Korai diagnózissal a legrosszindulatúbb bőrrák is gyógyítható

Az egyik legegyszerűbben felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható kór a melanoma malignum. Megelőzésében kulcsfontosságú az odafigyelés és a mértékletes „napfogyasztás” – a vakáció végéhez közeledve pedig a bőr önvizsgálata és egy célzott bőrgyógyászati szűrővizsgálat sem árthat.

A melanoma malignum az egyik legrosszabb indulatú, a bőrt és a nyálkahártyákat érintő daganatos megbetegedés, ugyanakkor helyes életmóddal (a napsugárzás megfontolt adagolásával) megelőzhető, korai felismerés esetén pedig jól gyógyítható.

A hazai tapasztalatok szerint százezer magyarországi lakosból húsznál jelentkezhet rosszindulatú festékes anyajegy a bőrön, a talpakon, a tenyereken, a körömágyban, a nyálkahártyákon, vagy néha a szemben. A leggyakrabban a 35 éven felüliek között fordul elő: jellemzően ekkorra adódnak össze a bőrt addig ért, főleg a túlzásba vitt napozásból, szoláriumozásból származó káros hatások az arra hajlamos embereknél. A kór nem tesz különbséget a nemek között, de gyakrabban fordul elő világosbőrűeknél, és azoknál, akik családjában már volt festéksejtes bőrdaganat; ráadásul napjainkban már a fiatalabbaknál sem megy ritkaságszámba.

„Ma úgy tudjuk, hogy a melanoma leginkább anyajegyekből keletkezhet, de mintegy 30 százalékban az ép bőrön is megjelenik” – szögezi le Kiss Borbála bőrgyógyász, klinikai onkológus szakorvos. Ennek feltehetően az az oka, hogy ez a betegség a festéktermelő sejtek rosszindulatú burjánzása, azonban az esetek jelentős részében ép bőrterületen jelenik meg, már rosszindulatú daganatként. A fennmaradó esetekben indul ki az elváltozás anyajegyekből. Az Országos Onkológiai Intézet legfrissebb adatai alapján 2014-ben 1236 női és 1173 férfibeteget tartottak nyilván, de ezek száma évről-évre nő.

Közülük azzal együtt is sokan életüket vesztik, hogy a bőrgyógyász szerint a melanoma – a bőrdaganatokhoz hasonlóan – a legkönnyebben felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható kórok közé tartozik. „Rendszeres és egyszerű, célzott bőrgyógyászati szűrővizsgálattal korán felismerhető, az időben történő műtéti beavatkozással eredményesen gyógyítható betegség” – mondja Kiss Borbála, aki a bőr önvizsgálatára, továbbá a konzekvens és szigorú fényvédelemre is felhívta a figyelmet.

Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője szerint legalább ilyen fontos az is, hogy időben felkészüljünk a nem várt helyzetekre, legyen szó akár egy derült égből villámcsapásként érkező betegségről vagy hirtelen műtétről. Ennek optimális eszköze lehet a biztosító Életút programja, amely egy biztosítási és asszisztencia szolgáltatások kombinációját tartalmazó élet- és egészségbiztosítási paletta. A rosszindulatú daganatos betegségekre vonatkozó kiegészítő biztosítás egyösszegű kifizetést nyújthat a diagnózis megállapításakor, hogy a gyógyulásnak ne legyen anyagi akadálya. A kapcsolódó orvosi asszisztencia szolgáltatások pedig segítséget nyújthatnak, hogy a páciens meggyőződhessen a felállított kórkép és a kezelési terv helyességéről, és hogy informálódjon a betegség legkorszerűbb kezelési módszereiről és azok elérhetőségéről.