nagy-Britannia megkezdi az oltóanyag alkalmazását – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

    A két vállalat nem sokkal korábban bejelentette, hogy oltóanyaguk az előzetes vizsgálatok eredményei alapján a beoltottak több mint 90 százalékánál megakadályozza a koronavírus okozta Covid-19 betegség kialakulását.


    Johnson a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta azonban, hogy jóllehet a bejelentéssel “egy jelentős akadály elhárult” a vakcina alkalmazása elől, de még továbbiakon is túl kell jutni.


    Hozzátette: ez az egy hír önmagában még nem jelenti a megoldást, és a lehető legnagyobb hiba lenne a készenlét lazítása a jelenlegi kritikus helyzetben.


    Johnson közölte ugyanakkor, hogy a brit kormány már korábban 40 millió adagot rendelt a Pfizer-BioNTech oltóanyagból, és ez – mivel fejenként két oltásra lesz szükség – az első menetben hozzávetőleg a brit lakosság egyharmadának lesz elegendő.


    A kormányfő szerint Nagy-Britannia ezzel a nemzetközi mezőny első vonalában lesz az egy főre jutó oltóanyag-mennyiséget tekintve, és ha a Pfizer-BioNTech vakcina az összes szigorú biztonsági ellenőrzésen túljut, a brit kormány az állami egészségügyi szolgálat (NHS) vezetésével elkezdi az oltóanyag országos terjesztését.


    Boris Johnson részletek említése nélkül hozzátette, hogy a kormány további 300 millió adagot rendelt öt más, fejlesztés alatt álló vakcinából.


    Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a hétfő esti sajtótájékoztatón szintén az új vakcina biztonságosságának ellenőrzését nevezte a legfontosabb feladatnak, kijelentve: ez fontosabb tényező, mint az, hogy az oltóanyag mennyire hatékony.


    Van-Tam professzor is hangsúlyozta, hogy több lépés van még hátra az vakcina alkalmazásáig.


    Közölte ugyanakkor: reméli, bár nem teljesen biztos benne, hogy bizonyos mennyiségű oltóanyag még karácsony előtt hozzáférhetővé válik.


    Elmondta: a Pfizer-BioNTech oltóanyag az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) S proteinjét célozza, és a vakcina magas hatékonysági szintjéről szóló bejelentés azért nagyon jó hír, mivel a fejlesztés alatt álló többi oltóanyag nagy többsége is e vírusproteinre hat.


    Szavai szerint a jelenlegi helyzet ahhoz hasonlítható, mint amikor egy kupadöntő tizenegyesekkel dől el, és az első játékosnak sikerül gólt rúgnia.


    “Ezzel még nem nyertük meg a kupát, de azt már tudjuk, hogy a kapus megverhető” – fogalmazott az angliai tisztifőorvos-helyettes.


    Jonathan Van-Tam kijelentette: mivel Nagy-Britannia a koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén jár, nem valószínű, hogy az új vakcina ennek a járványhullámnak a lefutására bármilyen hatást gyakorolna. Hozzátette ugyanakkor: reményteli kilátás van arra, hogy az oltóanyag a további járványhullámoknak útját tudja állni.


    A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a hétfő estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 21 350 koronavírus-fertőzést szűrtek ki.


    Országszerte eddig 33,9 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 1 213 363 lett pozitív.


    A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – a hétfő este véget ért 24 órában 194-en haltak meg Covid-19 betegségben.


    Az Egyesült Királyságban eddig 49 236 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak.