A főni kedvencének betudható Romániában gyorsabban terjed a járvány, mint valaha

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
    Romániában az elmúlt hét napban gyorsabban terjedt a koronavírus-járvány, mint bármikor a kór megjelenése óta.

    Amint a stratégiai kommunikációs törzs által közölt hivatalos járványadatok statisztikájából kiderül, a hétfővel bezáruló hét napban 108 százalékkal több új fertőzést (9745) jegyeztek fel, mint a korábbi hét napban (4682).


    A járvány terjedése éppen egy héttel ezelőtt fordult át az addigi csökkenő ütemből növekvőbe, és a növekedés mértéke máris megdöntötte a korábbi csúcsot. A növekedés korábbi legnagyobb mértékét a járvány negyedik hullámának a derekán, tavaly, szeptember 18-án jegyezték, amikor a hét napi esetszám 91 százalékkal haladta meg a korábbi hét nap esetszámát.


    Hétfőn 1756 új esetet jelentettek a hatóságok, 88 százalékkal többet, mint az elmúlt két hét napi átlaga.


    Az ötödik hullám jelei még alig, vagy egyáltalán nem láthatók a kórházi és az elhalálozási statisztikákban. Az elmúlt 24 órában 18 beteg életét követelte a járvány Romániában. A szám épp fele a napi elhalálozások kéthetes átlagának. A kórházba utalt koronavírusos betegek számának a csökkenése egy hete láthatóan megtorpant. Jelenleg 2478 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 403-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra.


    A román hatóságok december végén úgy becsülték, hogy már január végére 25 ezerre ugorhat a napi esetszám.